Joost
Elektronica / Computer Leestijd: 5 minuten
Wil jij graag veilig online zijn, maar weet je niet wat een goed wachtwoord is? In dit artikel geven we je tips en tricks voor een goed en veilig wachtwoord, zodat jouw privacy gewaarborgd is! Lees het artikel

Veiliger digitaal: hoe kies je een goed wachtwoord?

Leestijd: 5 minuten

In het digitale tijdperk waar we in leven gebruiken we allemaal wachtwoorden om onszelf te beschermen. Dat is maar goed ook! Toch wordt daar niet altijd zorgvuldig mee omgegaan. Velen gebruiken slechte, onveilige wachtwoorden, waarmee je je digitale privacy te grabbel gooit. In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je wél een veilig wachtwoord crëert.

1. Gebruik deze in ieder geval niet

Staat jouw wachtwoord in de lijst met meest gebruikte wachtwoorden? Dan moet er toch een belletje gaan rinkelen. Als jouw wachtwoord in deze lijst staat, betekent dat dat iedereen die een paar pogingen waagt zomaar binnen kan zijn. Dit zijn de tien vaakst gebruikte wachtwoorden volgens Veiliginternetten.nl:

• 123456
• 123456789
• qwerty
• 12345678
• 111111
• 1234567890
• 1234567
• password
• 123123
• 987654321

2. Vermijd logica

Facebook wachtwoord

Gebruik nooit een wachtwoord dat verwant aan jou als persoon is. Geboortedata, adressen, namen van kinderen… Doe het niet! Je geeft iedereen die je ook maar een beetje kent hiermee de kans om bij je in te breken. Nu zal je wellicht denken dat bekenden dit niet doen, maar ga je gokken met je privacy?

Ook cijferreeksen en volledige woorden zijn met enige logica of geluk te raden, die vermijd je best dus ook. Er staan er hiervan niet voor niets een aantal tussen de meest gebruikte wachtwoorden. Gebruik daarnaast nooit het voorbeeldwachtwoord dat nog wel eens gegeven wordt bij het instellen van een wachtwoord!

Zorg voor een wachtwoord dat compleet willekeurig is, bij voorkeur een combinatie van kleine letters, cijfers, hoofdletters en leestekens.  Gebruik eventueel een password randomizer. De sterkte van je wachtwoord kan je testen via de wachtwoordcheck van Veiliginternetten.nl.

3. Ververs regelmatig

Om hackers minder kans te geven om in te breken, is het verstandig je wachtwoorden regelmatig te verversen. Hiermee verklein je de kans aanzienlijk. Wachtwoorden hebben geen specifieke houdbaarheidsdatum, maar vervang ze toch zeker iedere drie maanden tot 100 dagen. Schrijf bijvoorbeeld in je agenda dat je jouw wachtwoord over drie maanden weer moet vervangen. Bij sommige diensten kan je dit zelfs automatisch instellen om dit te verplichten.

4. Kies voor meerdere wachtwoorden

Velen gebruiken overal hetzelfde wachtwoord. Facebook, e-mail, DigiD, allemaal beveiligd met dezelfde code. Dit lijkt wellicht handig, maar zodra er eentje gekraakt wordt, ligt alles voor het oprapen. Creëer variaties of een totaal uniek wachtwoord voor iedere dienst.

Bewaren in een app

Nu zal je wellicht denken dat zoveel wachtwoorden bijna niet te onthouden zijn. Gelukkig heb je hier goede hulpmiddelen voor. Zo bestaan er verschillende apps voor smartphones, tablets en computers die een soort kluis met wachtwoorden voor je maken. Je hoeft hierbij slechts aan te geven waar je in wilt loggen en de app geeft je het juiste wachtwoord. Uiteraard is het wel van groot belang om te onthouden hoe je inlogt in de app, maar dat is dan ook de enige.

Op Apple apparaten kan je hiervoor de app Keychain Access gebruiken, maar er zijn ook alternatieven die ook op andere systemen werken zoals bijvoorbeeld KeePass. Dergelijke apps versleutelen en bewaren niet alleen je wachtwoorden, ze kunnen ook een sterk wachtwoord voor je genereren. Je hoeft er dan zelf niet meer over na te denken. Eventueel kan je ze zelfs regelmatig een nieuwe laten instellen.

5. De ideale lengte

Brute force tijd

Om ervoor te zorgen dat hackers ook na een tijdje proberen niet in je accounts kunnen, moet je ervoor zorgen dat je wachtwoord niet te kort is. Hackers kunnen bepaalde zogenoemde ‘crackers’ of wachtwoordkrakers gebruiken, een programma dat simpelweg alle mogelijke oplossingen voor een wachtwoord in volgorde invoert. Dit wordt ook wel eens een ‘brute force attack’ genoemd. Veel websites hebben hier wel een beveiliging voor, door het aantal pogingen om in te loggen te limiteren. Dat is echter niet altijd zo!

We adviseren je om een wachtwoord van minimaal acht tekens te nemen, hierbij is de kraaktijd 115 dagen. Een korter wachtwoord is, zonder extra beveiliging, altijd binnen twee dagen te kraken. Als je bovenstaande tips allemaal toegepast hebt maak je de kans op een inbraak zo bijna nihil. Een langer wachtwoord is in principe altijd beter, maar om het jezelf ook niet te moeilijk te maken raden we je aan om een maximum aan te houden van 20 tekens.

Bron brute force tijden: Emerce.nl 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Wil je weten of het wachtwoord van jouw e-mail of andere diensten bekend is bij hackers? Dat is gemakkelijk te ontdekken via de website "Have I been pwned?". We raden je zeker aan je wachtwoord direct te veranderen als dit zo is!

Check jouw e-mailadres!

De tips nog niet toegepast?

Heb je bovenstaande vijf tips nog niet toegepast bij jouw wachtwoorden? Dan is het zeker verstandig om direct actie ondernemen. Je wilt immers niet dat iemand met jouw persoonlijke gegevens zoals je foto’s, bankgegevens of medische gegevens aan de haal gaat. Wees voorbereid!

Week van de Veiligheid

Dit artikel is geschreven in verband met de Week van de Veiligheid, die loopt van 9 tot en met 15 oktober 2017. Wil je meer tips om niet alleen online, maar ook offline criminaliteit tegen te gaan? Bezoek dan eens de website van de organisatie!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips voor een goed wachtwoord?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel