Als ergens in huis veel energie wordt verbruikt, is het wel in de keuken. Ga maar na hoeveel elektrische apparaten er staan. Grote kans dat jouw keuken minstens een kookplaat, koelkast, vaatwasser en magnetron rijk is. Nog niet eens gesproken over de waterkoker, het koffiezetapparaat, het broodrooster en noem maar op. Valt jouw energiefactuur jaarlijks toch rauw op je dak? Overweeg dan eens om te besparen op keukentoestellen. Wij geven je alvast een duwtje in de goede richting met een aantal handige bespaartips.
Energiezuinig koken met de juiste apparatuur
Ben jij een echte keukenprinses en kook je altijd met passie en plezier? Of ervaar je het toch meer als een dagelijkse sleur? Hoe dan ook, koken kost altijd energie. Hoeveel, dat is afhankelijk van jouw kookplaat. Hoog tijd om eens na te gaan of de jouwe een energievreter is. Lees snel verder om te ontdekken welke kookplaat het meest energiezuinig is!
Gaskookplaat
Een gaskookplaat is de meest bekende en traditionele kookvorm. Doordat hitte direct wordt overgebracht op de pannen kost deze vorm van koken de minste energie. Daarbij kun je direct van start gaan met koken, want er is geen opwarmingstijd: ideaal!
Elektrische kookplaat
Bij elektrisch koken wordt een plaat of spiraal verwarmd, die vervolgens zijn hitte afgeeft aan de pannen. Naast deze traditionele elektrische kookplaat zijn er nieuwere kookplaten die op elektriciteit werken, namelijk halogeen en keramische. In tegenstelling tot de gaskookplaat wordt de elektrische variant langzaam warm en koelt langzaam af.
Een tip bij elektrisch koken is dan ook om de pitten tijdig uit te zetten. Maak je een sausje bij het eten? Zet de pit uit, dan kan de saus nog even doorsudderen en warm blijven, terwijl jij de rest afmaakt. Alle kleine beetjes helpen!
Inductiekookplaat
Een inductiekookplaat werkt tevens op elektriciteit, maar verschilt aanzienlijk in werking vergeleken met zijn voorgangers. Deze plaat werkt met een magnetisch veld, waardoor de pannen zeer snel verwarmd worden. De combinatie van de magneet en de pan veroorzaakt warmte. Koken met een inductiekookplaat vereist dus ook speciale pannen; iets om rekening mee te houden! Wanneer de pan van de plaat wordt verwijderd, stop het verwarmingsproces direct. Er gaat dus geen energie onnodig verloren!
Met stip op nummer 1 staat nog steeds de gaskookplaat als meest energiezuinig. De inductiekookplaat verdient een tweede plek, gevolgd door de traditionele elektrische kookplaat en haar varianten.
Bedenk je wel dat pannen ook een rol spelen bij energiezuinig koken. Hier volgen een aantal pannen- en kooktips:- Koop pannen van goede kwaliteit. Deze geleiden warmte vaak beter en houden die ook beter vast. Onthoud: goedkoop is duurkoop;
- Gebruik geen te grote pannen; meer opwarmtijd en dus meer energie. Voor een gebakken ei kun je makkelijk de kleinste pan in huis gebruiken;
- Neem een snelkookpan; dat scheelt ruim 70% aan energie. Bovendien behouden groenten meer vitamines en smaak… Gezonder én lekkerder;
- Plaats de deksel op de pan; dit maakt de pan maar liefst driemaal zuiniger;
- Kook met zo weinig mogelijk water. In dit geval is je gerecht sneller klaar en bespaar je energie: win-winsituatie!
Energiebewust koelen en vriezen
Wist je dat de koelkast en de vriezer goed zijn voor ruim 15% van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden? Dat is niet zo gek als je je bedenkt dat deze apparaten 24/7 aan staan. Toch valt er nog een hoop te besparen door bijvoorbeeld voor een energiezuinige variant te kiezen.
Aan de hand van een Europees Energielabel wordt aangegeven hoe zuinig een koelkast is. Sinds 2012 worden er nieuwe regels gehanteerd wat betreft dit label. A+ is inmiddels de ondergrens en A+++ is de meest zuinige variant (voorheen was dit A). Wellicht denk je dat je met een A+ koelkast al goed op weg bent… Toch is een A+++ maar liefst 2 keer zo zuinig!
Een A+ kost je €70,60 per jaar, terwijl een A+++ je €37 kost*. Over een aantal jaren scheelt dat zomaar honderden euro’s. Het loont dus zeker om voor de meest energiezuinige koelkast te gaan; aan het einde van de rit ben je hetzelfde kwijt. Bovendien is het niet alleen goed voor je portemonnee, ook voor het milieu!
*uitgaande van 22,7 cent per kWh (Bron: www.consumentenbond.nl).Hieronder volgen nog een aantal praktische tips voor energiezuinig koelen en vriezen:
- Zorg dat de koelkast of vriezer niet onnodig opwarmt. Zet bijvoorbeeld niet gelijk een warme pan soep terug in de koelkast;
- Zet een lege koelkast uit. Ga je een aantal weken op reis of heb je een tweede koelkast die alleen met feestjes wordt gebruikt? Kleine moeite om het apparaat uit te zetten;
- Laat het vriesvak van je koelkast regelmatig ontdooien. Een ijslaag zorgt namelijk voor vermindering van het vriesvermogen;
- Doe altijd de deur goed dicht en controleer regelmatig of deze nog goed sluit. Door het rubber schoon te houden, blijft de deur goed sluiten. Houd ook de achterkant van de koelkast stofvrij zodat het apparaat goed blijft ventileren;
- Laat een koelkast niet onnodig hard werken. Naast de oven of een vaatwasser is geen tactische plek voor een koelkast.
Wellicht helpen deze tips je om wat te besparen op koken en koelen in de keuken.
Bronnen: Milieucentraal, Kieskeurig.nl, Ikleefgroen.nl, Consumentenbond