Al eens gemerkt hoe lastig het is als de stroom plots uitvalt? Niets werkt meer! Op momenten zoals deze besef je pas hoeveel je in het dagelijkse leven afhankelijk bent van elektronische apparaten in huis. Er gaan cijfers rond dat een gemiddeld huishouden ongeveer 100 elektronische apparaten in huis heeft. Maar wat moet je ermee doen als zulke apparaten verouderen of gewoon niet meer werken? In dit artikel leggen we uit hoe je een centje kunt verdienen aan je oude elektronica. Simpelweg dumpen valt niet onder de opties!
Moet het product écht weg?
Weggooien, verkopen of vervangen om een splinternieuw apparaat aan te schaffen moet je allerlaatste overweging zijn. Veel apparaten kunnen namelijk zelf nog worden verbeterd om ze bijvoorbeeld een stuk sneller te laten worden. Een trage computer kun je verhelpen door een betere harde schrijf erin te plaatsen.
Op deze manier ben je geen honderden euro’s kwijt voor een nieuwe computer, maar kun je al voor minder dan €100 verlost zijn van ultieme traagheid. Met veel meer apparaten is zo een handige oplossing te vinden. Kun je geen losse onderdelen in je apparaat vervangen door betere, pas dan is ‘weg ermee’ een optie.
Verkopen die hap!
Dat jij er niet meer blij mee bent, wil niet zeggen dat die mevrouw drie straten verderop dat ook niet is. Wellicht heeft zij helemaal geen computer en wil ze gewoon een ‘oud ding’ waar ze alleen maar mee op Marktplaats en Hotmail hoeft. Jouw oude apparaat is dan in trek bij anderen en daarmee kun jij een centje verdienen! Zet je apparaat bijvoorbeeld op Marktplaats en laat de biedingen maar verschijnen. Elke euro is meegenomen.
Wil niemand het? Lever het in!
Als echt niemand wat met jouw oude elektronische apparaat kan doen, is inleveren de beste optie (NIET weggooien!). Elektronische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen die we niet graag in het milieu gedumpt zien worden.
Wanneer je in een elektronicazaak een nieuw apparaat koopt, mag je je oude apparaat gratis inleveren, waardoor zij met een oud apparaat zitten en jij een gloednieuwe thuis hebt staan (dat is nog eens een goede ‘ruil’). Wil je het oude elektronische apparaat kwijt, maar wil je geen nieuwe in de plaats? Dan kun je het apparaat bij de milieustraat inleveren of wellicht bij winkels met inzamelpunten (middels de zogenaamde ‘oud-voor-niets-regeling’, waarmee je geen nieuw artikel hoeft te kopen voordat ze jouw oude apparaat aannemen). Sommige elektronica recyclebedrijven/-websites betalen je zelfs uit, wanneer je bijvoorbeeld voor meer dan €50 aan elektronica wilt inleveren. Zoek op het internet of in je eigen omgeving naar de inzamelmethode die past bij de (hoeveelheid en grootte van je) oude elektronische apparaten.Mobiele telefoon dumpen?
Nou, liever niet in de bosjes of op straat. En eigenlijk is het ook jammer als je ze gewoon wegbrengt en er niets voor terugkrijgt. Als je de telefoon niet verkocht krijgt, zijn er altijd nog de speciale online marktplaatsen voor mobiele telefoons, zoals www.telefooninleveren.nu. Op zulke websites ontvang je geld voor je mobiele telefoon, zelfs als ie niet meer werkt. Bij grote elektronicaketens als Coolblue en Media Markt is dit eventueel ook mogelijk. Deze bedragen behoren niet tot de hoogste biedingen, maar je weet wat ze zeggen: beter iets dan niets, toch?
LET OP !!
Een serieuze waarschuwing voor elektronica die je ruilt, verkoopt of inlevert: zorg dat je persoonlijke gegevens van het apparaat zijn verwijderd. Veel apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en computers hebben persoonlijke info van jou opgeslagen. Je doet er verstandig aan om je elektronische apparaat te wissen voordat je deze het huis uit doet. Niemand heeft wat te maken met jouw foto’s, bestanden of andere persoonlijke zaken. Vergeet je geen back-up te maken of ze over te zetten naar een ander apparaat wat je nog wél in huis houdt?
Ik wil hiermee graag miljonair worden. Kan dat?
Ook voor de generaties die volgen willen we het milieu een beetje leuk en schoon houden. Oude elektronische apparatuur in de natuur dumpen is dus uit den boze. Met het oog op geld besparen (en wellicht verdienen!) wil je vanzelfsprekend geen geld betalen om van je oude elektronische apparaat af te komen. Helemaal tof is het als je er nog geld bij krijgt.
Echter, het verkopen, ruilen en inleveren van elektronische apparatuur is geen manier om rijk te worden. Het is bedoeld om het milieu te behouden en jou als ‘dumper’ mogelijk een centje (oké, wel iets meer) ervoor terug te geven. Tenzij je honderdduizenden kilo’s aan oude elektronica of tientallen vrachtwagens vol dure jukeboxen hebt staan, is grof geld verdienen niet aan de orde. Een echte bespaarder wordt al warm van het kleine beetje wat hij heeft verdient met een simpele taak. Wie het kleine niet eert…