Elektronica / Multimedia Leestijd: 4 minuten
We gebruiken onze mobiele telefoons steeds frequenter en voor steeds meer verschillende dingen. Daardoor staan er ook steeds meer persoonlijke zaken op, zoals je agenda, foto’s, e-mail, persoonlijke berichten en al je social media. We helpen je deze data op je smartphone beschermen tegen personen en bedrijven die ze graag in handen zouden krijgen. Lees het artikel

Hallo privacy! Zo bescherm je je telefoongegevens!

Leestijd: 4 minuten

Hoe kun je de data op je smartphone beschermen?

Niet alleen wanneer je telefoon kwijt raakt of gestolen wordt, liggen de data die op je telefoon staan voor het oprapen. Want vaak zijn we ons er niet voldoende van bewust hoe kwetsbaar onze gegevens zijn wanneer we onze telefoon gebruiken. Heb je bijvoorbeeld al eens aan virusbescherming voor je telefoon gedacht? Hoe kun je de data op je smartphone beschermen, ook wanneer je bijvoorbeeld apps gebruikt of wifi aanzet in openbare ruimtes?

Toestemming geven aan apps

Wanneer je apps download via de Play Store krijg je de vraag of je een hele lijst toestemmingen wilt geven. Waar je er in het begin misschien nog van geschrokken bent, weet je inmiddels niet beter en geef je klakkeloos toestemming voor het gebruiken van je camera, toegang tot je contacten en het weergeven van je locatie. Je hebt bovendien geen keus wanneer je gebruik wilt maken van een app, want wanneer je geen toestemming verleent, kun je de app niet downloaden.

Maar waarom zou je toestemming geven aan apps om je camera te bedienen, of om toegang te krijgen tot je foto’s? Bekijk bij de instellingen van je telefoon onder het menu applicaties eens welke app je waar toestemming voor hebt gegeven. Bij bepaalde smartphones is het mogelijk om toestemmingen uit te schakelen. Daarnaast zijn er speciale apps die een overzicht bieden van de verleende toestemmingen en je weinig gebruikte apps eventueel laten verwijderen. Ook kun je voor apps die toestemming vragen voor dingen waarvan je je afvraagt waarom dat nodig is, een alternatieve app kiezen.

Misschien denk je nu: Ach, het zal wel loslopen. Maar de Autoriteit persoonsgegevens geeft aan dat er veiligheidsrisico’s optreden wanneer we toestemming geven aan apps. Zoals het gevaar dat je persoonlijke gegevens gebruikt worden, of een slechte beveiliging van de apps waardoor de achterdeur voor derden openstaat. Wees extra voorzichtig met gratis apps, met weinig downloads of beoordelingen. Bij een Android telefoon loop je meer risico dan bij een Apple telefoon, omdat Apple strenger is met de eisen voor de apps in de App Store.

Je digitale gegevens nog beter beschermen? Lees hier in ons artikel 'Veiliger digitaal: hoe kies je een goed wachtwoord?' hoe je een goed wachtwoord creëert.

Updates en virusbescherming voor je telefoon

Het is belangrijk om je smartphone te voorzien van de nieuwste systeemupdates om je privacy optimaal te beschermen. Daarnaast is het belangrijk om je apps regelmatig te updaten. Ontwikkelaars werken voortdurend aan updates waarmee kleine en eventuele grotere bugs verholpen worden. Door zowel je telefoon als de apps goed bij te werken geef je hackers geen kans om te profiteren van een zwak punt in een verouderde versie.

Ook een goede antivirus app beschermt je telefoon tegen malware en virussen. Vaak wordt een computer voorzien van de beste virusscanner en wordt deze op onze telefoon compleet vergeten. Er zijn verschillende gratis en betaalde apps verkrijgbaar die virusbescherming voor je telefoon bieden. Avast en Avira zijn een paar van de prima apps die de data op je telefoon beschermen tegen virussen.

Beschem je smartphone tegen onder andere virussen, spyware, Malware, Phishing en hackers en bestel hier bij Centralpoint de juiste beveiligingssoftware.

Veilig wifi gebruiken

Openbare wifi netwerken zijn vaak onveilig. Waar je router thuis beveiligd is met een wachtwoord en er geen anderen mee kunnen kijken op je draadloze netwerk, kan dat bij wifi hotspots vaak wel. Doordat iedereen hiermee een verbinding kan maken, is het mogelijk dat anderen de data, die je via deze router verstuurt, bekijken of zelfs gebruiken. Gegevens zoals inloggegevens en bankgegevens. Regel belangrijke zaken dan ook nooit via een openbaar netwerk. Door je wifi aan te laten staan kan je telefoon bovendien automatisch verbinding maken met zo’n hotspot, wat je gegevens in gevaar brengt.

En niet alleen hackers kunnen hiervan profiteren, want er zijn ook bedrijven die wifi signalen van smartphones volgen om zo de activiteiten van klanten bij te kunnen houden. Hiermee zien bedrijven hoe lang je in een winkel bent en hoe vaak je terug komt. Schakel dus je wifi uit in openbare ruimtes. Vergeet je jouw wifi steeds uit te schakelen of vind je het onhandig? Dan kun je gebruikmaken van de wifi Hotspot On/Off Manager van AVG. Deze laat je veilig wifi gebruiken door je wifi-verbinding automatisch uit te schakelen wanneer je niet dichtbij een vertrouwd netwerk bent.

En ook thuis kun je controleren of je veilig surft, door in de adresbalk te kijken of er ‘https://’ voor de URL staat. Je weet dan dat je via een beveiligde verbinding verbonden bent en veilig in kunt loggen, bestanden kunt downloaden of gegevens kunt invoeren.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog een tip die niet op dit lijstje mag ontbreken? Deel het gerust even in een reactie hieronder.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel