Heb je er genoeg van dat je iedere maand een hele kluif geld uitgeeft aan je telefoonabonnement? Allereerst moet je echt overstappen naar een sim only-abonnement. Dat scheelt je vaak een tientje of twee per maand, nog veel meer als je de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy S bij je abonnement neemt. Als je een beetje goed zoekt, vind je je favoriete telefoon ook wel los en in de aanbieding. Maar ook als je een sim only-abonnement neemt zijn er genoeg dingen die je, als je er slim mee omgaat, veel geld kunnen schelen. In deze blog laten we een paar manieren zien waarmee je op je sim only-abonnement kunt besparen.
1. Zoek eerst de providers die bij je passen
Voor je een sim only-abonnement gaat aanschaffen, is het een goed idee om te kijken naar de verschillende soorten providers die Nederland rijk is. Heb je aan een kleine bundel genoeg en wil je vooral gewoon bereikbaar zijn op je telefoon, dan kun je het beste voor een prijsvechter zoals Hollandsnieuwe, Youfone, Simpel of Ben gaan. Vind je een grote (data)bundel belangrijk, dan is het vaak handiger om bij duurdere providers zoals T-Mobile, Vodafone of Tele2 te kijken. Als je thuis internet van Ziggo of KPN hebt, kun je kijken of je in aanmerking komt voor combikorting bij Vodafone en KPN. Heb je geen zin om alle telefoonprovider-sites af te struinen? Je kunt hier verschillende sim only vergelijken.
2. Let goed op de nieuwste kortingsacties
Je zou zeggen dat kortingsacties op telefoonabonnementen niet zo vaak voorkomen, maar op ieder moment van het jaar zijn er wel een paar providers die hun abonnementen afprijzen. Het is dus altijd een goed idee om van sim only acties op de hoogte te blijven. Let wel op: er zit één addertje onder het gras bij de meeste acties. Als je abonnementsperiode van 12 of 24 maanden voorbij is, verloopt de actiekorting in de meeste gevallen ook. Zorg dus dat je goed op tijd kijkt of je voordelig kunt verlengen bij je huidige provider om van de nieuwste acties gebruik te maken, of dat een andere provider misschien wel een betere deal voor je heeft.
3. Neem geen grotere bundels dan je nodig hebt
Als je eenmaal de interessantste providers en de nieuwste acties hebt vergeleken, is het tijd om je abonnement samen te stellen. Wat daar bij de meeste mensen fout bij gaat, is dat ze dramatisch overschatten hoeveel MB’s, minuten en sms’jes ze nodig hebben. Het beste kun je even in de app van je huidige provider inloggen, en checken wat je de afgelopen maand(en) zoal verbruikt hebt. Neem dan de eerstvolgende bundel die groter is dan jouw verbruik – als je 1500 MB verbruikte, kun je bijvoorbeeld het beste voor een bundel van ongeveer 2000 MB gaan. Precies rond je gemiddelde verbruik gaan zitten is geen goed idee: uiteindelijk betaal je dan veel meer voor extra MB’s dan je kwijt zou zijn voor een iets grotere bundel.
4. Overweeg een maandelijks aanpasbaar abonnement
Mocht je niet iedere maand hetzelfde aantal MB’s, minuten en sms’jes verbruiken, dan kan het zich lonen om specifiek naar een provider te zoeken waar je iedere maand je bundels kunt aanpassen. Dat kan o.a. bij Hollandsnieuwe, Tele2, Ben, T-Mobile en KPN. Soms kan dat wel alleen bij een speciaal abonnement, en die zijn soms íets duurder dan de niet-aanpasbare versie. Het kan vooral op de lange termijn heel wat geld schelen, dus afhankelijk van je telefoongebruik is het de moeite misschien wel waard. Zo kun je als je gewoon moet werken of veel thuis zit waar je goede WiFi hebt een kleinere bundel nemen. Als je dan in de zomer op vakantie gaat en veel moet opzoeken of je navigatie wil gebruiken, neem je weer een grotere bundel. Ideaal dus, zolang je een beetje goed bent in het voorspellen van je telefoongebruik.
5. Kijk goed naar contractduur en extra diensten
Als je bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, kun je al heel wat besparen op je sim only. Toch zijn er natuurlijk altijd wat extra dingen die je kunt doen om te besparen. Het belangrijkste is om te kijken naar je contractduur: hoe langer het contract, hoe minder je maandelijks hoeft te betalen. Als je vrij zeker weet dat je de komende tijd bij dezelfde provider gaat blijven, dan is het zonder twijfel de voordeligste optie om een zo lang mogelijk abonnement te nemen. Ook extra diensten kunnen je rekening een beetje omlaag helpen. Betaal je bijvoorbeeld de volle mep voor een muziekstreamingdienst zoals Spotify of Deezer? Bij sommige providers kun je een abonnement afsluiten met korting. Scheelt je toch snel weer een paar euro!
Dit gastartikel is geschreven door Mark Jansse. Mark is blogger en onderzoeker van SimOnlyDiscount. Er zijn zoveel verschillende sim only vergelijkings platformen op de markt, die elk net anders kijken. Dat kon beter volgens Mark. Als blogger/researcher, is hij dan ook elke dag bezig met het uitzoeken van de nieuwste sim only deals en het volgen van alle telecom activiteiten. Het resultaat? SimOnlyDiscount!