De smartwatch is de nieuwste telg onder de horloges, maar wat is het precies? Ik vertel er je alles over.
Wat kan een smartwatch?
Het digitale horloge is niet alleen geschikt om de datum en tijd te checken. Je kunt er eveneens:
- sportprestaties mee meten, zoals het controleren van je hartslag of je stappen tellen. Handig voor als je gaat joggen of fitnessen, want een horloge heb je altijd bij de hand.
- mee navigeren, in zoverre dat je hem kunt gebruiken voor navigatie/GPS. Handig voor als je de weg naar de supermarkt bent vergeten.
- muziek en video’s op afspelen. Handig voor als je geen plek hebt voor een MP4-speler in je broekzak of je gewoon alles met je smartwatch wilt doen.
- informatie op ontvangen van en/of versturen aan een smartphone. Op deze manier komen telefoontjes en Whatsapp’jes ook binnen op je polsmaatje. Handig voor als je je mobiele telefoon niet overal mee naartoe wilt nemen of bang bent hem kwijt te raken (op vakantie, festivals). Hierdoor blijf je toch op de hoogte van al je notificaties. Mits er Wi-Fi aanwezig is natuurlijk, want die heb je wel nodig (of een simkaart, maar hierover later in het artikel meer).
Welke smartwatch moet ik kiezen?
Er zijn twee bekende spelers op de smartwatch markt, welke voor iedereen vast en zeker bekend in de oren klinken. Zo heb je Android Wear van Google en de Apple Watch. Daarnaast heb je nog een aantal gesloten systemen, beperkt voor één fabrikant. Welke je moet kiezen is een kwestie van smaak; Android gebruikers zullen blijven plakken bij de Android Wear en Apple fans krijgen hoogstwaarschijnlijk niet genoeg van de Apple Watch.
De Android variant is gebaseerd op het Google Now systeem, wat duidt op een verzameling van notificaties en berichten die beschikbaar zijn voor de consument, waarbij de informatie op de zogenaamde kaarten is gebaseerd op info die Google over jou weet. Verder lijkt de batterij van de Android smartwatches wat langer mee te gaan (erg handig!) en functioneert de spraakherkenningssoftware beter dan die van Apple.
Apple staat bekend om het meer gesloten systeem dan Android. Bovendien verschilt het basisprincipe van de smartwatch tussen Google en Apple sterk. Waar Google haar smartwatch vooral interpretaties laat doen over jouw data, zijn de smartwatches van Apple gebaseerd op het feit dat apps als verlengstuk dienen van de apps die je al op je iPhone hebt draaien. De Apple smartwatches ogen over het algemeen luxer en strakker dan de Android variant en beschikken over meer/betere apps, maar ze zijn vaak wel duurder.
Tot slot zijn er nog de gesloten platforms, zoals de Pebble watch. Een groot voordeel om niet met Android Wear te werken is bijvoorbeeld dat fabrikanten dan (zij het beperkte) ondersteuning kunnen bieden voor zowel iOS als Android platformen.
Houd met het kopen van een (nieuwe) smartwatch ook rekening met het volgende:
- Wat is het merk en model van je smartphone? Hiermee kun je namelijk bepalen welke smartwatches gekoppeld kunnen worden. Een Android smartwatch proberen te koppelen aan je iPhone is niet echt handig.
- Wil je met de smartwatch kunnen bellen? In dat geval wil je dat er een microfoon in je smartwatch zit.
- Wil je de smartwatch zonder smartphone gebruiken? Je hebt dan een aparte SIM-kaart nodig.
- Er zijn verschillende types polsbandjes, zoals kunststof, leer en staal / RVS. Wat hangt voor jou het fijnst om de pols?
De voor- en nadelen van een smartwatch
Het is moeilijk om te spreken over dé voordelen en dé nadelen van alle smartwatches. Niet elk voor- of nadeel gaat op voor elk type smartwatch en de technologie rondom smartwatches staat nog lang niet stil. Toch zijn er enkele voor- en nadelen te noemen die voor smartwatches in het algemeen gelden:
Enkele pluspunten:
-
Het is natuurlijk een toffe, gave, stoere en coole gadget om te bezitten. Als je gaat voor een beetje aanzien en je voorop wilt lopen in technologiebezit, dan zit je met een smartwatch goed. Iedereen kijkt z’n ogen uit wanneer ze jou met dat gadget zien stralen!
-
De mogelijkheden zijn veel en veel ruimer dan een standaard horloge. Niet dat een Rolex zo standaard is, maar ken jij iemand die daar zijn Whatsapp notificaties op binnen krijgt of muziek op luistert? Misschien als je de beat van de wijzerplaat lekker groovy vindt: ‘tik .. tik .. tik .. tik .. tik .. tik’.
- Je kunt nu veel discreter je notificaties checken. Je mist geen meldingen als je de smartwatch draagt en bovendien is het kijken op je horloge een stuk prettiger voor de vrienden en familie om je heen dan het constant checken van je smartphone.
Nadelen op een rij:
-
De technologie rondom smartwatches staat nog in de kinderschoenen, wat betekent dat er nog flink aan gesleuteld wordt. In 2012 is de eerste smartwatch op de markt verschenen, maar dat wil niet zeggen dat de technologie nu stilstaat. Dingen veranderen snel en voor je het weet, zit je met een ‘oude’ smartwatch, die misschien pas een jaartje oud is!
-
Een smartwatch is geen sieraad. Voor de echte horlogeliefhebbers is de smartwatch waarschijnlijk een no-go, mede omdat het niet authentiek is. Het blijft natuurlijk wel een kwestie van smaak.
- Een horloge dat je (gemiddeld) om de paar dagen op moet laden. Tja, we hebben het hier over een digitaal horloge en daar komt energie bij te pas. Net zoals de accu van een smartphone leeg gaat en je hem op moet laden, zul je ook je smartwatch aan de lader moeten leggen. Je zal het dan toch heel even met een normaal horloge moeten doen, om de tijd te checken in ieder geval.
Tijd om samen te vatten
Een smartwatch is cool. Je blijft ermee op de hoogte van alle berichten die je normaal via je smartphone ontvangt. Bovendien is hij ook nog eens handig voor het luisteren naar muziek, het kijken van video’s of het bijhouden van je sportprestaties.
Echter, elk voordeel kent z’n nadeel en het is nog erg vroeg om te stellen of de smartwatch het ‘gaat redden’ in onze digitale samenleving. Eén laatste ding om mee te geven: slimme tijd = geld. Denk daar even 60 seconden over na.