1. Paarse aardappel
De zoete aardappel kennen we allemaal, maar heb je weleens paarse aardappel geprobeerd? Deze aardappel heeft zijn knalpaarse kleur te danken aan anthocyanine, een stofje die in veel planten voorkomt. De paarse aardappel is sowieso een blikvanger op je bord en ook nog eens erg gezond. Het bevat namelijk veel antioxidanten, vitamine C, kalium, zink, mineralen, resistent zetmeel en ijzer. De paarse aardappel is iets zoeter van smaak en is in veel gerechten te gebruiken. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je maaltijdsalade voor wat extra kleur of maak er een lekkere taart van. Weer eens iets anders!
2. Mungboon
Je eet vast weleens peulvruchten zoals witte bonen, kikkererwten of linzen. Maar hoe zit het met de mungboon? In Azië zijn ze er al bekend mee, maar in Nederland is het nog niet heel populair. Jammer, want de mungboon is gezond en erg lekker! De mungboon is caloriearm, vezelrijk, makkelijk om te verteren en bevat veel eiwitten. Deze peulvrucht is zeer geschikt voor soepen en curry’s, dus probeer het eens!
3. Wakame
Waarschijnlijk klinkt dit wel bekend. Wakame staat namelijk vaak op het menu als bijgerecht bij sushi restaurants. Wist je al dat zeewieren ongelooflijk veel mineralen bevatten? Vooral wakame bevat veel calcium, jodium, vezels en is een bron van ijzer. Bonus: zeewier bevat ook nog eens weinig calorieën. Wakame is lekker in salades of koude voorgerechten in combinatie met vis. Je kunt het kopen bij toko’s of vishandelaren. Ook in supermarkten ligt het ook steeds vaker in de schappen. Je kan het vers in huis halen of kiezen voor de gedroogde vorm. Of bestel het de volgende keer dat je sushi eet.
4. Limequat
Wat krijg je als je limoen met een kumquat combineert: juist, een limequat! Deze mini citrusvrucht heeft een eetbare schil en ook de pitjes kun je gewoon eten. Het heeft een zoete smaak en het sap is een beetje zuur. De limequat is klein, maar zit boordevol gezonde stoffen. Hierbij kun je denken aan vitamine C, calcium en vele antioxidanten. Je kunt het hele jaar door genieten van deze vrucht. Verwerk het bijvoorbeeld in frisse salades of combineer het met vis. Het is ook een uitstekende smaakmaker voor cocktails.
5. Skyr
Wie op de lijn let, kan gerust genieten van een bakje Skyr. Dit IJslandse zuivelproduct heeft iets weg van kwark of Griekse yoghurt, maar kan officieel niet bestempeld worden als yoghurt. Het bevat weinig suiker (mits je voor de naturel versie gaat) en vet, maar zit boordevol calcium en proteïnen. Hierdoor is het ook erg goed voor spierherstel- en opbouw. Skyr kun je in vrijwel elke supermarkt wel vinden en is erg lekker met vers fruit of muesli.
6. Pomelo
De pomelo is een kruising tussen grapefruit en pompelmoes. Hoewel het familie is van de grapefruit is het niet zuur, maar heeft het een citroenachtige smaak. Je kan het gewoon uit de schil eten of het vruchtvlees verwerken in desserts. De vrucht past in een verantwoord dieet, omdat het veel voedingsstoffen bezit. De pomelo heeft veel vitamine C, vezels en wordt ook gezien als een natuurlijke bloeddrukverlager. Redenen genoeg dus om het eens te proberen! Pomelos kun je vaak vinden bij toko’s.
7. Maca poeder
Voor een flinke dosis calcium en ijzer is het aan te raden om maca poeder te gebruiken. Maca is een knolgewas en wordt ook wel de Peruaanse ginseng genoemd. De wortel van de maca wordt eerst gedroogd en vermalen tot poeder. Maca poeder staat er o.a. om bekend om je energie te geven en goed te zijn voor je hersenen. Ideaal als je een oppepper kunt gebruiken dus! Voeg het bijvoorbeeld toe aan je eiwitshakes, smoothies, yoghurt of ontbijtgranen.
8. Wietzaadjes
Raar, maar waar: dit is wellicht niet waar je direct aan denkt maar wiet-zaden (of hennepzaden) zijn erg gezond. En maak je geen zorgen, je voelt niks als je wietzaadjes eet. In deze zaden zit namelijk heel weinig tot geen THC, dit is het psychoactieve stofje waar je high van wordt. Hierdoor kun je het met een gerust hart toevoegen aan salades, smoothies, gebak en nog veel meer. Hennepzaden hebben een positief effect op je spijsvertering en helpt je spieren groeien. Daarnaast helpt het je aan een mooie huid en kan het je cardiovasculaire functies verbeteren. Je kunt deze zaadjes overigens gewoon online bestellen bij webshops zoals Zamnesia.nl.
9. Koolrabi
Het is hoog tijd dat meer mensen kennismaken met de koolrabi. Deze nog vrij onbekende groente bevat slechts 24 kcal per 100 gram en is enorm gezond. Het is namelijk een goede bron van o.a. calcium, magnesium en vitamine C. Koolrabi is een veelzijdige knol. Rauw heeft het iets weg van selderij, waardoor het geschikt is voor in salades. De smaak verandert echter als je het kookt, want dan is het te vergelijken met bloemkool. Kortom: bekende smaken maar toch net iets anders.
10. Amaranth
Wil je eens iets anders dan quinoa? Amaranth is zeker het proberen waard. Het lijkt op een graan, maar is officieel een zaad. Net als quinoa, zit amaranth boordevol voedingsstoffen. Het was daarom een belangrijke voedingsbron voor de Inca’s. Amaranth is een bron van o.a. ijzer en calcium. Het is bovendien glutenvrij dus geschikt voor coeliakie patiënten. Deze graan- en rijstvervanger heeft een milde en nootachtige smaak. Je kunt het ook roosteren of poffen en verwerken in ontbijtgerechten. Wie weet wordt dit wel jouw nieuwe favoriete superfood!