Het zonnetje schijnt, de krokusjes kruipen uit de grond en de lente is echt begonnen. Dit betekent dat het budgetmenu van deze maand in het teken staat van een fris voorjaarsmenu. Waar moet je aan denken bij een menu voor deze tijd? Centraal staan lichte gerechten, zomerse groente en veel vrolijke kleurtjes op het bord.
Soep vooraf
Een ideale starter voor dit menu is een lekker soepje gemaakt van asperges. Asperges zijn de groente van dit seizoen en zijn nu langzaamaan weer volop te verkrijgen. Asperges zijn misschien net iets duurder dan de gemiddelde groente, maar als je slim inkoopt valt dit ook heel erg mee. Zo kun je bijvoorbeeld bij de Albert Heijn een kilozak met buitenbeentjes kopen. Dit zijn asperges die net even een andere vorm of kleur hebben maar net zo lekker smaken en een stuk voordeliger zijn. Perfect dus voor in deze soep. Daarnaast kun je vaak de asperges vers bij de telers kopen en dit scheelt ook weer in de portemonnee.
Naast asperges heb je voor dit recept een aantal basisingrediënten nodig die je vaak al in huis hebt: sjalot, boter, water, kippenbouillontabletten, witte vermout. De bereidingswijze kun je vinden bij Albert Heijn.
Hiernaast zijn er vele varianten te maken op de traditionele aspergesoep. Ga bijvoorbeeld eens voor een romigere variant of een heldere asperge-groentesoep.
Maaltijdsalade met tonijn en aardappel
Een maaltijdsalade kan niet ontbreken bij een voorjaarsdiner. Met pasta, aardappels, couscous of brood is de variatie is groot. We kiezen voor dit menu een variant met gekookte krieltjes.
Wat heb je hiervoor nodig? Voor één persoon zijn de ingrediënten als volgt:
- Een kwart rode ui
- 100 gram sperziebonen
- 50 gram cherrytomaatjes
- Half blikje tonijn in olie (+/- 80 gram)
- 200 gram voorgekookte krieltjes
- Teentje knoflook
- Peper en zout
Benieuwd naar het menu van vorige maand? Lees dan ons artikel over het menu van de maand maart, vol gerechten die je maakt met een beperkt aantal ingrediënten!
Lees het artikelDe bereiding bestaat uit de volgende stappen:
- Kook de krieltjes in een pan met water en een snufje zout gaar. Dit kost ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Dop ondertussen de sperziebonen en kook deze ongeveer 6 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Terwijl de aardappeltjes en de sperziebonen op het vuur staan, snij je de tomaatjes in kwarten en de ui in ringen.
- Giet vervolgens het blikje tonijn af en vang de olie op. Hiervan maken we de dressing. Pers een beetje knoflook en meng deze door de olie. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
- Meng de gekookte aardappeltjes, sperziebonen, tomaatstukjes, uienringen en tonijn met de dressing.
- Serveer de salade lauwwarm of koud en eet smakelijk!
Tip: voor een extra feestelijke variant kun je de salade bestrooien met wat verse kruiden als peterselie en een handje geroosterde pijnboompitjes. Deze smaakmakers kosten misschien net even iets meer maar geven het gerecht wel iets extra’s.
IJstorentje
IJs, ijs en nog eens ijs, ja het kan weer! De echt koude temperaturen zijn verleden tijd en de zon schijnt weer vaker. Half Nederland staat al voor de deur van de ijssalons om het eerste ijsje van het jaar te halen. Ook thuis is dit een lekkere en ook makkelijk optie voor een dessert. Je kunt natuurlijk iedereen blij maken met een bolletje ijs, maar je kunt het ook even iets leuker aankleden met een ijstorentje.
Hiervoor heb je slechts drie ingrediënten nodig, namelijk sorbetijs in je favoriete smaak, kletskoppen en poedersuiker. Zeer budgetproof, voor 4 personen ben je slechts €3,50 kwijt bij de gemiddelde supermarkt (en zelfs maar €2,70 als je poedersuiker al in huis hebt). Vervolgens maak je hier een torentje van: kletskop, bolletje ijs, kletskop, bolletjes ijs. Strooi er nog wat poedersuiker over en je toetje van dit voorjaarsmenu is klaar. Ter decoratie kan je dit dessert opdienen met wat vers fruit en een takje munt. Een kleine aanpassing, maar dit staat meteen super feestelijk.
Als je ouders op bezoek komen, als je gaat eten met vrienden, op een doordeweekse dag of zelfs met Pasen; dit menu kan eigenlijk altijd. Met een paar kleine aanpassingen in de serveerwijze maak je er gelijk een feestelijke variant van. Wanneer ga jij genieten van dit voorjaarsmenu?