Als je buiten loopt, ruik je de herfst al in de lucht. Na zo’n hete zomer voelt het stiekem ook wel als een verademing, die frisse ochtenddauw en dat spatje herfstregen. En wat is er nu lekkerder dan na een fijne herfstwandeling op de bank te kruipen met een mok warme thee of koffie en een heerlijk stuk zelfgemaakt gebak? Precies. Om die reden gaan we hieronder in op heerlijke herfstrecepten die je gemakkelijk zelf kunt maken en die je meteen naar die hogere herfstsferen tillen.
Appeltaart met een twist
Natuurlijk kan de klassieker der eigen baksels niet ontbreken. Appeltaart is bij uitstek een taart die bij de herfst hoort, en dan natuurlijk het liefst met appels uit eigen tuin (of uit die van je oma of de buurvrouw). Bij appeltaart kun je je het beste bij het basisrecept houden, dan kan de taart feitelijk niet mislukken. Als je dat onder de knie hebt, kun je variëren, bijvoorbeeld door speculaaskruiden door het deeg te mengen, rozijnen te vervangen door cranberries en vijgen of door noten toe te voegen. Zorg er in ieder geval voor dat je appelvulling echt goed droog is voordat je het mengsel in de taartvorm schudt. Als dit namelijk nog nat is, zal je taartbodem vochtig blijven en niet gaar worden.
Het basisrecept
Je hebt een springvorm van 24 centimeter doorsnede, een kilo appels, een pak appeltaartmix of 400 gram bloem, 175 gram roomboter, een losgeklopt ei, 75 gram rozijnen, 50 gram suiker en 3 theelepels kaneel nodig.
Verwarm de oven voor, wel de rozijnen een tijdje in warm water en dep ze goed droog. Snijd de appels in kleine stukjes en meng met de suiker, kaneel en rozijnen. Maak vervolgens het deeg door de boter, de mix en twee derde van het losgeklopte ei samen te kneden. Vet de springvorm in met boter en gebruik twee derde van het deeg om de bodem en randen van de bakvorm te bekleden. Vul nu de springvorm met het appelmengsel, druk het goed aan en bekleed de bovenkant kruislings met reepjes deeg. Strijk de rest van het ei over de deegreepjes en bak de appeltaart in ruim een uur goudbruin.
Tip: Beetje hulp nodig bij het appels snijden? Gebruik een appelsnijder. Dat gaat mogelijk al een stuk sneller en voor een paar eurootjes koop je al zo'n appelsnijder hier bij Blokker.
Verslavende Oreo taart
Zeg nou zelf, wie houdt er nu niet van Oreo? Of de koekjes nu in ijs, gebak of in een plastic wikkel zitten, ze werken altijd zéér verslavend. Wat zou je zeggen van een recept voor een gemakkelijk te maken Oreo taart. Lees maar gauw verder, dan kun je binnen de kortste keren zelf deze overheerlijke taart maken. Denk bij taart deze trouwens niet te veel aan calorieën, soms moet je die gedachten gewoon negeren, zeker als het om Oreo Cookies gaat.
Recept voor Oreo taart
Voor één taart heb je twee rollen Oreo Cookies, 200 gram Mon Chou, 50 gram boter, 250 milliliter slagroom, 100 gram witte chocolade, een bakvorm, een mixer en eventueel een blender nodig.
Verkruimel een derde van de Oreo koekjes tot het lekker fijn is. Smelt vervolgens de boter op laag vuur en voeg hier de gemalen Oreo bij. Dit mengsel druk je in, een met bakpapier beklede, bakvorm stevig aan. Voilà, de bodem van je Oreo taart is nu al klaar. De tweede stap is het maken van de ‘vulling’. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Mix hierna de Mon Chou en slagroom door elkaar. Let erop: het moet luchtig en stijf worden. Als laatste spatel je een derde deel Oreo koekjes (in kleine stukjes) en de witte chocolade goed door de slagroom. Met dit mengsel bestrijk je de bodem die je eerder maakte. Hak het laatste deel Oreo koekjes in stukjes en gebruik dit als topping. Klaar is Kees, de Oreo taart kan de koelkast in. Laat deze er voor minimaal 4 uur in staan.
Bedankt voor het inschrijven!
We hebben een mailtje gestuurd naar om je e-mailadres te bevestigen.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
Healthy herfstmuffins met pompoen en pecannoten
Voor wie toch een beetje aan de lijn wil denken, zijn deze gemakkelijk te maken muffins een uitkomst. Pompoen is niet alleen gezond, maar ook verrukkelijk en hij hoort uiteraard helemaal bij de herfst!
Recept voor 14 muffins
Voor dit recept heb je 400 gram pompoenblokjes nodig. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of zelf een pompoen van circa 500 gram klein snijden. Verder heb je 200 gram speltmeel, 100 gram speltbloem, anderhalve eetlepel speculaaskruiden, 2 theelepels bakpoeder, een snuf zout, 2 eieren, 250 milliliter (plantaardige) melk, 5 eetlepels honing en een handje pecannoten nodig. Verwarm de oven voor op 170 graden en kook de pompoenblokjes in 10 minuten gaar. Meng ondertussen het meel, de bloem, speculaaskruiden, het bakpoeder en zout door elkaar. Maak daarnaast een mengsel van de eieren, melk en honing en meng dit vervolgens door het droge mengsel. Pureer de gekookte pompoenblokjes, hak de pecannoten fijn en meng door het beslag. Vul een muffinbakblik met muffinvormpjes en verdeel het beslag erover. Je hebt beslag voor ongeveer voor 14 muffins. Bak ze in ongeveer een half uurtje gaar. Eet smakelijk!
Mis je nog een muffinbakblik in de keuken? Of op zoek naar een gewone cakevorm? Bestel er nog snel eentje hier bij Blokker. Bestel je op tijd, dan heb je het vaak de volgende dag al in huis!
Unicorn cupcakes
We sluiten af met een bijzonder stukje gebak: de bij kinderen immens populaire Unicorn cupcakes.
Recept voor 12 unicorn cupcakes
Voor deze super coole cupcakes heb je 125 gram roomboter, 125 gram kristalsuiker, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels melk, 2 eieren en 1 theelepel vanille-extract nodig.
Voordat je begint, verwarm je eerst de oven vast voor op 170 graden. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Laat de boter, melk en eieren op kamertemperatuur komen. Doe de boter in een kom en mix hier beetje bij beetje de suiker doorheen. Blijf mixen totdat er luchtig mengsel ontstaat. Voeg vervolgens 1 voor de eieren toe. Zijn de eieren er goed doorheen gemixt, dan is de volgende stap het toevoegen van het zelfrijzend bakmeel. Ook dit gooi je er niet in één keer bij, maar geleidelijk aan. Als laatste is de melk aan de beurt. Doe de melk bij het mengsel en mix nog ongeveer een minuutje.
Vul de papieren bakvormpjes voor circa twee derde en bak in de oven op 170 graden voor zo’n 20 tot 25 minuten.
Nu de cakejes klaar zijn, kan de topping gemaakt worden. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar gemakkelijker is om bijna kant-en-klare botercrème te kopen. Hier bijvoorbeeld bij de Leukstetaartenshop koop je mix voor botercrème, het enige wat je nog nodig hebt is boter en water. Op de verpakking staat hoe je het verder klaarmaakt.
Wil je graag een botercrème die uit twee of drie kleuren bestaat? Verdeel de botercrème over drie kommetjes en voeg hier een paar druppels kleurstof aan toe. Doe de verschillende kleuren in een spuitzak en spuit dan een toef op de (afgekoelde) cupcakes.
De oortjes en het hoorntje maak je van fondant. Kies een kleur die jij leuk vindt. Rol een stuk fondant uit en steek hier 24 kleine driehoekjes uit. De hoorntjes maak je door eerst 12 kleine bolletjes van ongeveer 1 centimeter te maken. Rol deze uit tot een lange sliert die in het midden ietsjes dikker is. Vouw de uiteinden naar elkaar en draai rond zodat er een hoorntje ontstaat. Laat het nog eventjes in de koelkast opstijven. Haal uit de koelkast en maak de cakejes mooi! Gebruik eventueel nog wat extra glitter en strooisel. Iedereen zal er dol op zijn!
Glitters, strooisels, kleurstof, fondant... Bij de Leukstetaartenshop weten ze er wel raad mee. Alles wat jij nodig hebt om je baksels mooier en lekkerder te maken bestel je hier bij de Leukstetaartenshop.