Eten & Drinken / Boodschappen Leestijd: 4 minuten
Het is weer bijna zover: Kerstmis! Grote kans dus dat we het gourmetstel weer van zolder halen. Aangezien de feestdagen meestal nogal pijn kunnen doen in de portemonnee, vertellen we je in dit artikel hoe jij een gezellig én voordelig avondje gourmetten kan organiseren. Lees het artikel

Met de feestdagen gourmetten? Zo ga jij een voordelig feestmaal op tafel zetten!

Leestijd: 4 minuten
De feestdagen; voor velen de leukste periode van het jaar. Deze dagen zijn echter minder leuk voor je portemonnee. Cadeaus, een feestelijke outfit, diners en feestjes; het hoort er allemaal bij. Daarom is het des te fijner om te besparen waar het kan. Wil jij weten hoe je het voordeligst uit bent als je gaat gourmetten? Hoe je met de stank om moet gaan? En hoe je de lekkerste hapjes maakt in dat kleine pannetje? Lees dan snel verder!

Vlees

Tijdens de feestdagen staan de supermarkten vol met kant-en-klare gourmetschotels. Heel handig en makkelijk, helaas ook erg prijzig. De kiloprijzen van de gourmetschotels liggen hoog, je betaalt immers voor het gemak. Daarbij kies je dan vaak maar uit 4

 

of 5 soorten vlees. De belangrijkste tip om voordelig te gourmetten is dus om je vleeswaar los te kopen en zelf te snijden. Door diverse vleessoorten op verschillende manieren te marineren is er veel meer variatie mogelijk. 

Groenten

Veel mensen vinden het lekker om wat groenten bij het vlees te bakken. Groente is doorgaans een stuk goedkoper dan vleeswaar, maar ook hier valt op te besparen. Zo zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper dan groenten die buiten het seizoen vallen. In de decembermaand zijn de volgende seizoensproducten goed betaalbaar: alle soorten paddenstoelen, pompoen, koolsoorten, spruiten, wortelen, andijvie, prei en rode biet. De prijzen van paprika’s en sla liggen wat hoger in december. Uien, aardappelen en appels koop je het hele jaar door voor een niet al te hoge prijs. 

Extraatjes

Met vlees en groenten kom je al een heel eind wanneer je gaat gourmetten. Toch  zijn er nog een aantal betaalbare opties die je in overweging kunt nemen. Vis is bijvoorbeeld vrij prijzig, maar neem eens een kijkje in het vriesvak van je supermarkt. Vis uit de diepvries is een stuk betaalbaarder dan verse vis, het smaakt echter net zo goed. Andere betaalbare toevoegingen aan je gourmetavond zijn natuurlijk stokbrood met kruidenboter (voor velen zelfs onmisbaar). Of wat dacht je van een omeletje? Even een paar eitjes in een kommetje loskloppen en voilà. Ook goed te combineren met de groenten voor een hartige omelet. En wat ook altijd goed in de smaak valt (vooral als er kinderen aan tafel zitten): pannenkoeken! Een pannenkoekenmix zelf maken of kant-en-klaar uit de supermarkt is super betaalbaar en er kunnen eindeloos pannenkoeken gebakken worden in die kleine pannetjes. Snijd een appel in kleine stukjes, een beetje kaneel en/of suiker erbij en je hebt een zoete lekkernij. Een laatste tip voor een voordelige gourmetavond is om bijtijds al de aanbiedingen te bekijken. Heel veel producten kun je gewoon invriezen tot aan de Kerst, dit doet niets af aan de smaak van je producten.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Tijdens de feestdagen gezellig gourmetten of fonduen? Heb je echter nog geen fonduepan of gourmetstel in huis? Zo rond de feestdagen scoor je bij een shop zoals Blokker vaak leuk kortingen op deze artikelen. Pak die korting en schuif gezellig aan!

Naar Blokker

 

Sausje

Vaak maak je met producten die je toch al in huis hebt een gevarieerd assortiment aan sausjes. Zo neem je mayonaise als basis voor een fris kerriesausje; mayonaise, kerriepoeder en een beetje water will do the job! Ook satésaus doet het goed bij de echte smulpapen. Lekker met een stokbroodje en bij vele soorten vlees. Zelf satésaus maken is een stuk goedkoper dan kant-en-klare satésaus. Grofweg kan er gezegd worden dat je met pindakaas en (kokos)melk al een satésaus in elkaar zet. Zet een steelpannetje op het vuur en kook deze producten samen tot een mooie, lobbige saus. Mocht je ketjap in huis hebben, voeg dit

dan een theelepel toe. Ook een theelepel sambal is lekker voor dat extra beetje pit in je satésaus.

Stank voor dank

Misschien heb je er tijdens het eten niet veel last van, maar de geur die tijdens een avondje gourmetten vrijkomt, is behoorlijk hardnekkig. Je hele huis, je kleren en je haren ruiken na het gourmetten niet echt fris meer. Tijdens het gourmetten kun je niet heel veel meer doen dan een raampje openzetten of de afzuigkap aanzetten. Er zijn echter wel een aantal middeltjes die je na het gourmetten kan toepassen om de stank wat draaglijker te maken. Een daarvan is heel simpel en misschien iets wat toch al op de planning zou staan: koffie zetten! De geur van koffiebonen neutraliseert namelijk. Ook kun je een pot met koffiebonen vullen en in het midden een kaarsje plaatsen en aansteken. De warmte zorgt ervoor dat de koffiebonen hun aroma door het hele huis verspreiden.

Het trucje met de koffiebonen kan ook met azijn of wasverzachter gedaan worden. Zet een pannetje op het vuur en doe er een flinke scheut azijn of wasverzachter in en laat het pruttelen.

Hopelijk heb je met deze tips wat inspiratie opgedaan om jouw avondje gourmetten tot een succes te brengen, voor zowel je gezelschap als je portemonnee. Aan tafel!

 
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog briljante tips om de stank uit huis te krijgen? Of om te besparen op je gourmetboodschappen? Deel het hieronder met ons!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel