Ja, het is zover de herfst is alweer begonnen. Heb jij alle truien alweer in de kast gelegd? De koude dagen zijn weer in het vooruitzicht en daar horen avondjes op de bank voor de tv met een heerlijk drankje bij. Hieronder vind je heerlijke herfstdrankjes voor de komende periode. Welke is jouw favoriet?
Pumpkin Spice Latte
Ingrediënten
De Pumpkin Spice Latte van de Starbucks is weer terug! Maar, je kunt deze ook makkelijk zelf maken. Je hebt het volgende nodig: 2 eetlepels pompoenpuree uit blik, ½ theelepel pompoenkruiden, 1 theelepel ahornsiroop, 1½ eetlepel vanille-extract, 2 kopjes melk en 1 kop koffie. De liefhebbers kunnen nog slagroom toevoegen. Dit zijn de ingrediënten voor de Latte zelf, maar er horen ook nog wat kruiden bij.
Om de kruidenmix te maken, heb je het volgende nodig: 2 eetlepels kaneel, 1 eetlepel gemalen gember, 1 theelepel peperkoekkruiden, ½ theelepel kruidnagelpoeder, ¼ theelepel nootmuskaat.
Bereidingswijze
Meng de pompoenpuree, pompoenkruiden en de kruidenmix in een steelpan en kook dit voor 2 tot 3 minuten tot de puree heet is. In een andere steelpan klop je de ahornsiroop, het vanille-extract, de kopjes melk en de slagroom tot het licht en romig is. Tot slot giet je dit goedje in de blender en mix je de slagroom voor 15 seconden tot een luchtig mengsel.
Alle ingrediënten zijn nu klaar, dus alles kan samen worden gevoegd. Allereerst zet je een bak koffie en voeg je daar de pompoenpuree aan toe. Giet de slagroom erop en bestrooi het drankje nog met wat kaneelpoeder om het af te werken. Daarna is het alleen maar genieten van jouw heerlijke Pumpkin Spice Latte.
Chai Latte
Ingrediënten
Je hebt het volgende nodig om thuis een Chai Latte te maken: 10 zwarte peperkorrels, 5 kruidnagels, 4 kardemompeulen, 2 kaneelstokjes, 1 steranijs, 600 ml water, 1 cm gember, 1 snufje nootmuskaat, 2 eetlepels zwarte thee / 2 zakjes earl grey thee en 170 gram bruine suiker.
Bereidingswijze
Nu we de ingrediënten op een rijtje hebben, kunnen we beginnen aan het bereiden ervan. Rooster de kruiden (behalve de gember en nootmuskaat) in een koekenpan voor 2 minuten op laag vuur. Laat de kruiden daarna afkoelen. Als de kruiden afgekoeld zijn, kun je ze malen in een vijzel of hakmolen.
Gooi de kruiden, de gember en de nootmuskaat in een diepe pan met water en laat het 20 minuten zacht sudderen. De pan mag daarna van het vuur, zodat de thee 10 minuten in kan trekken. Vervolgens haal je het mengsel door een vergiet. Nu kan de suiker worden toegevoegd en moet het drankje nog voor 5-10 minuten sudderen zonder deksel. Je kunt ervoor kiezen om de rest in een fles in de koelkast te bewaren. Zo kun je één week lang genieten van jouw zelfgemaakte Chai Latte.
Warme chocolademelk met vodka & Baileys marshmallows
Ingrediënten chocolademelk
Een heerlijke warme chocolademelk die jou nét wat warmer maakt vanwege dat scheutje alcohol. Je hebt het volgende nodig om dit heerlijke recept te maken: 3 kopjes volle melk, 1½ kopje room, ¼ kopje cacaopoeder, 4 ons melkchocolade in blokjes, ⅓ kopje suiker, ¼ theelepel kaneel, 1 theelepel vanille extract, snufje zout, 4-6 ons marshmallows en vanille, cake of slagroom vodka.
Ingrediënten marshmallows
Nu hebben we alle ingrediënten van de chocolademelk bij elkaar. Nu moeten de Baileys marshmallows ook nog gemaakt worden. Daar heb je de volgende ingrediënten voor nodig: 3½ blaadje gelatine, 2 kopjes Baileys, 2 kopjes suiker, ½ kopje maisstroop, ¼ theelepel zout, 2 grote eieren, 1 theelepel vanille extract, 2 kopjes pure chocolade stukjes, 2 kopjes melk chocolade stukjes en harde zuurdesem pretzels.
Bereidingswijze chocolademelk
Mix de cacaopoeder met de suiker, kaneel en het zout in een grote bak. Verwarm de melk en het room in een pan en blijf het goed doorroeren. Voeg 2-3 theelepels melk toe aan de cacao en suiker om er een mengsel van te maken. Voeg alles samen en blijf goed roeren tot het een gladde massa is. Voeg als laatste de stukjes chocolade en de vanille extract toe. Giet vervolgens in elke mok een beetje vodka, gevolgd door de chocolademelk.
Bereidingswijze marshmallows
Smeer een ovenplaat in met olie en bedek deze daarna met poedersuiker. Meng de gelatine en een ½ kopje Baileys voorzichtig met een lepel. Vervolgens begin je met het suikermengsel door suiker, siroop, zout en de restanten van de Baileys op het vuur te verwarmen. Verwarm totdat de suiker is opgelost en laat het mengsel daarna koken tot 240 graden, dit duurt zo’n 8-12 minuten. Als de ingrediënten tot 240 graden zijn verwarmd kun je het mengsel over de gelatine gieten en beginnen met mixen op de laagste stand. Als alle suiker is toegevoegd klop je alles op de hoogste mixstand voor 6-8 minuten. In een aparte kom klop je de eieren totdat ze stijf zijn. Daarna mogen de eieren en het vanille extract toegevoegd worden en klop het tot een mengsel. De marshmallow mix is nu klaar en kan op de bakplaat worden gesmeerd. Strooi nog wat poedersuiker er overheen en laat het 3-5 uur opstijgen. Als ze voldoende zijn opgestegen, kun je de marshmallow in stukjes gaan snijden in de grootte naar keuze.
Tot slot kunnen de kommen met chocolade worden gesmolten. Dit kun je doen door steeds 30 seconden in de magnetron te verwarmen en daarna door te roeren. De zuurdesem pretzels kunnen worden vermalen tot kruimels door middel van een vork bijvoorbeeld. Doop de marshmallows in de chocolade en rol of besprenkel ze daarna met de pretzels kruimels. Je kunt nu deze heerlijke Baileys marshmallows toevoegen aan je warme chocolademelk met vodka. De marshmallows kunnen tot wel 2 weken bewaard blijven in een luchtdichte verpakking.
Warme chocolademelk met speculaas
Ingrediënten
Natuurlijk hebben we ook een recept voor warme chocolademelk zonder alcohol. We beginnen eerst met de ingrediënten te verzamelen en voor deze keer is dat: 400 ml halfvolle melk, 1 theelepel Verstegen specerijenmix voor koek & speculaas, 100 gram pure chocolade in blokjes, 125 ml verse slagroom, 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels schuddebuikjes.
Bereidingswijze
Allereerst doe je de melk met de specerijenmix in een pan en laat je het opstaan totdat het net niet begint te koken. Laat daarna op het laagste vuur de chocolade in de melk smelten. Klop ondertussen de slagroom stijf samen met de suiker. Vervolgens kun je de chocolademelk inschenken en de slagroom over je drankje gieten, samen met de schuddebuikjes. Geniet van je speculaas chocolademelk!
Gingerbread Latte
Ingrediënten
Je hebt de volgende producten nodig om dit warme drankje te maken: 80 ml water, 6 eetlepels suiker, ¼ theelepel kaneelpoeder, ¼ theelepel gemberpoeder, paar druppels vanille extract, een halve kop koffie en 200 ml melk.
Bereidingswijze
Nu we alle ingrediënten hebben is het tijd om aan de slag te gaan. Allereerst ga je de gingerbread siroop maken. Je mengt het water, suiker, kaneelpoeder, gemberpoeder en het vanille extract in een pannetje op middelhoog vuur totdat de suiker helemaal is opgelost. Als het gloedje kookt, zet je het vuur zachter en laat je de pan 15-20 minuten op staan totdat er een siroop is ontstaan.
Het enige wat je nu moet doen is de ingrediënten gaan mixen. Je zet eerst een kop koffie en voegt daar de siroop aan toe. Warm daarna de melk op in de magnetron en meng dit daarna ook met de koffie. Tot slot kun je er nog slagroom aan toevoegen en afmaken met een beetje gemberpoeder.
Warme Appelcider
Ingrediënten
Dit drankje is er in een alcoholische en non-alcoholische variant. Wat je nodig hebt om dit herfstdrankje klaar te maken is: 1 liter appelcider (voor de non-alcoholische variant: appelsap), 5 kruidnagels, kaneelstokjes, kaneelpoeder en 200 ml calvados, welke je hier kunt verkrijgen (heb je niet nodig voor de non-alcoholische variant).
Bereidingswijze
Verwarm de appelcider in een pan samen met de kruidnagels en kaneelstokjes. Zorg ervoor dat het niet gaat koken, maar laat het verwarmen voor 5-10 minuten. Voeg daarna de calvados en kaneellikeur toe. Je kunt ervoor kiezen om de appelcider nog te garneren met kaneelpoeder.
Russische herftshake
Ingrediënten
Oke, je denkt misschien niet meteen aan een milkshake als herfstdrankje, maar door het scheutje alcohol wat er in zit krijg je het vast warm! De volgende ingrediënten moet je in huis halen om dit russische drankje te maken: 1 cup ijs, ½ cup koffie-ijs, ¼ cup melk, 60 ml kahlua (ander koffielikeur kan ook) en 30 ml vodka.
Bereidingswijze
Het enige wat je moet doen om dit drankje klaar te maken is alle ingrediënten in een blender te mixen totdat de milkshake glad is. Zet de blender op het laatst nog 20 seconden op de hoogste stand en klaar is je drankje. Eenvoudiger dan dit kan toch bijna niet? Andere alcoholische versnaperingen voor tijdens de herfst vind je hier.
Kaneelwater
Ingrediënten
Misschien kan het toch wel eenvoudiger, want ook hiervoor heb je weinig nodig en hoef je niet veel te doen. De enige ingrediënten zijn heel verrassend: water en kaneel.
Bereidingswijze
Zet een pannetje met een kopje water en een kaneelstokje op het vuur. Doordat je de kaneelstokjes verwarmd komt de kleur terecht in het water. Je laat daarna de siroop afkoelen en meng het met water (plat of bruisend).
Gember thee
Ingrediënten
Bij dit herfstdrankje komen niet veel ingrediënten kijken. Het enige wat je nodig hebt is: gember, water, een kaneelstokje of een takje munt en een schijfje citroen.
Bereidingswijze
Iedereen kan thee zetten, dus deze gember thee maken is niet heel moeilijk. Je begint met het snijden van de gember in kleine stukjes. Breng die stukjes met ongeveer 40 ml aan de kook en voeg de kaneel of munt en citroen toe voor de smaak. Geniet van jouw gember thee. Bij al deze heerlijke drankjes horen natuurlijk ook herfst lekkernijen, de recepten daarvan vind je hier.