Eten & Drinken / Drinken Leestijd: 5 minuten
De winter is in volle gang en we kunnen wel iets lekkers gebruiken om op te warmen! We hebben 6 warme winterdranken voor je verzameld. Je ontdekt ze hier… Lees het artikel

Opwarmen tussen de kerstklanken met deze 6 warme winterdranken

Leestijd: 5 minuten
Het waait, regent, hagelt of sneeuwt… De winter is in volle gang en we kunnen wel iets lekkers gebruiken om op te warmen! Nu weet je natuurlijk al hoe je een Irish Coffee, koffie met whiskey en slagroom, en warme chocolademelk maakt. Dus recepten voor die warme dranken zal je in dit artikel niet vinden. Wel hebben we zes andere, onwijs lekkere warme winterdranken voor je verzameld. Welke zes dat zijn? Je ontdekt ze hier…

Glühwein

Een lekker glaasje glühwein, je kan niet over een kerstmarkt lopen zonder een kraampje tegen te komen dat dit warme drankje schenkt. Nu kan je natuurlijk richting de supermarkt om de glühwein kant-en-klaar te kopen, maar zelf glühwein maken is nog veel lekkerder. En het is ook nog eens in een mum van tijd gemaakt!

Voor 6 personen giet je 1 liter rode wijn in een pan. Snijd 1 citroen en 1 sinaasappel in partjes en voeg deze samen met 1 kaneelstokje en 4 kruidnagels toe aan de pan. Indien je het lekker vindt kan je ook 3 stuks steranijs toevoegen aan dit recept. Verwarm het mengsel, zonder te laten koken, minimaal 15 minuten. Zeef de glühwein om alle stukken en kruiden te verwijderen en voeg naar smaak nog wat suiker toe.
Tip: Teveel gemaakt? Je kan de glühwein nog enkele dagen bewaren, maar je kan dit recept ook gebruiken om stoofpeertjes in te bereiden!  

Glögg

Zoek je iets originelers dan glühwein, dan is dit recept wat voor jou. Een heerlijke variant van de glühwein is namelijk de Scandinavische glögg.

Voor ongeveer 8 personen schenk je 400 ml rode wijn, 400 ml Tawny port en 200 ml wodka of whiskey in een pan. Doe hier de schil van 1 sinaasappel, 2 tl gemalen kardemom, 2 stuks steranijs, 4 kruidnagels, 1 kaneelstokje en 50 gram bruine basterdsuiker bij. Verwarm dit 20 minuten op laag vuur. Ook dit recept mag niet koken, want dan verdampt de alcohol. Draai vervolgens het vuur uit en laat alle smaken 1 tot 4 uur intrekken. Verwijder de sinaasappelschil, kardemom, steranijs, kruidnagels en het kaneelstokje. Voeg nu 100 gr rozijnen toe en verwarm het drankje weer op laag vuur. Serveer dit Scandinavische drankje met amandelschaafsel in het glas en gemberkoekjes ernaast. Proost!

Tip: Bij Gall & Gall bestel je whisky en wodka van diverse merken. Bovendien staat er meer dan regelmatig een interessante korting voor je klaar. Check meteen hier bij Gall & Gall het whisky aanbod en de wodka selectie en pik leuk voordeel mee.

Anijsmelk

Anijsmelk is een typisch Nederlands drankje dat vooral in de winter wordt gedronken, dit receptje kon dus niet achterwege blijven! Dit recept vergt weinig tijd en nog minder ingrediënten, maar het is heerlijk.

Meng 500 ml volle melk met 3 stuks steranijs in een pannetje. Verwarm dit tot het zachtjes begint te koken, zet het vuur dan uit en laat de melk zachtjes pruttelen. Vis de steranijs uit de melk en klaar is Kees!

Voor een beetje variatie kan je hier 100 gr chocolade aan toevoegen, zo krijg je chocolademelk met een smaakje.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Extra voordelig je sterke dranken shoppen, zonder je warme huis te verlaten? Dat kan bij DrankDozijn. Whiskey, rum of een lekker likeurtje... Er zit altijd wel een fijne aanbieding voor je bij!

Shop nu bij DrankDozijn

Warme appelcider

Ben je geen fan van glühwein? Misschien is warme appelcider meer jouw smaak. Deze warme, kruidige drank is perfect om voor de openhaard te drinken, wanneer je wilt opwarmen van bijvoorbeeld een frisse winterwandeling.

Appelcider

Snijd 2 appels in schijfjes en doe dit samen met 500 ml appelcider, 1,5 l appelsap, 2 kaneelstokjes, rasp van 1 citroen, 3 stuks steranijs en 2 kruidnagels in een pan. Voor een extra kick kan je eventueel nog wat rum toevoegen. Verwarm dit op een laag vuurtje en laat het met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten sudderen. Zeef de warme appelcider om het fruit en kruiden te verwijderen. Houd je van zoet, dan kun je nu nog wat honing of suiker toevoegen. Maak dit winterse drankje alcoholvrij door de rum achterwege te laten en de appelcider te vervangen door een alcoholvrije variant, zoals de Somersby Apple Cider 0.0%.

Zopie

Zopie is nog zo’n typisch winterdrankje. Misschien ken je dit wel van Koek-en-Zopie, een term die je vaak hoorde voor voedsel en drank dat werd verkocht bij het ijs, tijdens schaatsperiodes. Tegenwoordig zie je Zopie niet zoveel meer, maar eigenlijk is het zonde dat dit winterdrankje in de vergetelheid is geraakt.

Breng 1 l bier met 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels en 2 plakjes citroen zachtjes aan de kook en laat dit 20 minuten intrekken op een laag vuur. Klop 2 eieren los met 125 gr bruine basterdsuiker en voeg dit al roerend toe aan het biermengsel. Daarna roer je hier nog 1 dl rum doorheen.

Eggnog

Je hebt dit typische kerstdrankje vast al eens voorbij zien komen in een kerstfilm; de eggnog. Er is een klein verschil met de oer-Hollandse advocaat, aan de eggnog worden zowel eidooiers als eiwitten toegevoegd. Hierdoor wordt de smaak iets milder van dan die van advocaat. Deze kerstcocktail is makkelijk, snel en ook nog eens verrukkelijk.

Eggnog

Verhit 400 ml volle melk met 250 ml room en 3 kaneelstokjes. Voeg hier 1 tl nootmuskaat, 1 vanillestokje en de vanillezaadjes aan toe. Voor een goedkopere variant gebruik je vanillesuiker in plaats van een vanillestokje. Breng dit even aan de kook en haal de pan dan van het vuur om af te koelen. Klop in een kom 4 eidooiers en 1 eiwit met 150 gr kristalsuiker op tot een plakkerig geheel. Zeef de melk en voeg dit al roerend toe aan het eimengsel. Is dit geheel nog te dun, dan kan je het nog zachtjes laten indikken op het vuur. De eggnog mag dik zijn, maar moet vloeibaar blijven om te kunnen drinken. Voeg als laatste 50 ml rum (meer of minder naar smaak) toe.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Zo, dat waren ze. Zes heerlijke, winterse drankjes op een rij. Wat is jouw favoriet?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel