‘Smeer genoeg zonnebrand of trek een shirt aan’, ‘zet die airco nu maar even uit, anders zijn we morgen allemaal verkouden’… Clichés die je om de oren vliegen wanneer het kwik richting 30 graden stijgt. Maar wat klopt er nu van dit soort beweringen over tropische temperaturen? Onder het motto ‘bespaar jezelf de moeite’, keken we naar wat er waar is van deze zonnige clichés.
Cliché #1 – zo verbrand ik (niet)
Het zonnetje schijnt en voor je het weet ben je zo rood als een kreeft. Hoe je dat voorkomt? Met zonnebrand of door je lichaam te bedekken. Althans, dat denk je misschien. Maar wist je dat een t-shirt geen volledige bescherming biedt tegen zonverbranding? Een shirt staat ongeveer gelijk aan factor 10 à 15 zonnebrandcrème. Een wit t-shirt beschermt zelfs nog minder goed. Hoe dunner en natter de stof, hoe minder de bescherming. Zo, nu je dit weet scheelt het je misschien een rode huid!
Cliché #2 – een coole, hete versnapering
Phoeee, wat is het heet, tijd voor een versnapering. Je hebt vast wel eens gehoord dat je dan het best warme thee drinkt. Dit zou verkoelend werken, omdat het je lichaamstemperatuur verhoogt, je lichaam hierop aanpast en daardoor afkoelt. Dit is een feit, maar wel met een kanttekening. Om werkelijk effect te ondervinden is een kop warme thee zeker niet genoeg. Kortom, tenzij je je wilt wagen aan liters thee, kun je dit advies lekker aan je voorbij laten gaan. Je drinkt vanaf nu gewoon waar je zin in hebt.
Cliché #3 – wees niet flauw met zout
En hoe zit dat dan met eten? Extra zout eten is een veelgehoord argument om te zorgen dat je hoeveelheid vocht op peil blijft. Tenzij je dit als excuus wilt gebruiken om een extra zak chips open te trekken, laat je dat extra zout toch beter links liggen. Door je gewone voeding krijg jij al meer dan genoeg binnen, en te veel zout is ook nog eens slecht voor je lichaam.
Cliché #4 – in de zomer kom ik aan
Nu de dagen langer zijn en de temperaturen ’s avonds nog aangenaam, heb je wellicht de neiging om pas later op de avond te eten. Bang dat je hiervan meer aankomt dan normaal, omdat je later eet? Don’t worry! Of je nu vroeg of erg laat eet, het gaat om de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Beperk het eten dus gedurende de dag, zodat je ’s avonds nog plek hebt voor een heerlijke maaltijd in de zomeravondzon.
Cliché #5 – hoesten en proesten door de airco
Bah, verkouden in de zomer, dat wil natuurlijk niemand. De airco wordt vaak als schuldige aangewezen. Die kan hier echter helemaal niets aan doen! Je eigen lichaam is de boosdoener in dit geval, want wanneer je ziek wordt van de airco betekent het dat je al een virus onder de leden had. Door de ‘kou’ kon dit zich ontwikkelen tot de werkelijke verkoudheid. Is er echter nog geen griepje op komst, laat dan de wind maar blazen!