Je bladert door een kookboek en komt een leuk recept tegen. Hmm… dat ziet er lekker uit! Als je boodschappen gaat doen, kom je er pas achter wat je allemaal wel niet nodig hebt. Een snufje van een kruid dat je verder nooit meer gebruikt, een kwart van een bepaalde groente en slechts een grammetje uit een enorme pot. Je krijgt het idee dat je een hoop producten inslaat die eigenlijk overbodig zijn. Herken je dat gevoel? Dan hebben wij goed nieuws!
Veel ingrediënten zijn niet noodzakelijk om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Met slechts vijf of zelfs minder producten maak je al een goede maaltijd. En nog meer goed nieuws: dit is vaak voordelig ook! Je gebruikt immers alle ingrediënten in het recept en je zit de dag erna niet met allerlei restjes. In het budgetmenu van deze maand laten we daarom zien hoe je een heerlijk menu bereidt met een beperkt aantal ingrediënten.
Klassieke combinaties
Voor het voorafje kun je denken aan een aantal klassieke combinaties. Deze hebben vaak weinig ingrediënten en smaken bovendien altijd goed! Een aantal ideeën voor een voorgerecht zijn:
- Meloen en ham
- Mozzarella, tomaat en basilicum
- Stokbroodje met kruidenboter
- Geitenkaas, honing en pijnboompitten op een bedje van sla
Stamppot met zoete aardappel
Mijn persoonlijke favoriet voor het hoofdgerecht is een zoete aardappelstamppot. Lekker en makkelijk om te maken. Voor dit recept heb je slechts 5 ingrediënten nodig:
- Zoete aardappelen (ongeveer 2 stuks per persoon)
- Verse spinazie (ongeveer 150 gram per persoon)
- Walnoten (een handje per persoon)
- Gedroogde tomaten (uit een zakje, maar uit een potje met olie kan ook heel goed, net wat jij lekker vindt)
- Parmezaanse kaas (zoveel als je wil!)
In het budgetmenu van februari vertelden we je hoe je lekker voordelig Italiaans kan koken. Ben je benieuwd naar deze tips? Ontdek dan nu februari's menu van de maand!
Naar het menu!Hoe maak je dit gerecht?
Stap 1: Schil de zoete aardappelen en snij deze in blokjes. Kook de blokjes vervolgens in een laagje water totdat je ze makkelijk kan inprikken met een vork. Giet de aardappels af en bewaar een beetje van het kookvocht.
Stap 2: Was ondertussen de verse spinazie en snij deze in kleinere reepjes. Snij de gedroogde tomaatjes ook in kleinere stukjes.
Stap 3: Rooster de walnoten in een pan zonder boter of olie tot ze een lichte kleur krijgen. Hak ze vervolgens in grove stukken.
Stap 4: Stamp de aardappels met een beetje van het kookvocht en een scheutje olie. Dit zorgt dat het een lekker smeuïge stamppot wordt.
Stap 4: Meng de spinazie, gedroogde tomaten, Parmezaanse kaas en walnoten door de stamppot. Voeg tot slot nog een snufje zout en peper toe voor de smaak.
Stap 5: Eet smakelijk!!
Op dit recept valt eenvoudig te variëren. Vind je een andere kaas bijvoorbeeld lekkerder dan Parmezaan? Dan wissel je deze zo om, geitenkaas is bijvoorbeeld ook erg lekker in dit gerecht. In plaats van spinazie kan je ook voor een andere groente of een slasoort als rucola kiezen. Ook in noten valt te variëren: pijnboompitten, cashewnoten, macadamianoten en ga zo nog maar even door. Bij de meeste noten geldt wel dat ze lekkerder worden als je ze even roostert in de pan. Zo komen de oliën uit de noten vrij en dit geeft veel smaak!
Dessert van 3 ingrediënten
Een nagerecht met weinig ingrediënten? Dan denk je al snel aan een pak vla uit de supermarkt. Toch zijn er vele originele toetjes mogelijk zonder voor een kant-en-klare variant te kiezen.
Albert Heijn heeft bijvoorbeeld een recept voor koffie-speculoostiramisu. Dit feestelijk toetje heeft maar 3 benodigdheden: speculoos, sterke espresso en crema per tiramisù. Het recept vind je hier. Ook aan dit nagerecht kun je makkelijk je eigen draai geven. Wat dacht je van:
- Het toevoegen van fruit dat jij lekker vindt als extra laag in de tiramisu?
- De keuze voor een ander koekje: bitterkoekjes, Oreo’s of lange vingers?
- Een deel van de koffie te vervangen door een beetje Amaretto of vruchtensap?