Deze Hawaïaanse salades zijn op dit moment razend populair. En dat is ook niet zo verwonderlijk als je het ons vraagt. De ‘salades’ zijn groen en fris en zitten boordevol vitamines en voedingsstoffen. Bovendien maak je ze in een handomdraai. Vandaag geven we je de recepten van de drie lekkerste poké bowl salades.
Een schilderij in een kom
De poké bowl is vanuit Hawaï, via Amerika, overgewaaid naar ons land. Het gerecht wordt daar voornamelijk door vissers gegeten en is dé manier om visrestjes (poké) op te maken.
De basis ingrediënten van de traditionele poké bowl zijn blokjes rauwe vis en gestoomde rijst. Dit wordt vervolgens aangevuld met toppings, zoals avocado en komkommer, en een marinade. De blokjes rauwe vis worden gemarineerd in onder andere soja, sesamolie en sesamzaadjes. Niet alleen een sensatie qua smaak, maar ook een lust voor het oog! Je bent vegan of houdt niet van vis? Geen probleem: er zijn vandaag de dag voldoende vegetarische alternatieven.
1. Poké bowl met zalm en mango
De ingrediënten die je nodig hebt voor deze poké bowl zijn:- 250 gr sushirijst
- 3 el rijstazijn
- 1 tl suiker
- 250 gr verse zalm
- Halve komkommer
- 8 radijsjes
- 1 wortel
- 2 nori vellen
- 1 el sesamzaadjes
- 1 el mayonaise
-
1 tl wasabipasta
- Maak de sushirijst klaar volgens de gebruiksaanwijzing en roer hier de rijstazijn en suiker doorheen.
- Meng de wasabipasta met de mayonaise.
- Snijd de radijsjes en bosuitjes in schijfjes en gebruik een dunschiller om van de wortel en komkommer sliertjes te maken. Scheur de nori in kleine stukjes.
- Maak kleine blokjes van de zalm.
- Verdeel de rijst en ook andere losse ingrediënten over kommen en maak het geheel af met sesamzaadjes en de wasabimayonaise.
2. Vegetarische bowl met edamame, tofu en zeewier
Voor deze poké bowl heb je nodig:- 250 gr sushirijst
- 375 gr tofu naturel
- 3 cm gember
- 125 gr zeewiersalade
- 8 vellen nori
- 175 gr edamame sojabonen
- 2 el sojasaus
- 1 el sushi-azijn
-
2 el sesamolie
- Kook de sushirijst zoals aan staat gegeven op de verpakking en schep de sushi-azijn door de rijst als deze klaar is.
- Laat de tofu uitlekken, verkruimel deze boven een theedoek en pers met de theedoek zoveel mogelijk vocht uit de tofu. Verhit de sesamolie in een wokpan en roerbak de verkruimelde tofu 5 minuten op middelhoog vuur.
- Rasp de gember en voeg deze, samen met de sojasaus, toe aan de tofu. Wok dit ongeveer nog 6 minuutjes. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Snijd vervolgens de komkommer in plakjes en verdeel deze samen met de rijst, tofu, zeewiersalade, nori vellen en sojabonen over vier kommen.
- Tijd om te smikkelen!
Heb je nu helemaal geen zin om te koken, maar wil je wel wat gezonds op tafel zetten? Dat kan! Bestel een lekkere maaltijd bij Deliveroo! Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is een keuze maken. Wat gaat het worden?!
Bestel je gezonde maaltijd!3. Poké bowl met tonijn en ananas
Ingrediënten voor 4 personen- 300 gr sushirijst
- 250 gr verse tonijn
- Halve ananas
- 1 avocado
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- 3 el rijstazijn
- 2 tl suiker
- Sriracha mayonaise
- 1 el zwart sesamzaad
- 4 el azijn
- 1,5 el sesamolie
-
1,5 el sojasaus
- Maak de sushirijst wederom klaar zoals op het pak aangegeven staat en meng hierna de rijstazijn en de suiker erdoorheen.
- Snijd de ui in ringen en laat deze voor ongeveer een half uur weken in de azijn.
- Snijd de avocado, komkommer en ananas in blokjes.
- Mix het sesamzaad, de sesamolie en de sojasaus door elkaar en marineer hier de in blokjes gesneden tonijn in.
- Verdeel de sushirijst en de losse ingrediënten over vier kommen en maak af met een paar streepjes sriracha mayonaise.
- Smullen maar!
Een gezonde en super lekkere maaltijd, klaar in een handomdraai. Ideaal dus voor de warme zomeravonden!
Maar ook een aanrader voor tijdens een gezellige picknick. Bestel hier bij HEMA jouw picknickmand, 'servies' en picknickpotjes en maak er een gezellig middagje van!