Eten & Drinken / Koken Leestijd: 4 minuten
Buh, je buikje weer goed volgepropt tijdens de feestdagen? Was het heerlijk, verrukkelijk, maar was het ook wat te veel en zit je nu met enkele kliekjes te kijken? Niet in de kliko gooien! Met een portie creativiteit en de slimme tips van hier, maak jij nóg een lekkere maaltijd van je kerstrestjes! Lees het artikel

Je buikje na kerst weer vol? Zo geef je de kliekjes een hoofdrol!

Leestijd: 4 minuten

Buh, je buikje weer goed volgepropt tijdens de feestdagen? Was het heerlijk, verrukkelijk, maar was het ook wat te veel en zit je nu met enkele kliekjes te kijken? Niet in de kliko gooien! Met een portie creativiteit en de slimme tips van hier, maak jij nóg een lekkere maaltijd van je kerstrestjes!

Kruiden invriezen

Tijdens de feestdagen heb je waarschijnlijk uitgepakt met een fancy diner. Bij een fancy diner horen verse kruiden. Van zo’n kruidenplantje heb je vaak maar enkele takjes nodig. En dan? Weggooien? Welnee, daar is een heel simpel trucje voor. Je vriest je kruiden in. “Invriezen”,  denk je nu wellicht? En hoe werkt dat dan? Wel je neemt een ijsblokjesvorm, stopt in elk vakje wat kruiden en giet hier olijfolie of gesmolten boter bij. Een volgende keer dat je gaat koken, kun je de ijsblokjes weer gebruiken. Hoe slim!

Ragoutje

Na uren in de keuken ploeteren, heb je natuurlijk na de feestdagen geen zin meer om lang achter het fornuis te staan. Met dit restjesidee hoeft dat ook niet. Super simpel toch om een ragout in elkaar te flansen. Stukjes vlees en groenten heb je over van de kerst, het enige wat je nog extra nodig hebt is het volgende:

  • 25 gr boter (margarine of roomboter)
  • 1 el bloem
  • Beetje kruiden naar smaak
  • 1 beker bouillon (bouillonblokje aanmaken met water)

Smelt de boter, voeg de bloem toe en blijf goed roeren. Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij en vergeet ook hier niet te blijven roeren, totdat je een gladde massa krijgt. De basis is klaar. Meng er nu de restjes (eerst klein maken) doorheen en sluit af met kruiden naar wens.

Lekker zo'n ragout, maar zit je buikje nog iets te vol van de kerstdagen? Doe het in vershouddozen en vries het in. Wanneer je het uithaalt, kook het dan nog wel even goed door. Nog een voorraad vershouddozen nodig? Kijk eens hier bij Blokker.

wraps

Wrap

Het is misschien wat voor de hand liggend, maar een wrap doet het toch ook altijd goed. Na die gezellige, maar drukke kerstdagen, is dit ‘gerechtje’ helemaal ideaal. Het kost nauwelijks moeite om te bereiden en je kunt er alle kanten mee op.

  1. Stond er zalm op het kerstmenu? Rol de restjes zalm in een wrap met de overgebleven sla, stukjes komkommer en besmeer met bijvoorbeeld wat kruidenboter of roomkaas.
  2. Carpaccio is ook echt een kerstklassieker. Met groene pesto, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas rol je het op tot een verrukkelijk wrapje.
  3. Liever een vegetarische variant? Gebruik dan de overgebleven boontjes en ijsbergsla. Bestrijk de wrap met roomkaas, verdeel er wat op boontjes op en besmeer dit weer met mayonaise en chilisaus. Bedek het geheel met de sla en rollen maar!

Tip: meestal zitten er 6 tot 8 wraps in één verpakking. Is dit teveel om in één keer te gebruiken? Vries ze gewoon in. Een plastic zak erom en hup de vriezer in.

Smullen van ‘afval’

Het groen van worteltjes, aardappelschillen, bij velen zal dit tussen het afval verdwijnen, maar wist je dat je hier ook nog wat lekkers mee kan maken? Met het wortelloof draai je een heerlijke pesto in elkaar. Van de aardappelschillen, jawel de schillen, bak je chipjes. Klinkt goed, nietwaar? Check de recepten hieronder.

Ingrediënten pesto:

  • 70 gr wortelloof
  • 10 gr basilicum
  • 50 gr geroosterde pijnboompitjes
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • Ongeveer 150 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Doe alle ingrediënten in een kom en pureer dit met de staafmixer. Voilà een smakelijke pesto van het loof wat je anders mogelijk had weggegooid.

Ingrediënten chipjes:

  • Een hoopje aardappelschillen
  • Een flinke scheut olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Eventueel paprikapoeder (voor paprikachips!)

Veel werk gaat er in deze smakelijke, gezonde chippies niet zitten. Je wast uiteraard eerst heel goed de schillen. Verdeel ze op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Giet er een scheut olijfolie over, een beetje zout en hussel dit goed door elkaar. Voeg wat peper, of andere kruiden, toe voor wat extra smaak. Let op dat je zeker niet teveel peper gebruikt. Bak de chippies in een hete oven op 200 graden in 15 tot 20 minuten knapperig.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Natuurlijk zijn dit nog maar enkele ideetjes over wat te doen met je kliekjes. Op zoek naar nog meer inspiratie? Zoek eens bij Bruna naar een titel zoals ‘Lekker koken met restjes’. Een boek boordevol ideeën!

Naar Bruna


Is je kerstdiner al bijna klaar en kwamen deze twee bovenstaande tips je net wat te laat onder ogen? Meteen opslaan, zeker een goed idee voor volgend jaar! 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke heerlijke gerechtjes maak jij met de kerstkliekjes? Wij zijn benieuwd! Deel het hieronder in een reactie met ons.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel