Biefstuk, tournedos, ossenhaas…
Een biefstuk is een algemene benaming; maar eigenlijk mogen we alle steaks niet in hetzelfde hokje stoppen. Verschillende delen van het rund hebben namelijk verschillende kwaliteiten en smaken. Welke het allerlekkerste zijn? Dat is voor iedereen persoonlijk. Welke je het beste kan kiezen? We leggen je er een aantal voor;
Ossenhaas: Het malse stuk vlees uit het rund waar verschillende steaks uit kunnen worden gesneden.
Zo bijvoorbeeld de Chateaubriand; het dikste Ossenhaas-deel of tournedos; het middelste deel van de ossenhaas.
De iets vettere steaks waar we erg veel liefde voor hebben zijn de entrecote en ribeye. De entrecote heeft een vetrandje wat zorgt voor een heerlijk volle smaak. Wel is de entrecote vaak wat steviger. De super malse ribeye is allemans favoriet en dankt zijn naam aan het vetrandje wat door het vlees heen loopt en soms de vorm van een oog heeft.
Dan hebben we natuurlijk ook nog de kogelbiefstuk. Deze biefstuk is veel goedkoper dan een tournedos en kan zeker een net zo goed stuk vlees zijn; hier maakt men vaak carpaccio van. Er zijn ook goedkopere stukken biefstuk zoals jodenhaas of de longhaas. Geef deze eens een kans en je zult verrast worden door de smaak!Er zijn genoeg receptenboeken beschikbaar waar je verschillende biefstukken tegenkomt. Kijk eens rond bij BookSpot of Bruna voor een heerlijk kookboek en doe inspiratie op!
Geef je een culinair diner?
Met een goed bereide steak zit je altijd goed; welk stuk je ook neemt. Volg de volgende tips en garandeer je gasten een heerlijke, malse biefstuk:
- Zorg ervoor dat je pan heet is voor je de biefstuk bakt.
- Je kunt beter de biefstuk invetten in plaats van de pan.
- Bak voor een medium biefstuk iedere kant 1 minuut lang en vervolgens 3 minuten op laag vuur.
- Extra mals? Laat het vlees na het bakken een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.
Bietencarpaccio
Dat Carpaccio een heerlijk voorgerechtje is, dat weten we allemaal. Het is onmisbaar op elke goede menukaart en de trots van iedere chef. Vaak wordt carpaccio geserveerd in combinatie met rucola en verschillende pitjes of nootjes. Het énige negatieve aan carpaccio? De prijs. Helaas kost een klein bordje carpaccio ons al snel vele euro’s, daarom zijn we toch in een restaurant geneigd om eerder voor een soepje te gaan. Maar wat nou als we thuis culinair willen dineren? Of als we helemaal klaar zijn met telkens dat soepje als voorgerecht? Een mooi, lekker én gezond alternatief voor de carpaccio is de carpaccio van rode bieten. Vegetariërs zijn al lang op de hoogte van dit heerlijke alternatief, maar vleeseters moeten het vaak nog een kans geven. Bijzonder genoeg is de smaak van beide gerechten redelijk hetzelfde, en de geur en kleur nagenoeg identiek! Het enige verschil is de textuur, en de calorieën. Een portie carpaccio zorgt al gauw voor 110 calorieën per 100 gram terwijl de bietencarpaccio op de helft van de calorieën zit. In veel restaurants zal je dit gerecht al tegenkomen op de kaart. Geef je zelf een diner? Verras dan je gasten met dit lichte en lekkere gerechtje!
Een heerlijk bietencarpaccio recept van Jamie Oliver:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 middelgrote bieten (mogen gekleurde bieten zijn)
- 1 citroen
- half bosje dille, fijngehakt
- halve rode ui (gesnipperd)
- 1 theelepel kristalsuiker
- 1 el olijfolie
- halve eetlepel kappertjes
Bereiding:
- Snijd de bladeren van de bieten af maar laat aan de biet wel een klein stukje steel zitten. Breng ze aan de kook in een grote pan. Laat ze 40 minuten gaar koken en lek ze vervolgens uit.
- Neem de citroen en rasp de schil hiervan. Het sap pers je er ook uit en giet je door een zeef. Combineer het citroensap met de uisnippers, suiker, olie, kappertjes en zout. Klop deze ingrediënten grondig door elkaar.
- Spoel de bieten af en wrijf de schil eraf. Snijd de biet in flinterdunne plakjes.
- De bieten leg je op een bordje en besprenkel je met de zelfgemaakte dressing. Je kunt het bord feestelijker maken door wat stukjes (geiten)kaas of rauwkost toe te voegen.
- Smakelijk!
Krijg jij ook geen genoeg van Jamie Oliver? Bekijk al zijn boeken via Bruna met de beste prijs!
Meer Jamie!Food-swaps
Nu zijn er nog véél meer alternatieven te verzinnen voor dure gerechtjes; té veel om op te noemen!
We geven je graag een aantal voorbeelden voor zogeheten ‘food-swaps’
1. Bak eens witvis met een laagje kruidenkaas uit de oven in plaats van zalm.
2. Maak zelf sushi en gebruik paella-rijst in plaats van dure sushi rijst.
3. Een chique dessert nodig? Stoofpeertjes zijn je redder! Licht, lekker en betaalbaar.
Smakelijk!