Eten & Drinken / Koken Leestijd: 4 minuten
Bij een traditioneel kerstdiner hoort al snel een kalkoen, maar het kan natuurlijk ook vegetarisch. Hoe je dat origineel en budgetvriendelijk aanpakt, heb ik even voor je uitgezocht. Vijf praktische tips later tover je al een heerlijk menu op tafel. Smakelijk! Lees het artikel

Vegetarisch & budgetvriendelijk koken met kerst: zo pak je dat aan!

Leestijd: 4 minuten

Over enkele dagen is het al weer zover: de kerstdagen staan voor de deur! De tijd om heerlijk samen te genieten, de kerstboom op te tuigen en natuurlijk te smullen van een groots kerstdiner met de hele familie. Ben je al druk bezig met het samenstellen van het menu? Maar komt je vegetarische nichtje ook eten of wil je eens iets anders dan wild op tafel? Hieronder een vijftal tips voor een vegetarisch en budgetvriendelijk kerstmenu.

1. Zoek je inspiratie online

Heb je totaal geen idee wat je moet bereiden als je geen vlees of vis kan gebruiken? Je hoeft niet meteen een vegetarisch kookboek in huis te halen. Doe eerst eens inspiratie op een van de vele receptensites op. Hier vind je de leukste feestelijke gerechten voor tijdens de feestdagen.

Zo kun je bijvoorbeeld op AH.nl veel recepten vinden die je filtert naar je wensen. Je kiest onder meer voor vegetarisch, kerst en budget. De kosten van het kerstmenu hou je zo prima in de hand. Daarnaast helpt het ook om een bepaald thema in je menu te selecteren. Wil je een Italiaanse, Oosterse, klassieke of makkelijke kerst? Passend bij je gekozen thema zoek je dan makkelijk de recepten bij elkaar.

Heb je nu direct vast wat inspiratie nodig? Dit zijn onze favorieten als vegetarisch hoofdgerecht:

  • auberginelasagne met notengehakt,
  • een portobello-champignon gevuld met geitenkaas,
  • tofu-spiesjes met sojasaus.
 

2. Kies voor seizoensproducten

In veel vegetarische gerechten spelen groenten een hoofdrol. De gevulde portobello’s vermeldde ik al, maar wat dacht je van gezonde bloemkoolcouscous of een lekker groententaartje?

Veel mensen willen met kerst alles uit de kast halen en slaan een hoop exotische producten in. Groenten van het seizoen zijn echter een betere keuze voor je portemonnee en bovendien ook voor het milieu. De ideale groentes van dit moment om te gebruiken in je kerstmenu zijn pompoen, spruitjes, witlof, wortels, prei, rode bieten, diverse koolsoorten en champignons.

Wat dacht je van volgend excellent menu?

  • Een fluwelig pompoensoepje om mee te starten, 
  • Een heerlijke spruitjestaart als hoofdgerecht, 
  • Een dessert met seizoensfruit zoals appels of peren. 

In de handige groentekalender van VELT ontdek je de groente- en fruitsoorten per maand. Download de kalender hier!

 

3. Samen eten en samen koken

Krijg je een groot gezelschap op bezoek dit jaar? Vraag dan of je gasten ook een bijdrage aan het eten willen leveren. Scheelt je een hoop werk en het bespaart ook aanzienlijk op de kosten van de boodschappen. Een toetje, voorafje of bijgerecht is makkelijk om aan iemand anders over te laten. Of maak een verrassend buffet van alles wat meegebracht werd, lekker toch?! Bovendien geniet je zo van een origineel samengesteld kerstmenu.

4. Voor dure vleesvervangers kiezen?

Echte vleesvervangers als vegetarische kip, Valess Schnitzels of oosterse wokblokjes hebben voor veel personen al snel een aardig prijskaartje. Voor een lekkere vegetarische maaltijd heb je deze alternatieven voor vlees helemaal niet nodig.

Simpele ingrediënten als eieren, noten of kaas kunnen wonderen doen in een vegetarisch gerecht. Niemand mist dan nog de echte vleesvervanger. En ga eens na: een luxe stukje vlees is zelfs een heel stuk duurder.

5. Doseren is de sleutel!

We zeggen niet dat je je gasten op dieet moet zetten tijdens de kerstdagen, maar een tip is wel de hoeveelheden die je serveert in de gaten te houden. Vaak eten we ons overvol aan de feesttafel en moeten we nog dagenlang uitbuiken van dat uitgebreide menu.

Doseer de hoeveelheid dus per gang goed op het bord. Een mooi gedekte tafel en een leuk opgemaakt bord doen meer goed dan een enorme berg aan eten. Dit scheelt weer in je aankopen en is daarnaast ook gunstig voor de kerstkilootjes die er elk jaar ongemerkt weer aankomen. 

Hopelijk helpen deze tips je op weg in het samenstellen van je vegetarische kerstmenu. We wensen je vast een hele fijne kerst en veel succes in de keuken! 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Weet jij al wat je gaat serveren dit jaar?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel