Eten & Drinken / Koken Leestijd: 5 minuten
Sta je altijd weer te trappelen van ongeduld tot er weer asperges zijn? Goed nieuws voor jou, want het aspergeseizoen is volop aan de gang en het witte goud is goedkoper dan ooit! Een mooie gelegenheid om de asperge eens in de kijker te zetten. Scrol snel verder en laat je hier verrassen door deze super gezonde groente! Lees het artikel

Voor iedereen die van asperges houdt; de lekkerste recepten met het witte goud!

Leestijd: 5 minuten
Asperges waren nog nooit zo goedkoop als dit jaar. Er is inmiddels meer aanbod dan vraag, waardoor de markt is gekelderd. Niet zo mooi voor de boeren natuurlijk, want die moeten flink inleveren op de prijs. Maar voor iedereen die het witte goud altijd links liet liggen in de supermarkt vanwege de hoge aanschafprijs, is dit dé kans om deze bijzondere en supergezonde groente toch eens in huis te halen en er mee te experimenteren in de keuken. Dat is uiteindelijk ook weer goed voor de boeren, want als er meer vraag is, stijgen de prijzen ook weer. Een win-winsituatie dus! Lees gauw verder en ontdek hoe gezond deze groente is en leer hoe je ze het lekkerst zelf kunt klaarmaken.

Vitamine-bommetje

De asperge is maar een paar weken per jaar verkrijgbaar in de maanden april, mei en juni en het is één van de gezondste groenten. Zo bevat de plant onder meer de vitaminen K, C, B1, B2, E en foliumzuur. Naast vitaminen zitten er ook veel mineralen in de asperge, zoals kalium, magnesium, fosfor, mangaan en zink. Asperges zouden ook goed zijn voor het immuunsysteem, voor de celdeling en voor huid, haar en botten. Verder bevat de asperge het stofje glutathion, een ontgiftende antioxidant met verschillende medicinale eigenschappen, zoals de zuivering van het lichaam en het tegengaan van veroudering. De lijst gaat eindeloos door. Het is dan ook niet voor niks dat de groente tegenwoordig vaak wordt aangeduid als ‘superfood van eigen bodem’.

Bewaren en schoonmaken

Goed, je bent overstag en hebt inmiddels een kilootje asperges in huis gehaald. Maar hoe maak je die witte stengels nu eigenlijk klaar? Hoe lang kun je ze bewaren en hoe ontdoe je ze van hun schil? Het belangrijkste is in ieder geval dat je ze koel en vochtig bewaart. Wikkel ze bijvoorbeeld in een schone, natte theedoek en leg ze in de koelkast. Zo kun je ze wel een paar dagen bewaren! Groene of paarse asperges bewaar je beter in een open plastic zak in de koelkast. Als je ze vervolgens gaat klaarmaken, is het goed schillen van de asperge het allerbelangrijkst. Het is een geduldig werkje, maar met een goede aspergeschiller of een dunschiller is het zeker te doen.

Asperges schillen is een nauwkeurig werkje, wat je wilt immers geen draderige asperges overhouden na het koken. Maak het jezelf wat gemakkelijker en koop hier direct bij Blokker een specifieke aspergeschiller.

Voordat je begint, was je de asperges nog even goed onder koud water. Neem een asperge in je hand en schaaf dan met een mesje voorzichtig langs de schil. Begin net onder de kop, en ga helemaal door tot beneden. Neem dan het volgende stukje schil en ga zo de hele asperge rond. Als je klaar bent, snijd dan nog even een klein stukje van de onderkant af. Nu is je asperge klaar om bereid te worden! Let op: gooi de schillen niet weg, want daarmee kun je je aspergesoep heerlijk op smaak maken. Hoe? Lees maar eens snel verder voor twee heerlijke aspergerecepten die iedereen eens geprobeerd zou moeten hebben!

Perfect bereide asperges, die maak je natuurlijk in een aspergepan klaar! Nog geen exemplaar in huis? Klik hier snel door naar Blokker en bestel direct een aspergepan.

Limburgse aspergesoep

Met asperges kun je een heerlijke soep maken. Voor vier personen heb je ongeveer 500 gram asperges nodig. Verder heb je een bouillontablet, 30 gram roomboter, een ei, 30 gram tarwebloem, 150 gram gekookte hamreepjes, vier eetlepels verse slagroom en twee eetlepels verse peterselie nodig. Breng de geschilde asperges mét schillen in ongeveer anderhalve liter water aan de kook. Vergeet niet het bouillontablet toe te voegen. Haal na 15 minuten de asperges eruit en snijd ze in stukjes. Laat de bouillon met de

schillen nog een half uurtje zachtjes koken, zeef dan het kookvocht en gooi de schillen weg. Kook ondertussen vast een ei en prak het fijn met een vork. Smelt in een soeppan de boter, doe de bloem erbij en roer het door elkaar zodat je een roux krijgt. Voeg dan langzaam de aspergebouillon toe en blijf steeds roeren. Laat de soep tenslotte nog eventjes koken. Voeg dan het ei, de hamreepjes en de aspergestukjes toe en serveer de soep met verse peterselie. 

Pasta van asperges, vis en basilicum crème

Wist je dat je ook een lekkere pasta kunt maken met asperges? Voor ongeveer twee personen heb je 500 gram asperges nodig. Verder heb je nodig: 100 gram gerookte zalm, 50 gram mascarpone, een citroen, 200 gram penne, 100 gram gerookte forel, verse basilicum en peper. Schil de asperges, snijd ze in stukken en kook ze samen met de pasta in ruim water en met een snufje zout in ongeveer 12 minuten gaar. Rasp de citroen, pers hem uit en meng het sap met de rasp, de mascarpone en een handvol basilicumblaadjes. Pureer het geheel met een staafmixer tot een crème. Giet de pasta met asperges af en roer de crème samen met de in stukjes gesneden vis door de pasta. Met versgemalen peper breng je je pasta nog wat op smaak. Smakelijk eten!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat is jouw favoriete aspergegerecht? Deel jouw recept met onze lezers in een reactie hieronder!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel