Zodra het kwik boven de 25 graden uitstijgt, wordt de barbecue uit de schuur getrokken. Gezellig, lekker, maar oei wat nu met je dieet? Je was zo goed bezig om die overtollige kilo’s eraf te werken, diverse barbecuefeestjes helpen daar meestal niet echt aan mee.
Aan alle diëters, geen paniek! Gezond barbecueën kan ook. Koolhydraatarm, suikervrij, vegetarisch… Wij doen je alvast een paar recepten aan de hand waarvan het water je in de mond loopt. Laat je inspireren en maak er een geweldige en gezonde zomer van!
Koolhydraat- en glutenvrije broodjes
Misschien ken je het wel, je schuift aan bij een gezellige barbecue en nog voordat er iets op de grill ligt, heb je al bijna voldoende gegeten. Een beetje salade hier, wat groenten daar en dan nog niet te spreken over de stokbroodjes met kruidenboter. Die stokbroodjes zijn helemaal funest als je op je hoeveelheid koolhydraten en gluten let. Gelukkig zijn er prima alternatieven voor. Zoals onderstaand recept.
- 3 eieren
- 100 gram roomkaas
- Een snufje zeezout
Scheid de eiwitten van de eierdooiers en klop de eiwitten samen met het zout stijf. Doe de eierdooiers en de roomkaas door elkaar. Spatel de eiwitten door het eierdooiermengsel. Doe dit met beleid, zodat het geheel lekker luchtig blijft. Maak van het geheel ongeveer zes tot acht broodjes op een bakplaat en bak dit alles circa 25 minuten op 150 graden in het midden van de oven.
Je kunt eventueel nog een halve theelepel Fiberhusk en een halve theelepel bakpoeder toevoegen om het meer broodachtig te maken.
Vega verrassing
Dat het bij de barbecue alleen maar om grote stukken vlees gaat, is allang niet meer zo. Ook vegetariërs kunnen heerlijk eten van de grill. En dan niet alleen maar de gegrilde groentjes zoals aubergine en paprika.
Say cheese
Wat dacht je bijvoorbeeld van een verrukkelijke kaasfondue? Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een smakelijke camembert in een houten doosje.
Haal de kaas eruit, verwijder alle etiketten en laat het doosje en de deksel even weken in wat water. Doe vervolgens de kaas terug in het doosje, sluit de verpakking en leg het doosje 10 tot 15 minuten op een barbecue waar de grootste hitte uit is. Vergeet niet om halverwege het doosje om te draaien. Snij uiteindelijk de korst er vanaf en dan dippen maar!
The champion
De portobelloburger is zeker een winnaar op het gebied van vegetarische barbecuerecepten. Dit heb je voor 4 burgers nodig:
- 4 grote portobello champignons
- 75 gram fetakaas
- 2 tomaten
- 1 rode paprika in plakken
- 4 olijven in stukjes
- Beetje oregano
- 1 teentje geperste knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- Gemixte sla
- Beetje zout
- 8 sneeën wit brood
Mix 1 eetlepel olijfolie, het zout en de geperste knoflook tot een pasta. Maak de portobello’s schoon en snij het kapje eraf. Bestrijk elke portobello en het brood (1 kant van het brood) met de knoflookpasta.
Gril de champignons en de paprika in 4 minuten per kant. Snij de paprika fijn en meng deze met de feta, tomaat, azijn, olijven, oregano en 1 eetlepel olijfolie. Gooi vervolgens de sla erbij. Leg een portobello op een snee brood, leg hier bovenop de salade en sluit af met nog een snee brood. Dat wordt smullen!
Gezonde sausjes
Een stukje (mager) vlees of vis op de grill, daar is in principe niks ongezonds aan. Het zijn vaak de sauzen die voor een extra calorieënbom zorgen. Je kunt de sauzen helemaal weglaten, lekkerder is zelf een slanker sausje maken.
Mayonaise
- 1 eidooier
- 1 theelepel mosterd
- 1 mespunt zout
- Peper naar smaak
- 1,5 deciliter zonnebloemolie
Mix alle ingrediënten, behalve de olie, met een staafmixer door elkaar tot er een glad mengsel ontstaat. Giet er druppelsgewijs de olie bij terwijl je blijft kloppen. Zet vervolgens in de koelkast. Tip: laat, voordat je begint, alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
Cocktailsaus
- 2 theelepels ketchup
- 1 theelepel whisky
- Snufje paprika
- Snufje cayennepeper
- Peper en zout naar smaak
- 4 eetlepels zelfgemaakte mayonaise
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Knoflooksaus
Wat is een barbecue zonder de nodige knoflooksaus? Zo maak je een magere variant:
- 4 eetlepels zelfgemaakte mayonaise of halvanaise
- 3 eetlepels magere yoghurt
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 eetlepel verse of gedroogde bieslook
- Beetje peper
- Beetje zoetstof
Alles goed door elkaar mengen en smikkelen maar!