Het belangrijkste is dat je de juiste ingrediënten in huis hebt.. Verse producten zijn namelijk nodig om de sushi zo lekker mogelijk te laten smaken. Het leuke aan sushi is dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten. Zo krijgt elke sushi zijn eigen unieke smaak. Het voordeel aan zelf sushi maken is dat je jouw sushi precies zo kunt maken als je lekker vindt. Er zijn verschillende soorten sushi, in dit artikel leer je hoe je de Maki, Temaki en Uramaki maakt. Deze soorten sushi zijn het leukste om te maken.
De 5 verschillende soorten sushi:
- Sashimi: Reepjes rauwe vis
- Maki Sushi: normale rolletjes
- Nigiri Sushi: rijst met stukjes vis erop
- Temaki: hoorntje van zeewier gevuld met ingrediënten
- Uramaki: sushi binnenstebuiten
Sushirijst maken
Goeie sushi rijst is ontzettend belangrijk als je mooie en lekker sushi wilt maken. Let daarom goed op of er echt sushi-rijst op de verpakking staat.
Ingrediënten sushirijst (voor ongeveer 4 personen):
- 5 eetl Rijstazijn
- 1 eetl witte wijnazijn
- 500 gr sushirijst
- 1 liter water
- Snufje zout
- Snufje suiker
Bereiding
Het maken van goede sushi rijst kost tijd. Daarom moet je ruim van te voren beginnen.Het is belangrijk om de rijst eerst goed te wassen. Na het koken van de rijst, laat je het volledig afkoelen. Het beste is als je de rijst een paar uur van te voren al kookt. Dan heeft het de hele dag om af te koelen. Nu is het tijd om de sushi-azijn toe te voegen. Sushi-azijn maak je door rijstazijn te verwarmen en suiker en zout toe te voegen. Sprenkel de sushi-zijn over de rijst terwijl je het omschept.
Uramaki sushi maken
Snij de ingrediënten die je aan de sushi wilt toevoegen in kleine blokjes/reepjes. Bij uramaki sushi zit de rijst aan de buitenkant geplakt. Over het hele norivel leg je een dun laagje rijst, maar laat aan de buitenkanten een klein stukje over. Dit stukje wordt de plakrand. Nu draai je het vel en leg je in het midden de gekozen ingrediënten. Maak de plakrand een beetje nat en en rol de sushi op met behulp van een sushimatje. Als extra toevoeging kun je er voor kiezen om aan de buitenkant nog tobiko-viseitjes, of sesamzaadjes toe te voegen. Nu heb je als het goed is een lange rol, deze moet je met een scherp mes in schijfjes snijden.
Suggesties die we aanraden:
- Maki sushi met tonijn en komkommer
- Maki sushi met zalm en avocado
-
Maki sushi met krab en avocado
Temaki maken (hoorntjes)
Knip de nori vellen doormidden. Leg het vel met de lang kant naar je toe en bedek de rechterhelft met een laagje rijst van ongeveer 1 cm dik. Leg nu diagonaal de ingrediënten die je hebt gekozen voor de temaki. Zorg ervoor dat deze niet te groot en dik zijn. Vouw de nori over de ingrediënten en rol verder op als een puntzakje. Je kunt het uiteinde vastplakken door de nori een beetje nat te maken.
Suggesties die we aanraden:
- Temaki met krab, mayonnaise, avocado en tuinkers
- Temaki met zalm, lente ui, paprika en Japanse mayonnaise.
- Temaki met gefrituurde garnaal, avocado en komkommer
Maki sushi maken (standaard rolletjes)
Dit is de makkelijkste sushi die je kunt maken, nu zit de nori aan de buitenkant en de rijst aan de binnenkant. Je begint met de rijst te verdelen over een norivel, laat aan de lange kanten een stukje leeg. De ingrediënten die je uitkiest leg je in een rijtje in het midden van de lange zijde. Zorg dat je tijdens het rollen de sushi goed aandrukt anders valt hij tijdens het snijden uit elkaar. Het handigste is het om te rollen met een sushimatje. Gebruik het stukje dat je leeg hebt gelaten als plakrand. Zodra je de sushi opgerold hebt pak je een scherp mes en snij je het in stukjes.
Suggesties die we aanraden:
- Uramaki met krokante kip, avocado en paprika
- Uramaki met sesamzaadjes, zalm en komkommer
- Uramaki met krab en avocado