Lisa
Geldzaken / Betalen Leestijd: 3 minuten
Het is bijna zover: de zomervakantie komt ten einde. Langzaamaan beginnen leraren hun lessen weer voor te bereiden en maken leerlingen zich klaar voor een nieuw schooljaar. Of je nu naar de basis-, middelbare- of hogeschool gaat; er komt enige voorbereiding aan te pas. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je. Lees het artikel

Back 2 School; tips voor een goede start!

Leestijd: 3 minuten

De basisschool

Onderbouw

Voor het eerst naar de basisschool, dat is spannend! Gelukkig hoef je voor de kleine nog niet al te veel aan te schaffen. Er zijn maar een paar dingetjes die jouw kind nodig heeft. Namelijk: een rugtas, broodtrommel, een à twee lekvrije bekers, gymkleren en -tas. Nu, op sommige basisscholen hebben de allerkleinsten nog geen gymkleding nodig. Dit verschilt per basisschool, ga dit dus na bij de school waar jouw kind naartoe gaat.

Middenbouw

Vanaf groep 3 gaat het “echte werk” beginnen. Waar de kinderen in groep 1 en 2 veelal spelen, begint het zitten aan tafel en leren uit een boek nu echt. De eerste letters worden geschreven en het leesniveau stijgt. In de middenbouw is het dus van belang om je kind wat extra spullen mee te geven.

In de tafel van jouw kind zitten hoogstwaarschijnlijk 1 à 2 lades, deze kunnen ze vullen met benodigdheden. Denk aan pennen, schriften, een multomap, markeerstiften, een liniaal en natuurlijk kleurpotloden.

Bovenbouw

In de bovenbouw wordt het assortiment verder uitgebreid. We gaan richting groep 8 en dus de CITO-toets. Voor veel kinderen een mijlpaal. Afhankelijk van de school heeft jouw kind nu een laptop nodig. Overigens kan het ook zo zijn dat sommige scholen deze vanaf de middenbouw gebruiken. Mogelijk ontvangt jouw kind de laptop in bruikleen van school, of moet je als ouders een laptop aanschaffen.

Attributen die jouw kind zeker nodig zal hebben zijn; een rekenmachine en een geo-driehoek. Sommige scholen verplichten hun leerlingen de boeken te kaften, daarnaast wordt aangeraden alles van naam te voorzien. Optioneel zijn artikelen als een agenda, stickers, post-its etc. Check hier het volledige aanbod.

Middelbare school

Kleintjes worden groot en mogelijk is de jouwe alweer toe aan de volgende stap. Het middelbare onderwijs vergt iets meer voorbereiding, er zijn nogal wat spulletjes die jouw kind moet meenemen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.


Het kan zijn dat de school waar jouw kind naartoe gaat nog andere attributen verplicht stelt. Check hiervoor de website van de school. Heb je nog spullen nodig van deze lijst? Shop ze voordelig hier.

MBO / HBO / UNI

Tijd om te studeren? Dat kan spannend zijn, maar met name ontzettend leuk. Voor veel mensen is de studententijd de tijd van hun leven. Vaak zijn de lestijden heel gunstig, waardoor je aardig wat vrije tijd overhoudt voor feestjes en dergelijke.

In principe kun je de checklist van het middelbare onderwijs aanhouden. Mocht je geen wiskunde studeren, dan zijn een passer en grafische rekenmachine wellicht wat overdreven. Houd er rekening mee dat je dit maal zelf al jouw boeken moet aanschaffen. Dit kun je doen voor de lesweken beginnen, of nadat je de eerste lesweek hebt gehad. Zo kun je goed aftasten welke boeken je daadwerkelijk nodig zult hebben.

Mocht je jouw schoolboeken nog niet aangeschaft hebben, controleer dan of je ze wellicht tweedehands kunt kopen. Veel boeken zijn nieuw zo’n € 70 en worden slechts één blok gebruikt. Prima om tweedehands over te nemen dus! Overigens kun je, wanneer je er op tijd bij bent, ook boeken lenen bij de universiteitsbibliotheek.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips voor schoolgaande kinderen? Laat het ons weten in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel