Richard
Geldzaken / Betalen Leestijd: 3 minuten
Als er iets veel schommelt, dan zijn het wel de prijzen van tegenwoordig. Alles wordt duurder en sommige prijzen zijn zelfs elke dag weer anders. Met de stijgende prijzen en de lonen die hetzelfde blijven, is het toch verstandig om ergens op te besparen. Lastig is dat wel als elke prijs stijgt, maar natuurlijk is het niet onmogelijk. Lees het artikel

Hoe houd ik mijn energierekening zo laag mogelijk?

Leestijd: 3 minuten

De truc is om goed onderzoek te verrichten voordat je iets koopt. Ga nooit voor de prijs die je als eerste ziet. Prijzen vergelijken is namelijk heel belangrijk. En dat geldt al helemaal voor energie, want ook de energieprijzen blijven stijgen. Hieronder lees je hoe je jouw energietarief het laagst houdt.

De stijging van energieprijzen

Iedereen heeft het wellicht al meegekregen, de prijzen worden duurder. Met name de energieprijzen gaan fors stijgen. Rusland en Noorwegen zijn belangrijke leveranciers van aardgas en zij kampen momenteel met tekorten. Dit betekent dat de vraag naar aardgas hoger is dan het aanbod. De prijzen worden dan altijd duurder, omdat je met minder voorraad, dezelfde omzet wil kunnen draaien.

Hoewel er voor huishoudens genoeg aardgas en elektriciteit beschikbaar is, moeten ook wij aan die tekorten mee betalen. De komende maanden zullen de energieprijzen nog steeds zo hoog blijven. Het kabinet heeft dan ook besloten om in 2022 een steentje bij te dragen. Zij zullen huishoudens met een hoge energierekening of slecht geïsoleerde woning hulp gaan bieden. Dit zal zijn in de vorm van energiebesparende maatregelen of een compleet energie bespaar advies.

De stijging van de energieprijzen zal per huishouden verschillen. Dat ligt aan de grootte van het gezin en de isolatie van de woning. Daarnaast is het afhankelijk van de energiemaatschappij, waar jullie bij aan zijn gesloten.

De energierekening zo laag mogelijk houden

Iedereen wil natuurlijk zijn/haar energierekening zo laag mogelijk houden. Nou kan het kabinet daarin wel een stukje ondersteunen, door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te geven, maar je kunt zelf ook wat doen. Ten eerste kun je de energie aanbiedingen eens gaan bekijken. Wellicht zit er een aanbieding tussen, die voor jullie huishouden veel voordeel oplevert.

Er zijn natuurlijk ook veel verschillende mogelijkheden, die je in werking kunt zetten om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan een dikkere trui of dikkere sokken aantrekken, wanneer je het koud hebt. Desnoods ga je met een plaid of dekbed op de bank zitten. Dat zijn alternatieven om het toch warm te krijgen, waardoor de verwarming niet aan hoeft.

Mocht de verwarming wel aan staan, zorg dan dat je huis goed geïsoleerd is, maar ook dat ramen en deuren zoveel mogelijk dicht blijven. Anders ben je aan het stoken voor niks, terwijl je er wel voor moet betalen.

Natuurlijk zijn er ook nog tal andere opties te noemen, maar het belangrijkste is toch wel: vergelijken! Je bent namelijk ooit aangesloten bij een energiemaatschappij, maar dat betekent niet dat je daar jaren aan vast moet blijven zitten. Als je auto- of zorgverzekering elders goedkoper is, stap je wellicht ook over. Dat geldt dus ook voor je energie. Kun je het ergens anders goedkoper krijgen? Maak dan gewoon die overstap! Daarom is energie vergelijken dus zo belangrijk. Waarschijnlijk was de maatschappij waar je nu bij zit, in de tijd van afsluiting het goedkoopst voor jou. Maar, dat hoeft niet nog steeds zo te zijn. Alleen door te vergelijken weet jij welke maatschappij het voordeligst is. Met die kennis kun je dan profiteren van de laagste energieprijzen.

Laag zullen de prijzen voor energie niet meer worden de komende tijd en daardoor zal je rekening ook duurder gaan zijn. Desondanks wil je natuurlijk wel energie kunnen afnemen voor de laagste prijs die er op dat moment is, haal daar dan je voordeel uit. Door te besparen op de ene rekening, kun je weer iets meer uitgeven aan een andere kostenpost.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel