Richard
Geldzaken / Betalen Leestijd: 3 minuten
Er zijn heel veel verschillende rechtsvormen in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld een eenmanszaak oprichten, een besloten vennootschap (BV) of een vennootschap onder firma (VOF). Maar wanneer is het interessant om een VOF om te zetten naar een BV? Lees het artikel

Redenen waardoor het verstandiger is om een VOF om te zetten naar een BV

Leestijd: 3 minuten

Vaak zien we dat een bedrijf ooit met het ene rechtsvorm van start is gegaan en dat deze na verloop van tijd is omgezet. Het oprichten van een bv gebeurt bijvoorbeeld bijna nooit door starters. Simpelweg omdat de fiscale voordelen voor starters gunstiger zijn als je eenmanszaak start. Bij groei van het bedrijf kan het echter wel weer gunstiger worden om voor een bv te kiezen.

Belastingtechnisch aantrekkelijker

Wist je dat er belastingtechnisch ook grote verschillen zijn tussen een VOF en een BV? Een VOF heeft namelijk inkomstenbelasting. Bij een BV is sprake van vennootschapsbelasting. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar dit kan fiscaal gezien toch wel grote verschillen opleveren. Zo zien we dat het belastingtarief bij een BV overduidelijk lager ligt. Zeker wanneer een bedrijf erg winstgevend is, zal het aantrekkelijker worden om voor een BV te kiezen.


Of het omzetten van een VOF naar een BV daadwerkelijk fiscaal aantrekkelijker is, is geheel afhankelijk van de situatie. Daarom is het belangrijk om diverse berekeningen door een accountant of boekhouder uit te laten voeren, zodat je zeker weet of dit de voordeligste keuze voor het bedrijf is.

Wil je jouw vof naar bv omzetten door firm24? Wees je er dan van bewust dat hier wel de nodige procedurekosten bij komen kijken. De grootste kosten worden gemaakt doordat er een notaris moet worden ingeschakeld voor het opstellen van een akte. Daarnaast moet ook de wijziging aan de Kamer van Koophandel worden doorgegeven.

Minder grote aansprakelijkheid

Worden er onverhoopt schulden gemaakt door het bedrijf? Dan is het bij een VOF zo geregeld dat alle vennoten verantwoordelijk gehouden worden voor die schulden. Hierbij kan ook aanspraak worden gemaakt op het privévermogen. Dat geldt ook voor het vermogen van een eventuele fiscale partner. Richt je een BV op en behoor jij tot de directie? Dan kan je slechts heel beperkt verantwoordelijk worden gehouden. Je privévermogen is in vrijwel alle gevallen gewoon veilig. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan hier toch aanspraak op worden gedaan, maar dit gebeurt eigenlijk nooit. Bij eventueel faillissement hoeft dit dan ook geen extra financiële problemen op te leveren voor jou als persoon.

Laat je ruimschoots adviseren

Het is niet niks om te overwegen de rechtsvorm van een bedrijf aan te passen. Hier komt niet alleen veel bij kijken, maar er zal ook veel veranderen. Hier dien je allemaal rekening mee te houden. Neem daarom echt de tijd om deze beslissing te maken. Win advies in bij verschillende deskundigen en laat diverse berekeningen uitvoeren. Zo weet je zeker dat je echt de juiste keuze maakt. Bij een VOF is het uiteraard ook belangrijk dat de andere vennoten instemmen met jouw keuze, dus zorg ervoor dat iedereen bij deze gesprekken aanwezig is en deel alle informatie die je ontvangt.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel