Richard
Geldzaken / Betalen Leestijd: 4 minuten
Cryptocurrency heeft zich op relatief korte tijd ontwikkeld van een obscure digitale niche naar een van de meest besproken en veelbelovende beleggings- en betaalopties in onze moderne, digitale en globale economie. Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste redenen waarom cryptocurrency wellicht een van de populairste betaalopties zal worden in de nabije toekomst. Lees het artikel

Waarom cryptocurrency een van de populairste betaalopties zal worden

Leestijd: 4 minuten

De sterke groei in aanvaarding en waarde van cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en vele anderen is niet alleen een technologische revolutie, maar kan ook een verschuiving betekenen in hoe we denken over, en omgaan met, geld.

1. Toegankelijkheid

Voor ons in Nederland is dit wellicht geen groot probleem, maar meer dan een miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot traditionele bankdiensten. Als ze een smartphone en een internetverbinding hebben, kunnen deze mensen cryptocurrency gebruiken en plots wel toegang krijgen tot zaken zoals geld lenen, beleggen, rente verdienen, en gewoon online diensten en goederen kopen, ongeacht hun locatie of financiële situatie.

Dit bevordert financiële inclusie en biedt een veilige en efficiënte manier om deel te nemen aan de wereldeconomie.

Volgens Sophialine Marlowe, cryptojournalist bij Bitcoin Magazine, komen er steeds meer cryptomunten op de markt en door de beste meme coins nu aan te kopen en te gebruiken, kan je op lange termijn profijt maken. Deze meme coins hebben meestal een lage prijs wanneer ze eerst op de markt komen, wat ze ideaal maakt als belegging voor mensen die het financieel niet zo breed hebben.

2. Decentralisatie en onmiddellijke transacties

Een van de bepalende en belangrijkste kenmerken van cryptocurrency is decentralisatie: in tegenstelling tot traditionele valuta zoals de euro die afhankelijk zijn van banken, overheden en grote financiële instellingen (zoals kredietkaartbedrijven), werkt crypto met gedecentraliseerde blockchaintechnologie.

Concreet betekent dit dus dat transacties plaatsvinden direct tussen een zender en ontvanger, zonder tussenkomst van een derde partij. Wanneer je geld naar iemand stort, zal je dit niet via jouw bank naar zijn of haar bank doen, je geeft dit meteen aan de persoon zelf. Niemand anders kan die transactie beoordelen, vertragen of zelfs stoppen.

Dit resulteert uiteraard in aanzienlijk snellere transacties, vooral dan bij internationale betalingen. Of je nu crypto verstuurt naar een mede-Nederlander of iemand in Vietnam, dit gaat even snel. 

Je kan daarnaast ook geld lenen met crypto, rechtstreeks van een andere persoon. Dit kan dezelfde dag nog in orde komen, je zal geen weken of maanden moeten wachten op goedkeuring van je bank.

3. Lagere transactiekosten

Gekoppeld aan het vorige punt komt ook het feit dat cryptomunten aanzienlijk lagere transactiekosten met zich meebrengen in vergelijking met traditionele betaalmethoden. Banken en betalingsverwerkers zoals VISA of PayPal brengen vaak hoge kosten in rekening voor internationale transacties of allerlei andere zaken.

Met crypto kan je deze kosten vermijden of op zijn minst enorm verlagen (afhankelijk van hoe je de transactie aanpakt, wallet-naar-wallet of via een crypto-exchange), want er zijn geen derde partijen die winst willen maken en hun werknemers moeten betalen.

4. Veiligheid en transparantie

Ondanks de slechte naam die cryptocurrency soms krijgt in de media wegens hacks of misbruik door malafide partijen, zijn cryptotransacties erg veilig en transparant.

Dit komt dankzij blockchain-technologie, de basis van crypto. Elke transactie wordt geregistreerd in een openbaar digitaal logboek dat vrijwel onmogelijk te vervalsen is. Dit verhoogt de beveiliging en maakt fraude bijna ondenkbaar. Transacties liggen permanent vast, wat zorgt voor een transparante en betrouwbare financiële omgeving.

Veilig internetten is vandaag de dag belangrijker dan ooit en als je cryptocurrency gebruikt, zal je kunnen genieten van een zeer hoog niveau van cyberveiligheid.

5. Privacy en controle

Je denkt nu misschien dat openbare transacties vreselijk zijn voor mensen die op hun privacy staan, maar cryptotransacties zijn in feite vele malen anoniemer dan traditionele betaalmethoden. De transactie ligt vast op de blockchain, maar de zender en ontvanger kunnen anoniem blijven.

Omdat er geen derde partij aan te pas komt, hou je de volledige controle over jouw geld. Een bank kan, bijvoorbeeld op bevel van de overheid, besluiten om jouw toegang tot je bankrekening af te sluiten. PayPal kan je rekening sluiten en VISA kan je kaart laten weigeren.

Jouw cryptomunten zijn daarentegen volledig van jou en niemand kan deze bemachtigen – mits je deze veilig bewaart, bijvoorbeeld in een hardware crypto wallet.

Bij traditionele financiële systemen zullen je persoonlijke gegevens en transactie-informatie ook worden verzameld en opgeslagen. Wat er met die data gebeurt, zal je zelden te weten komen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel