Geld is voor veel mensen een probleem. Misschien heb je grote plannen, maar heb je er op dit moment gewoon het geld niet voor. Dan kan lenen een goede keus zijn. Maar… Er is niet voor niets de tekst “Let op! Geld lenen kost geld!” die je altijd tegenkomt. Klopt als een bus en je kunt er niet omheen. Want iedereen weet dat je die lening weer terug moet betalen - met rente. Wil jij geld lenen? Graag zo goedkoop mogelijk dan!
Verschillende soorten leningen
Er zijn verschillende soorten leningen die je kunt afsluiten. In Nederland zijn er heel veel mogelijkheden om aan extra geld te komen. Sommige leningen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie of van het doel dat je hebt met het geld. Andere leningen staan open voor iedereen. Dit zijn de belangrijkste leningen die we kennen in Nederland.
Tijdelijk krediet nemen
Krediet is een tijdelijke lening die je doet voor een aankoop. Het bekendste voorbeeld is de CreditCard. Met de kaart kun je aankopen doen, terwijl het geld maar één keer per maand van de rekening wordt afgeschreven. Je betaalt een lage rente, maar omdat de meeste mensen zo’n kaart veel gebruiken is die uiteindelijk toch vrij hoog over de korte looptijd.
Kopen op afbetaling
Een andere lening is de koop op afbetaling. Dit zie je veel in de autobranche. Je koopt nu de auto, maar betaalt de kosten verspreid over een langere termijn. Vaak is dit tegen een vrij lage rente of zelfs zonder rente. Omdat de verkoper een product heeft verkocht, is het voor hem vaak wel prima om wat langer te wachten. Hij weet tenslotte zeker dat het geld wel aankomt en een auto is een grote aankoop. Je moet wel van tevoren de rentevoorwaarden goed doornemen, soms zitten er addertjes onder het gras.
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening kun je aanvragen bij de bank of een andere instantie. Je ziet deze mogelijkheid tegenwoordig ook wel online. Bij een persoonlijke lening wordt afgesproken welk bedrag je leent, hoe lang je over de terugbetaling gaat doen en hoeveel rente je betaalt. Er hangen dus verschillende voorwaarden aan de lening. Je kunt ook niet zomaar wat geld erbij lenen, tenzij dat in de voorwaarden is opgenomen.
Doorlopend krediet
Doorlopend krediet lijkt wel op de persoonlijke lening. Alleen zijn de voorwaarden anders. Je spreekt met de bank een bepaalde hoogte van de lening af. De looptijd is variabel en je kunt ook telkens weer opnieuw lenen tot het maximale bedrag. Dus ook als je al een groot deel van de lening hebt afgelost kun je deze weer verhogen tot de afgesproken limiet. De lening is flexibeler, maar heeft ook vaak een hogere rente.
Langdurige leningen: hypotheek, studielening en bouwdepot
Er zijn nog drie soorten leningen die we meestal niet meerekenen onder de tijdelijke leningen. Ze hebben alle drie een duidelijk doel, zoals een huis of studie financieren.
De hypotheek is bijvoorbeeld altijd gebonden aan de waarde van een woning. Dat zorgt dat de rente vrij laag is, omdat er waarde tegenover staat.
Een studielening is ook vrij goedkoop, omdat de overheid dit voor een groot deel subsidieert. Daardoor betaal je maar erg weinig rente, maar je hebt er alleen recht op als je een studie doet.
Een bouwdepot kun je aanvragen voor het verbouwen van een woning, maar hier zitten specifieke voorwaarden aan.
Tijdelijke leningen: zo vind je een goede lening
Misschien heb je geld nodig op korte termijn of voor een nog niet nader bepaald doel. Hoe vind je nu eigenlijk een goede lening? Dit is de volgorde van de voordeligste naar de minst voordelige keuze.
- Langdurige lening. Omdat de termijn zo lang loopt, is de rente laag. Bovendien heeft de bank ook een duidelijk doel voor je lening, waar waarde tegenover staat. Wel zitten er specifieke voorwaarden aan dit type leningen.
- Kopen op afbetaling. Bij kopen op afbetaling is de verkoper blij dat hij een product heeft verkocht. Daarom is de regeling vaak vrij voordelig. Deze lening is alleen geschikt voor dure aankopen.
- Tijdelijk krediet. Zolang je meteen afbetaalt blijft de rente laag. Maar als je voor langer dan een maand geld moet lenen, is deze optie minder voordelig. Hoe langer je extra geld nodig hebt, hoe minder voordelig een tijdelijk krediet is.
- Persoonlijke lening. Omdat het bedrag en de termijn beide vastliggen, is de rente lager dan bij doorlopend krediet. Wel is er een duidelijk verband tussen de looptijd van de lening en de rente die je betaalt. Je kunt op twee manieren een persoonlijke lening nemen: via een bank of via internet.
- Doorlopend krediet. Omdat er geen einde aan het contract zit, is deze rente het hoogst. Het is wel de meest flexibele vorm van geld lenen. Je bent vrij in wat je met het geld doet, al is het natuurlijk wel zo dat je elke maand een bedrag moet aflossen of in elk geval de rente moet betalen.
In dit hele stuk is er nog één type lening dat we niet hebben genoemd: het lenen van vrienden of familieleden. Dit type leningen is namelijk niet gereguleerd. Je moet zelf onderling afspraken maken of een contract opstellen. Maar lenen in familiesfeer is meestal niet zo prettig. Het geeft vaak spanning en soms zelfs ruzies. Het is dus voor de meeste mensen fijner als leningen kunnen worden geregeld zonder dat er vrienden of familieleden bij betrokken zijn.
Welke lening past bij jou?
Welke lening je neemt hangt natuurlijk af van je situatie. Sommige leningen hebben bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. En bij eigenlijk alle leningen moet je aangeven hoeveel je per maand of per jaar verdient. Als je leent bij een bank zijn de voorwaarden strenger dan wanneer je geld leent via internet. Vaak zijn de rentes ook anders. Toch moet je je niet vergissen: ook via internet zijn de leningen meestal gereguleerd. Je moet altijd heel goed de kleine lettertjes lezen, want de voordeligere rentes hebben vaak ook nadelen.
Ben jij op zoek naar een lening voor een grote uitgave of omdat je de komende maanden wat krap zit? Dan weet je nu welke leningen er zoal te vinden zijn. We sluiten af met de waarschuwing waarmee we ook begonnen zijn: “Pas op: geld lenen kost geld!”. Dat is niet voor niets: vrijwel elke lening kost je rente. En hoewel de rente heel laag lijkt, blijkt die in totaal veel hoger dan wat je anders betaald zou hebben. Dus: denk goed na voordat je een lening afsluit! Mocht je meer willen weten over het goedkoop lenen van geld dan kun je voor meer informatie hier terecht.
Dit artikel werd geschreven door Judith Möhlmann. Judith is zzp'er en thuiswerkende moeder. Al enkele jaren is ze schrijver van de meest uiteenlopende artikelen. Als zuinige Zeeuw is geld besparen er met de paplepel in gegoten. Het is dan ook haar grote uitdaging om zoveel mogelijk manieren te vinden om geld te besparen. Natuurlijk is het wel een voorwaarde dat het leven ook comfortabel en leuk blijft!
Bedankt voor het inschrijven!
We hebben een mailtje gestuurd naar om je e-mailadres te bevestigen.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.