Soms zit het financieel even tegen. Duurt de maand net iets langer dan jouw salaris kan opbrengen. Of sta je ineens voor onverwachte kosten, bijvoorbeeld omdat de auto kapot is. Hoe het ook zij: soms heb je snel extra geld nodig. Natuurlijk wil je dat zo goedkoop mogelijk doen, want een lening kan veel geld kosten. Zó kom je aan goedkoop geld.
1. Langetermijn lening
Bepaalde lange termijn leningen zijn vrij goedkoop te sluiten. Het enige probleem is dat deze leningen alleen worden afgegeven met een vast doel. Een hypotheek is zo’n lening. Je betaalt dan een zeer lage rente (ongeveer 2,5% momenteel). Een ander voorbeeld is een studielening, waarbij de rente nog veel lager ligt. Dit is goedkoop geld, maar alleen bruikbaar als je zo’n duidelijk doel hebt. Je kunt ook extra geld lenen om je huis te verbouwen, dan wordt het een bouwdepot genoemd. Op deze manier kun je dus goedkoop geld lenen. Er is echter een vrij beperkte doelgroep die hier gebruik van kan maken.
2. Een minilening afsluiten
Moet je maar een korte tijd overbruggen? En heb je ook niet heel veel nodig? Dan is een minilening een goede oplossing. Een minilening aanvragen is super simpel en binnen een dag geregeld. Je kunt zo snel geld lenen, al gaat het niet om grote bedragen. Omdat het een klein bedrag is, krijg je geen BKR notering. Bovendien hoef je niet te kunnen aantonen dat je voldoende verdient. Wel moet je al vrij snel terugbetalen en is de rente iets hoger.
3. Persoonlijke lening bij de bank
Je kunt een persoonlijke lening krijgen bij de bank. Tot een bepaald bedrag mag je vrij lenen, als je meer wilt lenen moet je uitleggen waarvoor de lening bedoeld is. Je moet ook kunnen bewijzen dat je voldoende inkomen hebt om de lening terug te betalen. Neem je zo’n persoonlijke lening, dan kom je in het BKR register te staan. Vooraf wordt gekeken of je al een BKR notering hebt, en waarvoor je die hebt gekregen. Heb je een BKR notering vanwege wanbetalen, dan kun je geen lening krijgen bij de bank.
4. Doorlopend krediet
Doorlopend krediet is iets dat veel mensen in Nederland hebben. We noemen dat ‘rood staan’. Je kunt dan naar behoefte extra geld opnemen, ook al heb je het niet. Je moet dan eens in de zoveel tijd weer een positief saldo hebben. Doorlopend krediet kan ook om hogere bedragen gaan, dan wordt er een aparte regeling voor afgesloten. Omdat doorlopend krediet voor de bank best een risico is, is de rente ook wat hoger dan die voor bijvoorbeeld een hypotheek.
5. Geld lenen van kennissen, vrienden of familie
Je kunt misschien ook geld lenen van kennissen, vrienden of familieleden. Er is echter een heel groot nadeel: geld kan leiden tot flinke spanningen. Bijvoorbeeld als blijkt dat je het niet snel genoeg kunt terugbetalen. Wees dus heel zeker van je zaak. Beter nog kun je proberen te voorkomen dat je moet lenen van mensen om je heen. Het is echt niet goed voor de sociale relaties en kan tot grote problemen leiden.
Als je ineens onverwachte uitgaven hebt, kun je in de problemen komen. Je redt het altijd keurig met je geld, alleen nu even niet. Misschien heb je gewoon pech gehad en dekt jouw verzekering de schade niet. In dat geval is een (tijdelijke) lening een goede oplossing. Je moet echter altijd bedenken dat een lening je geld kost in de vorm van rente. Sparen is dus een betere optie, al is dat niet altijd mogelijk. Kom je echt even niet uit met je geld, dan heb je genoeg mogelijkheden om aan een lening te komen.
Dit artikel werd geschreven door Judith Möhlmann. Judith is zzp'er en thuiswerkende moeder. Al enkele jaren is ze schrijver van de meest uiteenlopende artikelen. Als zuinige Zeeuw is geld besparen er met de paplepel in gegoten. Het is dan ook haar grote uitdaging om zoveel mogelijk manieren te vinden om geld te besparen. Natuurlijk is het wel een voorwaarde dat het leven ook comfortabel en leuk blijft!