En waar je naar moet kijken voordat je een hypotheek afsluit. Is het verstandig om je te laten leiden door de hypotheekrente? Of moet je juist op hele andere zaken letten? En wat moet je überhaupt weten als je een lening gaat afsluiten? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rijtje.
Wat is rente en wanneer moet ik het betalen?
Rente betaal je als je geld leent van de bank. Je kunt bijvoorbeeld lenen om je huis te verbouwen, een inboedel te financiëren of een voertuig te kopen. Een andere veel voorkomende lening is natuurlijk een hypotheek. Er zijn dan verschillende hypotheekvormen, waar je uit kunt kiezen die elk invloed hebben op de hoogte van de rente. Welke vormen dat zijn, daar komen we later op terug. Eerst willen we nog bespreken dat je ook over je spaargeld rente moet betalen. Maar hoe zit dat dan? Het geld is toch van jou, dat leen je toch niet van de bank? Als je rente moet betalen betekent dit dat het rentepercentage negatief is. Banken willen dan eigenlijk een vergoeding ontvangen voor het aanhouden van jouw gespaarde geld.
Geld lenen
Er zijn natuurlijk verschillende doelen waarvoor je geld kunt lenen. Hierboven hebben we er al een aantal genoemd. Maar, je kunt natuurlijk ook geld lenen om de hypotheek af te lossen bijvoorbeeld. Er zijn dan twee verschillende leningen waar je tussen kunt kiezen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.
-
Een persoonlijke lening
Deze lening is ideaal omdat deze op jouw situatie wordt afgestemd. Het bedrag wat je wil lenen krijg je netjes op je bank gestort en kun je te allen tijde besteden. De rente staat vast gedurende de looptijd van je lening. Zo weet je precies wat je elke maand moet betalen aan aflossing en aan rente.
-
Een doorlopend krediet
De naam doet het waarschijnlijk al vermoeden, je mag met een doorlopend krediet doorlopend geld opnemen en aflossen. Deze lening geeft een stuk meer vrijheid. Heb je deze maand meer geld nodig dan vorige maand? Dat kan! Dan neem je dat bedrag gewoon op, zolang het maar onder het kredietlimiet blijft. Of je het bedrag nou al afgelost hebt of niet, opnieuw opnemen kan altijd. Het punt met deze type lening is dat de rente niet vast staat. Dit betekent dus dat de rente per maand kan variëren. Zo betaal je misschien veel meer rente per maand, dan wanneer de rente vast staat.
-
De goedkoopste lening
Is een persoonlijke lening dan goedkoper dan een doorlopend krediet, omdat de rente daarvan vast staat? Dit hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn. Rentetarieven vergelijken is heel belangrijk. Op rente.nl kun je gemakkelijk deze vergelijken en zo de voordeligste lening vinden. Je hoeft een paar dingen over jezelf in te vullen en bepaalde wensen en met een paar klikken op de knop wordt dan de goedkoopste lening voor jou gevonden. Zo ben je altijd goedkoop uit.
Hoe de hoogte van jouw rente bepaald wordt, hangt ook weer van verschillende zaken af. Sommige verstrekkers bepalen het rentepercentage aan de hand van het leenbedrag en de aflostijd. Andere kredietverstrekkers kijken juist weer naar jouw persoonlijke profiel. Het gaat ze dan vooral om hoe hoog het risico is dat jij de lening niet terug kan betalen. Dat wordt dan ingecalculeerd bij de hoogte van de rente.
Hypotheekvormen
Je kunt natuurlijk ook geld lenen in de vorm van een hypotheek. Er zijn dan 3 hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen: aflossingsvrij, annuïteit en lineair. Welke vorm bij jouw situatie past, hangt af van jouw eigen situatie en op welke manier je de hypotheek af wil lossen.
-
Annuïteitenhypotheek
Hierbij betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Het bedrag is onder te verdelen in rente en aflossing. De rente die je betaalt is over het bedrag van de hypotheek dat nog niet is afgelost. Dit betekent dus dat je in het begin een hoog rentebedrag betaalt en aan het eind
juist weer laag. Voor de aflossing geldt het andersom. De aflossing is juist in het begin weinig en aan het eind weer veel.
-
Lineaire hypotheek
Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing. Daarbovenop komt nog wel de rente, die wordt berekend over het bedrag dat nog niet is afgelost. Deze hypotheekschuld wordt natuurlijk elke maand minder, waardoor je ook steeds minder rente gaat betalen.
-
Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam al doet vermoeden los je tijdens de looptijd van je hypotheek niets af. Hierdoor moet je aan het einde de hele hypotheek in één keer aflossen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen de hypotheekrente.
Bovenstaande hypotheekvormen zijn er. Een annuïteitenhypotheek is bijvoorbeeld interessant voor starters. Zij verwachten steeds meer te gaan verdienen, waardoor ze dan ook steeds meer kunnen betalen. Een lineaire hypotheek is bijvoorbeeld weer geschikt voor mensen die verwachten dat ze juist minder gaan verdienen in de toekomst. Misschien is er wel een kind op komst of willen jullie gaan reizen, dan is een snelle aflossing wel ideaal. Bij een aflossingsvrije hypotheek neem je best veel risico, omdat je aan het eind van de looptijd de totale hypotheekschuld terug moet betalen. Misschien heb je nu al een idee welke hypotheek het beste bij jou past. Toch adviseren we om eerst te vergelijken op rente.nl. Zo weet je zeker dat je kiest voor de laagste hypotheekrente. Hypotheekrentetarieven worden namelijk bepaald op basis van 4 factoren: de marktrentes, risico-opslag, kosten die de bank maakt voor het verstrekken van hypotheken en winstopslag. Met veel verschillende kredietverstrekkers op de markt kan het nog wel eens lastig zijn om een goedkope hypotheek te vinden. In dat geval is de vergelijker op rente.nl ideaal. Maak daar dan ook zeker gebruik van.