en zijn er nog veel meer gewonden. Daarom als eerste enkele tips op een rijtje.
Buiten met de bliksem
Ramen en deuren dicht bij het gedonderHet kan zomaar gebeuren dat je in het bos of in een open veld bent wanneer het onweer toeslaat. In zo’n geval schuil je niet onder een boom, want onweer zoekt vaak het hoogste punt op. Sta je in een open veld? Ga dan gehurkt zitten. Nat word je wellicht door de regen, maar dat is beter dan een gevaarlijke situatie. Bij voorkeur schuil je onder iets stevigs. Denk hierbij aan een afdak, een auto met deuren en ramen dicht of beter nog: een groot gebouw met bliksemafleiders.
Binnen zit je dus een stuk veiliger dan in de open lucht met het gevaar van bliksemschichten op de loer. Maar ook in het comfort en de veiligheid van je eigen huis zijn de juiste voorzorgsmaatregelen essentieel. Doe bij binnenkomst dus direct de ramen dicht. Gooi eveneens zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact om kortsluiting en schade aan je apparaten te voorkomen. Blijf eveneens zoveel mogelijk uit de buurt van lopend water en stel die douche nog maar even uit.
Verzekerd tegen onweer?
Met zulke onvoorspelbare natuurverschijnselen als onweer doemt al gauw de vraag op: ben ik verzekerd? Gelukkig zijn verzekeraars voorbereid op donkere wolken, gezien er meer dan 35 miljoen per jaar aan schade ontstaat door onweer. Er zijn in dit geval twee soorten schade door een heftige inslag: indirecte schade en directe schade.
Directe schade
Deze schade ontstaat door een directe blikseminslag. En dat is niet mis, vooral gezien er zo’n 30.000 volt door je huis heen kan schieten. Met een opstalverzekering worden deze kosten veelal gedekt. Heb je eveneens een goede inboedelverzekering? Dan worden eventueel beschadigde elektronische apparaten ook gedekt.
Indirecte schade
Wanneer een bliksemschicht inslaat, zorgt dit voor een piek in het stroomnetwerk. Zelfs als de bliksem enkele huizen verderop aanklopt, kan dit nog teveel zijn voor je elektronische apparaten. Met flinke schade als gevolg. In de meeste gevallen dekt je inboedelverzekering de lading. Let op: zorg er wel voor dat al je ramen gesloten zijn. Anders valt het niet onder de verzekering en is de rekening alles behalve flitsend.
En hoe zit het met je auto, is deze verzekerd bij schade door bijvoorbeeld een omgevallen boom? Je autoverzekering dekt schade als gevolg van storm als je een beperkt casco- of allriskverzekering hebt. Heb je deze nog niet, dan is het misschien verstandig om je alsnog beter te verzekeren. Via UnitedConsumers vind je de voordeligste autoverzekering en krijg je minimaal 5% korting op je premie. Zo bespaar je tot wel €150 per jaar! Doe meteen hier de gratis premie-check en sluit de goedkoopste autoverzekering af!
Hoe claim je schade van onweer?
Of je nu direct of indirect bent getroffen door bliksem, blijft het natuurlijk wel de vraag hoe je deze schade moet claimen. In beide gevallen is het ontzettend belangrijk om je kapotte spullen of beschadigde muren en ramen niet weg te gooien of te repareren. Vaak komt er namelijk een expert langs die hier meer van weet. Tevens is het altijd handig om foto’s te maken.
Een goede voorbereiding voorkomt gedonder
Zijn de eerste flitsen al te zien in de verte? Om schade aan je stulpje te voorkomen is een goede voorbereiding de beste oplossing. Gooi zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact en schakel indien mogelijk de hoofdschakelaar uit. Je bent natuurlijk niet altijd thuis wanneer het gaat onwerern, dus stekkers eruit trekken is niet altijd mogelijk. Wil je nu toch je apparatuur iets meer beschermen tegen blikseminslag, koop hier dan bij Conrad direct de nodige overspanningsbeveiliging.
Zoals eerder aangeven zijn dichte ramen essentieel. En als het even kan is het installeren van een bliksemafleider geen overbodige maatregel. Wellicht kost het wat tijd en geld, maar je kunt er dan wel donder op zeggen dat je veilig thuis zit.