Richard
Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 3 minuten
Het starten van je eigen onderneming als ZZP’er is spannend. Het geeft je de vrijheid om je eigen koers te varen. En ook al werk je zelfstandig, dit betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Een goede basis opbouwen is een echte must om duurzaam te kunnen ondernemen. Van financiën tot netwerken: hier zijn zes tips om sterk te starten als zelfstandige. Lees het artikel

Zelfstandig, maar niet alleen: alles voor een solide basis als ZZP’er

Leestijd: 3 minuten

1. Zorg altijd voor een duidelijk plan voor je bedrijf 

Het klinkt misschien cliché. Een goed plan is de basis van elke succesvolle onderneming. Je hoeft geen uitgebreide businessplannen te schrijven. Maar een paar belangrijke zaken op een rij zetten helpt enorm. Denk aan wie je ideale klanten zijn, wat je precies aanbiedt, en hoe je dat gaat verkopen. Stel ook doelen, groot en klein. Of het nu gaat om het binnenhalen van je eerste klant of het draaien van een bepaalde omzet: concrete doelen geven richting en motivatie. 

2. Netwerken is en blijft je beste marketingtool 

Als ZZP’er is netwerken essentieel. Veel opdrachten komen via-via, en hoe meer mensen je kennen, hoe groter de kans dat je opvalt bij potentiële klanten. Ga naar netwerkbijeenkomsten, volg workshops en wees actief op LinkedIn. Maar vergeet niet dat netwerken ook draait om geven. Deel kennis, verbind mensen met elkaar en wees oprecht geïnteresseerd in anderen. Dat betaalt zich vroeg of laat terug. 

3. Kies de juiste verzekeringen 

Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je risico’s, en dat maakt verzekeren extra belangrijk. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, die je beschermt als je schade veroorzaakt bij een klant. Voor bepaalde beroepen, zoals in de bouw of zorg, kan dit zelfs verplicht zijn. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is verstandig als ZZP verzekering. Als je ziek wordt, krijg je immers geen loon doorbetaald. Dit klinkt als een flinke uitgave, maar het kan je letterlijk je bedrijf én inkomen redden. Vergelijk verschillende aanbieders en kijk wat bij jouw situatie past. Er zijn tegenwoordig ook collectieven en budgetvriendelijke opties speciaal voor ZZP’ers. 

4. Houd je administratie op orde 

Het is misschien niet het meest spannende onderdeel van ondernemen, maar een overzichtelijke administratie scheelt je op de lange termijn veel stress. Gebruik handige tools of apps om je uren bij te houden, facturen te maken en bonnetjes te scannen. Zo houd je grip op je financiën en ben je goed voorbereid als de belastingdienst aanklopt. Veel ZZP’ers kiezen ervoor om een boekhouder in te schakelen, zeker voor de jaarlijkse belastingaangifte. Dat kost wat, maar het levert vaak ook besparingen op. 

5. Blijf je ontwikkelen 

De wereld verandert snel, en als zelfstandige moet je mee kunnen bewegen. Investeer daarom in je eigen ontwikkeling. Volg cursussen, lees boeken of ga naar inspirerende evenementen. Niet alleen vergroot je hiermee je kennis en vaardigheden, Je maakt jezelf ook interessanter voor klanten. Vaak zijn opleidingen en trainingen zelfs aftrekbaar als zakelijke kosten, dus het hoeft niet eens veel te kosten. 

6. Denk lange termijn en bouw aan je toekomst 

Als ZZP’er werk je in het hier en nu, maar vergeet niet om ook aan de toekomst te denken. Hoe bouw je aan een stabiel inkomen, ook als je een keer minder werk hebt? Zorg voor een financiële buffer en kijk naar mogelijkheden voor pensioenopbouw. Veel zelfstandigen denken hier pas laat aan, maar het is slim om dit vanaf het begin mee te nemen in je planning. Zo geef je jezelf meer zekerheid en rust voor de lange termijn. 

Met een goede mix van strategie, bescherming en ontwikkeling creëer je een stevige basis voor je bedrijf. Want hoewel je zelfstandig bent, sta je er zeker niet alleen voor.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel