Pollenallergie
Als je hooikoorts hebt betekent dit dat je allergisch bent voor het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Hooikoorts zorgt voor vervelende symptomen. Van een verstopte neus die kan leiden tot niesbuien en een loopneus, tot een droge en branderige keel waardoor je moet hoesten. De klachten die je krijgt van hooikoorts lijken erg op verkoudheidsklachten. Hoe erg je er last van hebt verschilt per persoon. Waar de een constant rondloopt met rode traanogen en een snotneus hoeft de ander alleen maar af en toe te niezen. Ben jij één van de ongelukkige die wel enorme last heeft van traanogen en een snotneus? Wellicht dat Prévalin de klachten weg kan nemen of in ieder geval wat vermindert. Bestel hier direct bij Drogisterij.net en ga opgelucht naar buiten.
Vroege en late reactie
Hooikoorts kan leiden tot een vroege en een late reactie. De vroege reactie bestaat uit klachten als een loopneus, jeukende en tranende ogen en niezen. Tijdens de late reactie doet zich een ontstekingsreactie voor. Deze ontsteking kan ontstaan in de bovenste of onderste luchtwegen. De late reactie kan zorgen voor ernstige hoestbuien en een piepende adem, die weer leiden tot benauwdheid. Ook klachten als hoofpijn, slaapproblemen en vermoeidheid komen regelmatig voor. Wanneer je hier last van hebt behoor je tot de groep met allergische astma. Vooral deze klachten kunnen erg vervelend zijn wanneer je er regelmatig mee te maken hebt.
Kruisreactiviteit
Het komt vaak voor dat mensen met hooikoorts ook allergische reacties hebben op sommige voedingsmiddelen. Dit wordt kruisreactiviteit genoemd. Vooral bij groenten en fruit is de kans hierop groot. Dit komt doordat het immuunsysteem niet altijd in staat is om allergenen van een stuifmeelkorrel te onderscheiden van die van een stuk fruit of groente. Hierdoor reageert je lichaam in zo’n geval op dezelfde manier op deze voedingsmiddelen als op stuifmeel. Voedsel waarbij een hooikoorts gerelateerde allergische reactie regelmatig voorkomt zijn: tomaten, sinaasappels, pinda’s, tarwe en meloen.
Bloeiperiodes
De meeste mensen met hooikoorts hebben er niet het hele jaar last van. Hooikoorts komt voornamelijk voor in het zogenaamde pollenseizoen. In deze bloeiperiode vormen grassen, bomen, planten en bloemen, stuifmeel. Deze worden door de wind verspreid, wat bij mensen met hooikoorts tot veel irritatie kan leiden. In welke periode van het jaar planten pollen vormen verschilt per soort. Veel bomen bloeien al in het begin van het jaar, vanaf januari of februari. De eerste graspollen beginnen zich in mei te verspreiden en doen dit tot ongeveer september. Kruiden en bloemen groeien meestal van mei tot november. Wanneer je erg gevoelig bent kun je dus het hele jaar door last hebben van hooikoorts.
Hooikoortsradar
Hooikoortsradar is een website die bijhoudt hoeveel pollen er in een bepaald gebied op een bepaalde tijd in de lucht zullen zijn. Dit resulteert in de pollendruk of ook wel hooikoortsbelasting: een maatstaaf die aangeeft hoeveel last hooikoortspatiënten zullen hebben van hun allergie. Er wordt hierbij rekening gehouden met verschillende factoren die de pollendruk kunnen beïnvloeden. De druk hangt namelijk af van zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Wanneer je last hebt van hooikoorts is het handig om de app van hooikoortsradar te downloaden of de site in de gaten te houden.
Tips en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes
De hele lente binnenblijven, dat wil toch niemand. Als je zo eens rondvraagt en op internet kijkt, worden vele tips gegeven om je hooikoortsklachten te verminderen. Misschien is het niet allemaal zo effectief als dat er beweerd wordt, maar hey baat het niet dan schaadt het niet, toch?! Een paar tips op een rijtje:
- Zorgen dat pollen minder kans krijgen om in contact te komen met je ogen en draag een zonnebril.
- Wil je het binnen allemaal even lekker laten doorluchten? Doe dit in de ochtend- of avonduren. Het aantal pollen is dan het laagst. Plan ook je buitenactiviteiten het liefst op deze tijdstippen.
- Smeer voorzichtig wat Vaseline onder je ogen en neus. De vettige Vaseline is een soort van beschermlaagje tegen pollen.
- Neem een verfrissende douche voordat je gaat slapen en was ook je haren wat vaker.
- De hooikoorts symptomen zouden verminderen als je dagelijks een lepel honing eet.
- Zoen veel, zoenen is gezond. Je klachten zouden aanzienlijk verminderen.
Medicijnen
Er zijn ook diverse medicijnen die je kunt nemen om je hooikoorts klachten tot een minimum te beperken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale neussprays en tabletten met antihistaminica die helpen tegen de klachten. Deze kun je nemen wanneer je last hebt van hooikoorts of wanneer er veel pollen in de lucht hangen. Wanneer je langdurig last hebt van hooikoorts kun je het beste een neusspray met corticosteroïden gebruiken. Deze remt de overgevoeligheid van het slijmvlies, waardoor de neus minder geïrriteerd raakt. Ook bij roodheid en branderigheid van de ogen zijn deze neussprays effectief bij dagelijks gebruik.
Van tabletten tot spray, bestel hier meteen de nodige hooikoortsmedicatie bij Drogisterij.net en reken af met vervelende klachten.
Alle middeltjes en medicijnen al eens geprobeerd? En ben je die hooikoorts nu toch echt wel zat? Wellicht dat Medical Taping de oplossing biedt. Bij Medical Taping wordt speciale tape op zo’n manier op je rug en borst geplakt dat de hulpademhalingsspier en huidgedeelten, die in verbinding staan met je longen, ontspannen. De meningen over deze manier van hooikoorts bestrijden zijn tot dusver positief. Het proberen waard dus.Immunotherapie
Wanneer de neussprays en Medical Taping niet voldoende werken kun je kiezen voor immunotherapie. Tijdens immunotherapie krijg je allergenen toegediend. De concentraties hiervan worden steeds hoger, waardoor je lichaam leert deze stoffen te verdragen. Dit kan de allergie een stuk minder maken. Een nadeel van deze therapie is dat het erg lang kan duren voor je resultaat boekt. Immunotherapie kan wel drie tot vier jaar duren. Ook is de therapie niet voor iedereen geschikt. Een allergoloog kan bepalen of immunotherapie een geschikte behandeling is voor jou.