Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 3 minuten
We weten het allemaal: als je de zon ingaat, dan smeer je een zonnebrandcrème. In dit artikel vind je alle ins en outs over zonbescherming. Lees het artikel

Smeer je bruin: dit moet je weten over zonbescherming!

Leestijd: 3 minuten

Weet jij waar je op moet letten als je een nieuwe zonnebrandcrème koopt? Is een duurdere zonbescherming áltijd beter? Hoe lang is zonbescherming eigenlijk houdbaar? En welke SPF zou jij moeten smeren? Dit en andere feitjes vind je in dit artikel. Zo ga jij goed beschermd zonnebaden, of dat nu op vakantie is of op een Nederlands terras. Lees snel verder!

UVA en UVB

Een belangrijk aspect van zonnebrandcrème is bescherming tegen de UV-stralingen van de zon. UVA- en UVB-straling zijn de boosdoeners als het gaat om verbranding en beschadiging van de huid. De UVB-straling zorgt ervoor dat je een mooi bruin kleurtje krijgt, maar dus ook dat je verbrandt. UVA-straling heeft effect op huidveroudering, hier krijg je dan ook rimpels van. Zorg dus dat je een zonnebrand hebt die beschermt tegen deze UV-stralingen.
De mate van bescherming die een zonnebrand biedt tegen UVB-straling wordt aangegeven met de SPF (Sun Protection Factor). Hoe hoger de SPF, des te meer bescherming. Of de zonnebrandmelk het lichaam beschermt tegen UVA-straling lees je op het etiket door middel van het UVA-logo.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Ongeacht de prijs of het merk van jouw zonneprotectie, de beschermingsfactor blijft gelijk. Met ieder merk en binnen iedere prijsklasse ben je goed beschermd! Wat verandert per merk zijn de overige ingrediënten zoals parfum. Een voordelige zonnebescherming vind je bij Drogisterij.net.

Bekijk snel alle Drogisterij.net zonnebrand!

Een passende beschermingsfactor kies je aan de hand van je huidtype. In de volgende tabel staan de zes huidtypen beschreven en welke SPF je het beste kan gebruiken. Twijfel je welk huidtype jij hebt en wat de beste SPF is voor jou? Ga dan altijd voor de hogere SPF, voorkomen is altijd beter dan genezen.

Huidtype Uiterlijk SPF
1 Zeer lichte huid, vaak met sproeten, verbrandt snel, bruint niet 30-50
2 Vrij lichte huid, verbrandt snel, bruint langzaam 20-30
3 Lichte huid, verbrandt een beetje, bruint goed 15-20
4 Medium/donkere huid, verbrandt nauwelijks, bruint goed 10-15
5 Donkere huid, verbrandt nooit, bruint goed 5-10

Niet weggooien, hoor!

Je hebt vast nog wel een aantal tubes liggen van de vorige zomer(s). Het is zonde om deze in de prullenbak te werpen. De gemiddelde houdbaarheid van een zonnebrandcrème is één tot twee jaar. Let er wel op dat de beschermingsfactor zal verlagen na opening of wanneer de tube in de warmte wordt bewaard.

Smeren, sprayen en nog eens smeren

Verbrande huid van de zon

Niet getreurd: juist met zonnebrand wordt je mooi bruin! Of jouw zonbescherming nu bestaat uit een olie, gel of crème, omhuld in een spuitfles of tube: het allerbelangrijkste is blijven smeren (of sprayen). Begin ruim 30 minuten voor je de zon in gaat met smeren van zonnebrand, niet pas wanneer je de zonnestralen op je huid voelt branden. De meeste zonbescherming heeft even nodig om in te werken. Vergeet zeker niet om tijdig een nieuw laagje zonnecrème te smeren. Door onder andere transpiratie, zwemmen en het droogwrijven met een handdoek wordt het beschermlaagje aangetast. Ook wanneer je in de schaduw bent is het belangrijk om zonbescherming te gebruiken.

Ben je klaar met zonnen? Dan is aan te raden om je in te smeren met aftersun. Dit verkoelt de eventueel verbrande huid en herstelt de vochtbalans van de huid.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Smeer jij je altijd in?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel