Kuchen, snotteren, koorts en algehele malaise. Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden hebben we een grotere kans om ziek te worden. Maar waarom is dat eigenlijk? Dat komt omdat virussen langer in de kou kunnen overleven. Daarbij zitten we in de wintermaanden meer binnen en dichter op elkaar, waardoor virussen makkelijk worden overgedragen.
We worden allemaal wel eens ziek, maar bepaalde factoren zijn extra nadelig voor je immuunsysteem. Factoren zoals stress, slaapgebrek, roken, ongezond eten, alcohol en veel binnen zitten ondermijnen je weerstand. Ze verlagen je immuunsysteem waardoor je sneller een griepje of verkoudheid oploopt. Daarom is het belangrijk om je weerstand op peil te houden. Je bent dan beter bestand tegen allerlei vervelende kwaaltjes én je wordt minder snel ziek.
Tips om je weerstand te verhogen
Heb je al een goede weerstand? Lucky you! Als je een goed afweersysteem hebt, is de kans dat je ziek wordt een stuk kleiner. Kan jouw weerstand echter een boost gebruiken? Niet getreurd. Gelukkig kun je zelf veel doen om je weerstand te verhogen. Wij delen onze 6 beste tips:
1. Ga lekker naar buiten
Misschien zit je er helemaal niet op te wachten om op een druilerige dag een frisse neus te halen. Toch zijn frisse lucht en daglicht superbelangrijk om fit te blijven tijdens de wintermaanden. Dankzij daglicht maakt je lichaam vitamine D aan. Dit is een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem. En het mooie is: buiten wandelen is geheel gratis! Wie had ooit gedacht dat je weerstand verhogen zo goedkoop kon zijn?
2. Neem probiotica
Wist je dat een goede weerstand begint in de darmen? Het klinkt misschien gek, maar je darmen zitten vol met goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd. Deze goede bacteriën helpen ziekmakers van buitenaf onschadelijk te maken. Door extra probiotica in te nemen, help je je eigen bacteriën een handje. Je voegt extra goede bacteriën aan je darmen toe, waardoor je eigen darmbacteriën versterkt worden. Hierdoor blijft je weerstand beter op peil.
3. Drink voldoende
Nee, we hebben het niet over alcohol, maar over kraanwater of (kruiden)thee. Lekker dorstlessend én voordelig. Je afweersysteem werkt beter als je genoeg water drinkt.
Door genoeg te drinken voorkom je dat je slijmvliezen uitdrogen. Droge slijmvliezen zijn vatbaarder voor virussen. Drink daarom elke dag 1,5 à 2 liter water.
4. Neem voldoende rust
Vlieg je ook vaak van afspraak naar afspraak? Of ga je dagelijks nét iets te laat naar bed terwijl je vroeg op moet staan? Stress en slaapgebrek zijn funest voor je weerstand. Je wordt nu eenmaal sneller ziek wanneer je niet goed uitgerust bent. Zet daarom een dikke streep door je agenda en chill eens een avondje. Rust zorgt voor herstel van je lichaam en is daarom een booster voor je immuunsysteem!
5. Probeer eens de Chaga paddenstoel
Chaga wattus? Ja, je leest het goed. Chaga is een paddenstoel met antivirale en antibacteriële eigenschappen. Hierdoor krijgen virussen en bacteriën minder kans om je ziek te maken. De paddenstoel is bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere stofjes die goed zijn voor je immuunsysteem. Dankzij de grote hoeveelheid aan antioxidanten is chaga één van de allergezondste plantaardige voeding ter wereld. Probeer dit najaar eens een chaga supplement om je weerstand op peil te houden.
6. Was regelmatig je handen
Handen schudden doen we sinds corona niet zo vaak meer, dus dat scheelt al heel veel in overdracht van virussen en bacteriën. Toch blijft het opletten, want door regelmatig je gezicht met je handen aan te raken kan je ongemerkt jezelf besmetten. Zeker als je op openbare plaatsen toiletbrillen, deurklinken en lichtknopjes aanraakt. Dit zijn doorgaans dé plekken waar veel virussen en bacteriën zich bevinden. Was daarom regelmatig je handen met water en zeep.