Deze week, de Week van de Circulaire Economie, staan we eens extra stil bij de steeds groter wordende afvalberg en het schaarser worden van grondstoffen. Het omgaan met ons milieu moet anders, willen we straks nog op deze aardbol leven. Het kan ook zeker anders, namelijk door over te schakelen naar een circulair systeem. Kort gezegd, we moeten beter hergebruiken en recyclen.
Steeds meer bedrijven zijn hier al mee bezig, maar kunnen we er als consument ook wat aan doen? Jazeker, dat kan. En wel met de tips die wij je hier geven. Je spaart zo niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee.
Circulaire economie?
Een circulaire economie, we horen de radertjes al ratelen… We gaan hier geen ingewikkelde, lange verhalen vertellen hoe het precies in elkaar steekt. Om toch voor iedereen een wat duidelijker beeld te scheppen, geven we een korte uitleg.
Vandaag de dag wordt er vaak nog geproduceerd op lineaire wijze. Dat betekent dat we van grondstoffen producten maken en deze producten worden uiteindelijk afval of brandstof. Echter bij een circulaire economie staat recycling en hergebruik voorop. Oude producten kunnen opnieuw gebruikt worden als volwaardig product, onderdelen van een nieuw product of als grondstof.
Door de aandacht te leggen op de juiste materiaalkeuze en een geschikt design moet het lineaire systeem uiteindelijk overgaan naar een circulair systeem. De gebruikte producten of onderdelen daarvan blijven dus als het ware in een cirkeltje ronddraaien. Met als resultaat minder afval en minder ‘verspilde’ grondstoffen.
Afval minderen
Wel, nu dat wat helderder is, kunnen we eens kijken wat dat betekent voor ons als consument. Wij kunnen om te beginnen al eens letten op het afval dat we produceren. Jaarlijks gooien we ongeveer 500 kilo afval per persoon weg! Dat is best wel wat. Denk hier eens bewust bij na en bedenk dan ook meteen wat jij eraan zou kunnen doen om dit tot misschien wel de helft te verminderen. Om je op weg te helpen, doen we alvast enkele tips aan de hand:
- Neem altijd een katoenen tas mee. Stop het in je handtas of leg er bijvoorbeeld één in de auto. Zo hoef je nooit meer een plastic zakje in de supermarkt te vragen. Ga je een dagje naar de stad, ook dan kun je de plastic tassen afslaan als je je eigen tas meeneemt. Is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart je ook iedere keer weer €0,10 tot €0,15.
- Vermijd wegwerpproducten, zoals koffiebekertjes en of wegwerpbordjes. Een koffieautomaat op het kantoor met plastic koffiebekertjes? Stel eens voor om allemaal een eigen mok mee te nemen.
- Het is waarschijnlijk een open deur, maar koop een goede fles en vul dit zelf met water. Dit ga je ook goed merken in je portemonnee.Hét moment om eindelijk die Dopper bij Drogisterij.net te kopen of om bij Blokker een waterfles met fruit infuser te bestellen.
- Koop een broodtrommel. Bekijk bijvoorbeeld het enorme aanbod broodtrommels bij Blokker eens.
- Gooi apparaten niet zomaar weg, maar bekijk de mogelijkheden wat betreft reparatie.
- Wil je geen reclamefolders of krantjes ontvangen? Plak altijd een nee/ja- of nee/nee-sticker op je brievenbus. De producenten van deze folders en/of krantjes houden wel degelijk rekening met het aantal adressen met deze stickers. De stickers haal je gratis af bij het gemeentehuis. Tip: veel aanbiedingen en acties kun je ook online bekijken.
- Doe zoveel mogelijk digitaal. Wil je toch iets afdrukken? Doe dit, wanneer mogelijk, dubbelzijdig.
- Voorkom voedselverspilling; koop en kook alleen wat je binnen enkele dagen nuttigt.
- Kook met kliekjes.
- Denk eens aan zelf composteren.
- Scheid je afval. In sommige gemeentes wordt afval zoals papier, plastic, blik en drankkartonnen gratis opgehaald. Glas kan kosteloos in de glasbak.
Een oude wasmachine, een mobiele telefoon waar je niks meer mee doet... Gooi het niet direct weg, maar lees eerst ons artikel 'Geld verdienen met je oude elektronica' eens. Misschien hou je er nog wel een leuk centje aan over!
Geld verdienen?!Afval scheiden
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan het scheiden van afval, ook de totale hoeveelheid afval verminderen. Plastic, papier, glas, blik, etensresten, oude apparaten, hou het gescheiden van elkaar. Je helpt direct mee aan een beter milieu én je zult het merken op je bankrekening.
Scheid jij al je afval al en weet je precies wat in welke bak of zak moet? Doe hieronder het testje en zie hoe het met jouw kennis zit.
1) Een pizzadoos met vetresten:
A: Oud papier
B: GFT
C: Restafval
2) Zilverpapier (bijvoorbeeld een chocoladewikkel):
A: GFT
B: PMD (plastic, metalen en drankkartons)
C: Restafval
3) Envelop met noppenfolie:
A: Restafval
B: Oud papier
C: PMD
4) Eierschalen
A: GFT
B: Restafval
C: PMD
5) Waxinelichtcupjes:
A: Restafval
B: PMD
C: GFT
6) Leeg nagellakflesje
A: Restafval|
B: Glasbak|
C: KCA (klein chemisch afval)
7) Kippenbotjes
A: Restafval
B: PMD
C: GFT
En hoeveel denk jij er goed te hebben? Check hieronder snel de antwoorden:
1= C 2= B 3= A 4= A 5= B 6= B 7= C
Allemaal goed? Goed bezig! Heb je er één of meerdere fout? Bekijk eens op Afvalscheidingswijzer.nl wat waar precies in moet.
Hopelijk besef je, na het lezen van dit artikel, dat kleine handelingen al een groot effect op onze aardbol hebben. En dat niet alleen, ga je bewuster te werk, dan kun je ook een mooi centje besparen!