Thuis / Binnen Leestijd: 4 minuten
Begin jij na de zomer aan een nieuwe studie? Dan is het slim om eens te inventariseren wat je allemaal nodig gaat hebben. In dit artikel lees je wat je absoluut moet hebben voor een geslaagd studiejaar en hoe je het slim koopt. Lees het artikel

Een goed begin is ’t halve werk: tips voor beginnende studenten!

Leestijd: 4 minuten

Eindelijk is het zover… Een nieuwe stap, een nieuwe uitdaging, een nieuwe fase. Van deze fase wordt altijd gezegd dat het “de beste tijd van je leven” is. Wellicht kun je nu al wel raden waar we het over gaan hebben… Juist, de studententijd! In dit artikel lees je niet waar de goedkoopste drank en de beste feestjes te vinden zijn. Nee, we gaan het echt hebben over het ‘studeergedeelte’ en met name hoe jij je daar het beste op kunt voorbereiden als beginnend student. Lees verder en ontdek een aantal handige tips en benodigdheden voor als je gaat studeren!

Boeken: tweedehands is interessant

Het kopen van boeken, daar ontkom je niet aan. Op www.studystore.nl zijn zo’n beetje alle boeken te vinden voor studerend Nederland. Bovendien ontvang je standaard 5% korting op Nederlandse studieboeken en 10% op buitenlandse studieboeken. Verzendkosten betaal je hier niet, dus dat is ook lekker voor je portemonnee.

Student achter stapel boeken

Echter, splinternieuwe boeken kunnen je alsnog een rib uit je lijf kosten. De prijzen lopen al snel op tot €50 à €100 per boek… Het kopen van tweedehands boeken is daarom een wenselijk alternatief. Bij Studystore kun je hiervoor terecht, maar ook Bol.com en Marktplaats staan boordevol tweedehands exemplaren. Zo bespaar je zomaar tientallen euro’s op jouw boekenpakket, en met die extra centjes weet jij als student zijnde vast wel raad…

Check ook eens of er een Facebookgroep is voor leden van jouw studie. Ouderejaars of afgestudeerden verkopen daar losse boeken of zelfs hun complete boekenvoorraad tegen een bodemprijs. Zij zijn van al die rondslingerende boeken af, jij gaat er nog jaren ‘plezier’ van hebben: win-winsituatie!

Hop hop, vind jouw perfecte studielaptop

Naast úren met je neus in de boeken, breng je ongetwijfeld ook flink wat uren door op je laptop. Opdrachten, verslagen, videocolleges, digitale artikelen en natuurlijk je scriptie of eindwerkstuk zullen een flink deel van je tijd wegsnoepen. Zorg dat je investeert in een goede laptop en niet zomaar de allergoedkoopste in huis haalt.

Voldoende opslag is essentieel. Ben je van plan om vooral Word, Excel en PowerPoint bestanden op te slaan, en eventueel wat foto’s? Dan heb je aan een gemiddeld intern geheugen van 250 tot 500 GB genoeg. Wat betreft RAM-geheugen, ook wel werkgeheugen, is 4 tot 8 GB aan te raden. Hoe meer RAM-geheugen, hoe sneller je laptop meerdere taken tegelijkertijd uit kan voeren.

De snelheid van je laptop wordt voor het grootste deel bepaald door de CPU, oftewel de processor. Terwijl je de docent probeert bij te benen met het maken van aantekeningen is een trage processor niet gewenst. Echter, een snelle, en dus duurdere processor is overbodig. Ga daarom voor een gemiddelde CPU, zoals de Intel Core i3/i5 of de AMD A6/A8 serie.

Verder is een klein scherm niet praktisch om op te werken, maar een zwaardere laptop als gevolg van groter scherm is niet praktisch om mee te nemen naar colleges. Ga daarom voor de gouden middenweg: een scherm van 13.3 tot 15.6 inch. Gebruik je jouw laptop uitsluitend voor studiezaken en internetten? Dan is 13.3 inch prima voor jou. Wil je daarnaast ook films kijken en foto’s bewerken? Neig dan eerder naar een 15.6 inch scherm.

Laat jouw budget het niet toe om een fatsoenlijke studielaptop aan te schaffen? Houd dan goed de deals van webshops als Paradigit en MediaMarkt in de gaten. Kijk ook gerust eens in de outlet van dergelijke webshops. Hier vind je vaak laptops in een geopende doos, showmodellen of geretourneerde exemplaren voor een fractie van de prijs!

Investeren, plannen en organiseren

Jij gaat waarschijnlijk nog enkele jaren zoet zijn op jouw gekozen opleiding. Zorg ervoor dat je gelijk goed studiemateriaal aanschaft, waar je al die tijd mee vooruit kan. Denk hierbij aan een goede schooltas of rugzak, een rekenmachine en schrijfgerei. Sjouw jezelf geen ongeluk en maak gebruik van een collegeblok in plaats van losse schriften. Kies voor een exemplaar met tabbladen, dan heb je voor elk vak een eigen deel. Handig en overzichtelijk!

Verder is het raadzaam om gebruik te maken van een agenda. Of je nu voor een traditionele papieren agenda gaat of toch meer voelt voor de digitale variant op je smartphone; het helpt je écht bij organiseren en plannen. Bovendien zul je zien dat het meer rust in je hoofd geeft. Dat kun je vast gebruiken, want het studentenleven kan zó zwaar zijn… ;-).

Een goed begin is het halve werk, dus met het opvolgen van deze tips ben je al een heel eind. Veel succes en plezier gewenst, maak er een mooie tijd van!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe bereid jij je voor op het nieuwe studiejaar?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel