Tweedehands interieur of kleding
Het gaat niet om het prijskaartje, het gaat erom hoe je de meubels of kleding combineert, welke kleur je ze eventueel geeft en welke accessoires je gebruikt. Een interieur met jouw handtekening eronder, een plek waaraan mensen kunnen zien wie er woont, is goud waard. Overigens is het recht om verzekerd te worden niet voorbehouden aan nieuwe dure spullen: ook tweedehands meubels, apparaten en sieraden kunnen verzekerd worden. Parel of prul: dat maakt niet uit, er kleeft een bepaalde (sentimentele) waarde aan. Erachter komen hoe je deze tegen diefstal of schade verzekert? De diverse aanbieders van een inboedelverzekering vergelijken is zo gedaan.
Inspirerende plekken
Het rondsnuffelen bij kringloopwinkels is een hippe hobby geworden. Dat is te zien in allerlei tv-programma's: Het Roer Om: De verbouwing van een Frans kasteel, The Repair Shop of Frank en Rogier checken in. Kringloopwinkels (en ook rommelmarkten) vormen ware inspiratiebronnen van duurzaamheid voor mensen die beseffen dat de consumptiemaatschappij enorm vervuilend is. Sommigen maken er een sport van om op één dag zoveel mogelijk winkels af te struinen, en rijden van industriegebied naar bedrijventerrein op zoek naar eyecatchers voor in hun huizen.
Op meerdere vlakken duurzaam
Goed, de aspecten goedkoop, duurzaam en hip hebben we afgevinkt - op zich al genoeg redenen om wat vaker aan tweedehands te denken als we iets willen kopen. Maar de kringloopwinkel is ook een gezellige plek: niet alleen voor de klanten, van wie sommigen niks kopen maar alleen koffie komen drinken omdat de sfeer zo ongedwongen is, maar ook voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een zogenaamd 'rugzakje'. Die doen hier werkervaring op en voorkomen dat ze in een sociaal isolement belanden.
Erdoorheen kijken
Als we af willen van de enorme afvalberg die de consumptiemaatschappij veroorzaakt, is het voor sommige mensen zaak wat schroom en smetvrees van zich af te gooien. Kleding kan gewassen worden, wat kapot is gerepareerd en wat schraal is opgeknapt. Soms is zelfs afval voor een tweede maal levensvatbaar. "Je moet er een beetje doorheen kijken", zegt menig makelaar als hij een huis verkoopt, dat meestal ook tweedehands is en vervolgens wordt opgeknapt. Waarom zouden we dat niet met andere goederen doen?