Iedereen heeft het erover en we proberen er allemaal rekening mee te houden, maar toch verbruiken we alsnog te veel plastic met z’n allen. Kunnen we helemaal plasticvrij leven? Hebben wij zelf invloed op die enorme plastic soep die in zee terecht komt en bedreigend is voor de dieren? Doe jij er al alles aan om zo min mogelijk plastic te verbruiken? Wij hebben 7 tips voor jullie die makkelijk toepasbaar zijn en helpen om de plastic soep tegen te gaan.
1. Vervang je plastic tas door een herbruikbare canvas tas
Sommige zaken zijn natuurlijk logisch en voor de handliggend, een eigen canvas tas meenemen naar de supermarkt. Het is een van de makkelijkste zaken die je kunt veranderen in je leefpatroon. Helaas belanden plastic tasjes niet altijd in de vuilnisbak, waardoor ze in zee terecht kunnen komen. Dus laten we massaal een canvas tas inkopen of maak er zelf één van oude kleding. De canvas tassen zijn te vinden in heel veel leuke en verschillende printjes, veel leuker dan een saaie plastic tas, toch?
2. Ruim je eigen afval op
Het is erg vanzelfsprekend, maar lang niet iedereen doet het; je eigen afval opruimen. Vooral op openbare plekken, zoals het strand wordt veel rotzooi achter gelaten, wat makkelijk de zee in kan waaien. Het is een kleine moeite om jouw lege flesje drinken netjes in de prullenbak te gooien. Of neem het mee naar huis, zodat je het makkelijk kunt recyclen. Let er bij het weggooien wel op of jouw plastic afval niet alsnog uit de prullenbak kan waaien, want dan kun je het beter elders weggooien of meenemen naar huis.
3. Zet je vuilnis op straat nét voordat de vuilniswagen komt
Om in te haken op het vorige punt. Zorg ervoor dat je afval niet te lang onbewaakt op straat staat voordat de vuilniswagen het op komt halen. Vooral met wind op komst moet je opletten, want jouw vuil kan zomaar de straat op waaien. Denk ook aan katten, die jouw vuilniszak open kunnen maken, waardoor jouw afval op straat kan belanden.
4. Koop groenten en fruit op de markt of in de Turkse supermarkt
In de supermarkten wordt veel onnodig plastic verbruikt als verpakking voor producten, kijk maar naar groenten en fruit. Je vindt plastic al snel om een stronk broccoli of om een komkommer. Op de markt en in Turkse supermarkten worden groenten en fruit onverpakt verkocht. Als je thuis zorgt dat je de producten goed wast en op tijd op eet, ben je veel gezonder en bewuster aan het leven. Niet alleen het plastic is slecht voor het milieu, maar ook alle producten worden bespoten om ze langer vers te houden. Op de markt ga je beide problemen tegen, win-win situatie dus!
5. Vermijd synthetische kleding
In synthetische kleding zitten kleine plastic vezeltjes, die bij het wassen loskomen en in het milieu belanden. Probeer daarom deze stof zo veel mogelijk te vermijden. Een andere oplossing hiervoor is een filter aan te schaffen voor je wasmachine. Deze filter vangt dan de kleine plastic vezeltjes op, zodat ze niet in de natuur kunnen belanden.
6. Weg met de microplastics
Voor de vrouwen onder ons, bekijk goed bij het aanschaffen van je verzorgingsproducten wat voor ingrediënten daar dan in zitten. In heel veel producten zitten microplastics, dit zijn minuscule korreltjes, kleiner dan 5 millimeter. Deze microplastics belanden bij ons in zee, omdat rioolwaterzuiveringsinstallaties deze plastic deeltjes niet kunnen filteren uit ons afvalwater. Het is vanzelfsprekend dat zeedieren deze binnen krijgen, waardoor ze uiteindelijk niet alleen in zee belanden, maar ook op ons bord. Is dat voor jou reden genoeg om de verpakking voortaan dubbel te checken?
7. Vervang plastic afval
Veel producten die wij kopen zijn gewoonte aankopen. We kopen bijvoorbeeld al jarenlang dezelfde hagelslag, niet omdat we anderen niet lekker vinden, maar gewoon uit gewoonte, het gaat vanzelf. Zo zit het dus ook met producten die in plastic zijn verpakt. Stap van de boterhamzakjes over naar de papieren zakken of herbruikbare bakken, van wegwerpscheermesjes naar een herbruikbare houder en van douchegel over naar een stuk zeep. Drink altijd uit een glas, vervang plastic rietjes door metalen/bamboe rietjes, vervang koffie wegwerpbekers door herbruikbare bekers en vervang je plastic waterflesje van de supermarkt door een Dopper. Gebruik ook liever losse thee, want in theezakjes zitten ook microplastics. Hetzelfde geldt voor het groene laagje van een spons, gebruik daarom milieuvriendelijke sponsjes. En tot slot in deze reeks; pak een pepermuntje in plaats van kauwgom. Kauwgom is van synthetisch rubber gemaakt, ook wel plastic dus. Laten we geen plastic meer eten en plaats maken voor nieuwe gewoontes, die minder belastend zijn voor het milieu.
8. Lever je doppen in bij een goed doel
Als laatste tip willen wij jullie meegeven dat plastic doppen ingezameld worden voor KNGF geleidehonden. Op die manier ben jij van je plastic doppen af en tegelijkertijd steun je er een goed doel mee. Nog een win-win situatie! Misschien zijn er nog andere goede doelen waar je plastic in kunt leveren. Laat je het ons weten in de reacties?