Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
Benieuwd naar hoe energieprijzen tot stand komen? Weten hoe je kunt besparen op je energierekening? Variabel of vast tarief voor je energie kiezen? Spaar jezelf energie en ontdek snel in dit artikel hoe jij voordeliger uit bent! Lees het artikel

Besparen op energie: moet ik overstappen?

Leestijd: 4 minuten

Dat de prijzen voor energie weer stijgen in 2019, komt als het goed is niet meer als een verrassing. Jaarlijks zien we prijsstijgingen wat betreft stroom en gas. Maar in hoeverre heeft dit invloed op je huidige energiecontract en loont het wellicht om over te stappen? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van een vast en variabel energiecontract. Ook verklappen we je hoe je aan de voordeligste energietarieven raakt.

Hoe is de energieprijs opgebouwd?

Voordat we je vertellen hoe je op je energiekosten kunt besparen, zoomen we graag eerst in op de energieprijs in het algemeen. Wist je dat je voor je energiekosten niet alleen het leveringstarief betaalt, maar ook energiebelasting? 

energie

Leveringstarief

Het leveringstarief is de prijs die je betaalt aan de energiemaatschappij voor het gebruik van stroom en gas. Deze prijzen verschillen per maatschappij en het is dus altijd slim om diverse aanbieders te vergelijken. Zo profiteer je van goedkoop gas en stroom.

Energiebelasting

In 1996 voerde de overheid energiebelasting in. Dit met als doel om de consument bewuster te maken van het eigen energieverbruik en ook om er zuiniger mee om te gaan om zo het milieu minder te belasten. Voor elke kWh stroom of m3 gas die je verbruikt betaal je een heffing, die bij een gemiddeld gezin al snel oploopt tot €800 per jaar. In de afgelopen jaren zien we al een flinke stijging in de belasting, en ook in 2019 wordt weer een verhoging verwacht.

Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE)

In 2013 voerde de overheid ook nog de ODE in, een heffing die je betaalt voor zowel het stroom- als gasverbruik. Het doel van deze extra heffing was om een extra subsidieregeling voor duurzame energie te bekostigen.

Stijgende energieprijzen: hoe komt dat?

Zowel het leveringstarief, de energiebelasting en de ODE hebben invloed op de uiteindelijke afrekening van je energie. Op de belastingen is het echter niet mogelijk om te besparen. Stijgen de belastingen? Dan worden deze altijd doorberekend in de prijs, ongeacht wie je energieleverancier is. Hier kun je dus in principe niets op besparen (tenzij je minder gaat gebruiken).

Daarnaast zijn er nog tal van factoren die invloed hebben op het eindtarief. Van stijgende prijzen voor CO2-certificaten voor aanbiedende bedrijven, tot olieprijzen, de hoeveelheid import en export, overige milieueisen… Allen dragen zij direct of indirect bij aan de prijzen. We gaan niet geheel in detail op deze factoren in, maar vertellen je liever hoe je dan toch kunt besparen op je energieprijs.

Vast of variabel contract

Als je ooit een energiecontract hebt afgesloten dan weet je als het goed is dat je keuze had tussen een vast en variabel tarief.

  • Vast tarief: je bedrag per kWh stroom en m3 gas ligt van tevoren vast. Voordeel is dat je voor langere tijd weet waar je aan toe bent,
  • Variabel tarief: je maandbedrag stijgt of daalt mee met veranderingen in de huidige energietarieven. Dit kan dus de ene maand voordeliger voor je uitpakken, terwijl het de andere maand duurder kan zijn.

Wat is het meest voordelig? Dat hangt natuurlijk af van wat de energieprijzen gaan doen. Naar verwachting gaan ze stijgen, dus dan zou je zeggen dat een vast contract voordeliger is. Toch is deze verwachte prijsstijging vaak al meegerekend in de ‘vaste prijzen’. 

energie vergelijken

Wat is dan wel een voordeel van vaste prijzen? Vaak geniet je bij het aangaan van een vast contract een welkomstkorting.

De beste tip: vergelijken (en overstappen)!

Zoals je hebt gelezen kun je aan de energiebelastingen weinig doen. Ook is het lastig te zeggen of een variabel of vast contract de beste keuze is, omdat je niet weet wat de energieprijzen over een half jaar doen. Wat je dan wel nu kunt doen? Prijzen vergelijken.

Online vind je gemakkelijk een vergelijker, zodat je snel de goedkoopste energieleverancier vindt. Vul simpelweg je adres in en (een schatting van) je verbruik. Je krijgt dan een overzicht van aanbieders, voor jou op prijs geselecteerd. Bovendien zie je ook meteen aanvullende informatie, zoals wat voor type stroom het is (grijs of groen) en hoe lang je aan het contract vastzit.

Het is bijvoorbeeld slim om voor een jaarcontract te kiezen en dan over een jaar weer te kijken naar andere opties. Je profiteert dan steeds weer van een welkomstkorting, waardoor je meestal goedkoper uit bent dan wanneer je je huidige contract zou verlengen. Overstappen loont!

Tip: Graag vóór 2019 overstappen, maar is je huidige contract nog niet afgelopen? Check de voorwaarden, vaak kun je vroegtijdig opzeggen. Overigens sluit je je nieuwe contract ook al enkele maanden van tevoren af.

Wij wensen je veel succes met het vinden van de voordeligste energieleverancier voor jouw persoonlijke situatie.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Stap jij jaarlijks over van energieleverancier?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel