Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
De aarde heeft het de laatste jaren maar zwaar te verduren. We stoten met z’n allen veel CO2 uit en kappen veel bos, wat natuurlijk geen goede zaak is. En nu heeft de overheid ook nog eens de energiebelastingen verhoogd, tijd dus om eens kritisch naar je energieverbruik te kijken. Hoe? Zo. Lees het artikel

Kies voor duurzaamheid, start met energie besparen!

Leestijd: 4 minuten

Er zijn echt oneindig veel manieren en kleine aanpassingen om energie te besparen. Het komt er natuurlijk op aan ze te kennen en toe te passen. Wij helpen je al met een overzicht van supermakkelijke tips die je meteen kunt toepassen in huis.

Heb je de stand-by van je elektrische apparaten vaak aanstaan? Dat is een echte energievreter. Schakel je teostellen dus zo veel mogelijk helemaal uit. Een rondje stekkers uittrekken voor je op reis vertrekt, is geen slecht idee. Hele oude apparaten kun je het beste vervangen, zoals bijvoorbeeld een vriezer van 10 jaar oud. Kies bij de nieuwe voor een zuinig exemplaar met energielabel A++ of hoger.

Het is ook niet slim om je koelkast en fornuis dicht bij elkaar te zetten. Je fornuis maakt het warmer waardoor de koelkast harder moet werken en veel energie verbruikt. Zet je voedsel ook niet warm in de koelkast, want dan moet hij ook weer meer energie verbruiken. Het zit hem in heel veel kleine dingen, maar samen maken ze meteen al een verschil. 

Gouden tip van Goedkoop.nl

United Consumers werd opgericht om je vaste lasten te helpen verlichten. Besparen op onze vaste maandelijkse kosten, dat willen we toch allemaal?

 

Door collectieve aankopen aan te bieden voor onder meer een zorgverzekering, energie, GSM-abonnement en vele andere zaken kan UnitedConsumers meteen het verschil maken. Vooral in je portemonnee!

Bespaar nu!

Besparen in de badkamer

Ook in de badkamer kun je flink wat energie besparen. Kies bijvoorbeeld voor een energiebesparende douchekop en een mengkraan met temperatuurregelaar. Zo hoef je niet eerst vijf minuten te verspillen aan het vinden van de juiste temperatuur. Ook verbruikt een bad drie keer zoveel energie en water als de douche. Daarnaast besparen elektronische boilers meer water. Wist je trouwens dat een minuut korter douchen een besparing van acht liter water betekent? Reken maar eens uit wat je dat op jaarbasis scheelt…

Wil je nog meer tips om water te besparen? We hebben een lijstje van tien waterbespaartips voor je klaar!

Besparen op de was

De was kun je het beste doen op 30 of 40 graden, want dan wordt het ook gewoon schoon. Door niet voor hogere temperaturen te kiezen, bespaar je echt veel energie. Doe de wasmachine net gepast vol en laat je was gewoon drogen aan een rekje in plaats van het in de droogkast te doen. Ook je vaatwasser kun je het beste pas aanzetten als hij echt vol zit.

Besparen op verwarming

Voel jij het verschil tussen 20 en 21 graden in huis? Waarschijnlijk niet. Draai de thermostaat dan eens een graadje terug, dat bespaart zo’n 6% aan energie. Of doe een extra trui aan, dat is ook altijd lekker warm. Het is ook slimmer om de verwarming niet helemaal uit te schakelen als je weggaat, want een constante temperatuur is beter dan het constant op moeten starten van de verwarming.

Quick wins voor energie besparen

Ziezo,daarmee heb je al een hele hoop interessante tips om je omgeving zo duurzaam mogelijk in te richten. Om af te ronden, houden we nog een rondje quick wins. Kende je die al? Zo makkelijk, maar je moet er wel even aan denken om ze toe te passen:

  • Zet een uur voor je naar bed gaat de verwarming al terug;
  • Isoleer je cv-buizen, zo verliezen ze een stuk minder warmte;
  • Hang geen gordijnen voor de verwarming, die houden de warmte tegen;
  • Voorzie je deur- en raamkozijnen van tochtstrippen;
  • Deksels op de pannen tijdens het koken zorgen ervoor dat je minder warmte verliest;
  • Vang regenwater op om de tuin mee te sproeien.

En… niet te vergeten: kies voor een duurzame energieleverancier. Kiezen voor duurzame energie is een besparing op het milieu en daar wordt iedereen beter van. Besparen op energiegebruik en vaste lasten gaat makkelijk, zolang je je goed informeert.

Dit artikel werd geschreven door Renée Müller. Zij studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Daarvoor was ze al enige tijd werkzaam als freelancer voor landelijke tijdschriften en regionale dagbladen. Op dit moment is ze actief als redacteur, blogger, tekstschrijver en Online Marketeer bij UnitedConsumers.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe bespaar jij op energie en water?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel