Vakantie / Reizen Leestijd: 6 minuten
Je hoort zoveel goede verhalen, nu wil je het toch ook zelf eens proberen; kamperen. Kamperen in een eigen tent wel te verstaan. Heerlijk dat ongedwongen sfeertje, maar waar begin je in hemelsnaam? Welke tent is bijvoorbeeld geschikt voor jouw kampeertrip en wat neem je allemaal mee. Wij geven hier enkele onmisbare tips die je als beginnend kampeerder zeker gelezen moet hebben! Lees verder, neem dit alles in je op en jouw back to basic avontuur wordt zeker een succes! Lees het artikel

Ik ga kamperen en neem mee…Alles voor een geslaagd avontuur!

Leestijd: 6 minuten

Het lijkt wel of iedereen de smaak te pakken heeft en op kampeervakantie gaat. Je collega, je overbuurvrouw, je zus… Allemaal staan ze te popelen om richting Frankrijk en Italië te rijden of om een hele hoop festivals af te gaan met een tentje en een luchtbed.

Iedereen lijkt ook zo goed voorbereid te zijn. Jij bent eigenlijk niet zo’n doorgewinterde kampeerder, maar inmiddels ben je wel heel nieuwsgierig geworden naar deze romantische, maar primitieve manier van vakantie vieren. En uiteraard wil je graag met je vrienden mee naar festivals of naar de mooiste Franse campings met je zus en haar kinderen. Je hebt alleen helemaal geen kampeerspullen op je zolder liggen. Waar te beginnen? In dit artikel helpen we je een handje op weg. Zo kom jij de kampeervakantie door!

De ideale tent

Natuurlijk is een goed onderkomen het allerbelangrijkste als je gaat kamperen. Een tent is het meest voor de hand liggende als je een beginnende kampeerder bent of niet zo’n groot budget hebt. En laten we eerlijk wezen: het echte kamperen ervaar je ook het beste als je met een tent gaat. Maar welke tent moet je nu nemen?

Allereerst is het van belang om te weten met welk doel en met hoeveel personen de tent gebruikt gaat worden. Wil je met je date een paar leuke festivalletjes doen? Ga dan voor een knus en goedkoop tweepersoons tentje, want je bent toch het merendeel van de tijd buiten en slaapt er hooguit een paar uurtjes in, tot de zon je er weer uitbrandt ’s ochtends. Ga je voor het eerst met je gezin en overweeg je vaker te gaan kamperen? Ga dan meteen voor een goede tent waar de langste persoon van het gezin ook nog in kan staan en waar naast de slaapruimtes nog voldoende plek is om met z’n allen te zitten. Want ook tijdens een dagje slecht weer vermaken jullie je dan prima met een kaartspel en een pot warme thee. Je moet er toch niet aan denken dat je een hele dag bukkend of liggend in een kleine tent moet doorbrengen, daar word je wel chagrijnig van.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Het zoeken naar de ideale tent wordt nog een stukje gemakkelijker met de Bever zoekfilter. Je kunt al je wensen aangeven zoals waarvoor je de tent wilt gebruiken, voor hoeveel personen deze bedoeld is, van welk soort tentdoek het gemaakt moet zijn en wat de tent mag kosten. Binnen slechts enkele seconden krijg jij alle tenten te zien die bij jouw voorkeuren aansluiten. Makkelijker kan bijna niet!

Snel naar Bever

Elk nadeel, heb z’n voordeel. Namelijk grote, zware tenten zijn vaak kwalitatief beter, maar nemen ook meer plek in beslag en zijn een stuk zwaarder. Bij grote tenten, met meerdere cabines, vergt het opzetten van de tent iets meer oefening, maar als je het eenmaal doorhebt, valt het echt reuze mee en je tent staat dan ook echt als een huis. Sommige tweepersoonstentjes hoef je maar in de lucht te gooien en ze staan, terwijl het opbreken van de tent wel complexer is. Allemaal zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een tent die past bij jouw vakantie. Het helpt om eens naar een grote kampeerwinkel te gaan, dan ervaar je precies wat je fijn vindt qua minimale tentgrootte, hoogte en indeling en kun je ook alvast overige kampeerspullen inslaan.

Handig om te weten:

- Aluminium tentstokken zijn een stuk steviger dan glasfiber. Tenten met glasfiber stokken zijn dan ook over het algemeen      een stuk goedkoper.
- Tentdoek van nylon of polyester zijn licht in gewicht. Nylon heeft een langere levensduur en is bovendien erg stevig.
- Van de drie materiaalsoorten, katoen, nylon en polyester is en nylon tentdoek het lichtst in gewicht. Bovendien is een            tentdoek van nylon gemakkelijk en klein op te vouwen.
- De nylon tentdoek wordt bewerkt met een siliconen coating (één of meerdere lagen) om zo de tent waterdicht te maken.
- Tear Strenght: de rekbaarheid van het buitendoek. Hoe meer rek de buitenstof kan hebben, hoe minder snel het scheurt.

Inpakken en wegwezen

Want als je eenmaal een tent hebt gekozen, moet er nog van alles worden ingepakt. Hoe zorg je er nu voor dat je niets vergeet? Wat je nodig hebt, is een paklijst. Er is natuurlijk wel verschil tussen een paklijst voor een kampeervakantie met vrienden en één voor een vakantie met kinderen. Op de website van de ANWB staat een superhandige, universele paklijst die je zo kunt uitprinten en als basis kunt gebruiken. Op Reiswijzerkidsenco.nl staat een handige lijst voor een kampeervakantie met kinderen, die je als aanvulling kunt gebruiken. Ten slotte vind je op www.festileaks.com een goede lijst voor als je naar een festival gaat.

Handige kampeertips

Als je wat meer spullen meeneemt en wat langer weggaat, doe jezelf dan een plezier en haal hier bij Blokker een stuk of vijf grote plastic bakken, zodat je al je spullen mooi geordend kunt inpakken en geordend kunt houden tijdens je vakantie.
Het is trouwens ook niet erg als je toch wat bent vergeten. De meeste spullen kun je overal kopen en anders leen je het bij de buren: dan heb je meteen een mooie reden om even een praatje met ze te maken en wie weet leidt die vergeten kurkentrekker wel tot een gezellige avond wijntjes drinken met z’n allen!

Overgave aan campingflow

Knoop ten slotte het volgende in je oren: je neemt een heleboel spullen mee ‘voor de zekerheid’, maar zodra jij in de campingflow zit, besef je dat een vergiet, een krultang en een paar pumps totaal overbodig zijn. Dat je eigenlijk het liefst steeds in dezelfde heerlijke outfit rondloopt (die je afwisselt met je zwempak als die outfit in de was zit). Dat je een plastic bak ook heel handig kunt gebruiken als babybadje of als speelbad voor je kids. Dat een grote hydrofiele luier ook dienst doet als badhanddoek, badjas, verschoonmat, zonbescherming, buggydeken, smoelendoekje en lakentje. En dat je toch om de dag barbecuet en dus echt geen hele bak vol blikvoer mee hoeft te nemen ‘voor het geval dat’, zeker niet als je naar een festival gaat, want je gaat echt niet terug komen van het festivalterrein om te koken.

Oftewel: je staat nog verstelt van je eigen creativiteit en improviseertalent als je eenmaal tot rust gekomen bent en in de campingflow zit. Laat ‘m dus over je heen komen, laat de boel de boel en geniet van het campingleven!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe ziet jouw ideale kampeeravontuur eruit? Wij zijn benieuwd, deel jouw ervaring in een reactie hieronder met ons!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel