Veel mensen gaan strikt elk jaar op wintersport om van de heerlijke sneeuw te genieten. Helaas is wintersport niet voor elk gezin weggelegd, omdat het hoog in de kosten kan lopen. Wij begrijpen dat iedereen minstens één keer in z’n leven op wintersport moet zijn geweest, dus hier zijn de tips om een budget wintersportvakantie te houden.
Kleding
De wintersportvakantie zelf is enorm duur, waar je bijna niet op kan besparen. Prijzen van vliegtickets liggen vast en aan die van hotels kun je ook niets veranderen. Waar je wel op kunt besparen is jouw ski-outfit. Je moet namelijk zoveel spullen halen voor die paar dagen skiën per jaar, vooral met kleine kinderen is het ontzettend duur, want zij groeien zo hard dat ze volgend jaar wéér een nieuwe outfit moeten hebben. Ga daarom eens navragen in de familie of in de vriendenkring of zij nog een ski-outfit hebben en kunnen missen. Anders kun je alsnog huren op de bestemming zelf, dat is nog altijd goedkoper dan kopen. Wil je toch graag kopen? Zoek dan eens op Marktplaats naar een tweedehands outfit! Of koop je kleding voordelig met deze tips en kijk altijd op ANWB voor aanbiedingen.
Bestemming
Vermijd alle dure wintersportoorden. Bulgarije, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië zijn erg in opkomst als wintersportgebieden, vandaar dat ze nu nog relatief goedkoop zijn. Een paar andere goedkope bestemmingen zijn: Winterberg en Willingen in Duitsland (ook nog dichtbij, dubbele win!) Of ga bijvoorbeeld naar Alpbach of Wildkogel in Oostenrijk.
Boeken
- Boek van te voren een pakketreis inclusief skipas, skiverhuur en skilessen. Je bent dan goedkoper uit, dan wanneer je ter plekke alles moet regelen. Zorg er wel voor dat je je skilessen hebt op plaats van bestemming. In Nederland lessen nemen is vaak duurder. Ski’s kun je ook hier huren van te voren
- Houd goed aanbiedingen aan van de touroperators. Vaak worden er veel last minutes aangeboden of dagaanbiedingen voor een bepaalde wintersport bestemming. De moeite waard om in de gaten te houden!
- Hetzelfde geldt voor vroegboekkortingen. Veel touroperators bieden vroegboekkortingen. Het is zonde als je deze aan je voorbij laat gaan.
- Boek niet alleen vroeg, maar ga ook in het laagseizoen als dat mogelijk is. Gezinnen met kinderen kunnen hier helaas niet van afwijken, maar als je in de positie bent om in de 1e 3 weken van januari te gaan scheelt je dat een hoop geld.
- Trommel een grote vriendengroep op of ga met heel de familie. Veel touroperators bieden een groepskorting aan, waardoor je voordeliger uit bent. Bovendien deel je de kosten ook nog eens, dus dat betekent 2x zo goedkoop
Verblijf
- Hetzelfde geldt voor als je in een hotel verblijft. Kies dan voor all inclusive. Zodat je van te voren al bijna alle kosten hebt betaald en niet met hoge restaurant rekeningen komt te zitten.
- Kies met kleine kinderen of als beginner voor een skipas voor een kleiner gebied. Je kunt de skipas altijd nog uitbreiden, maar kunt beter met een klein gebied beginnen. Dat scheelt ook weer in kosten.
- Zoek een accommodatie die iets verder weg ligt van de skipistes. Het is allemaal heel fijn om dichtbij de pistes te verblijven, maar de accommodaties zijn gewoon veel duurder. Je kunt beter iets zoeken dat net wat verder weg ligt en met de skibus/trein naar de pistes gaan, want dat vervoer is vaak gratis.
- Vermijd de restaurants aan de piste, je kunt beter in het dal uit eten gaan, die restaurants zijn goedkoper.
- Verblijf in een appartement, zodat je zelf kunt koken en lunch kunt meenemen voor onderweg. Zo bespaar je al een hoop kosten aan uiteten gaan. Zelf koken blijft toch altijd het goedkoopste wat er is.
-
Wat ook heel erg in opkomst is, is een mini skivakantie. Je gaat dan 3 dagen skiën in plaats van een hele week. Een soort citytrip als skivakantie dus. Alleen zie je alles van de pistes in plaats van de stad. Veel touroperaters bieden deze aan, kijk bijvoorbeeld eens bij Neckermann