Europese verkeersregels
In veel Europese landen gelden andere regels in het verkeer dan in Nederland. Zo is het in de meeste landen bijvoorbeeld verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij te hebben. Soms dien je ook een verbanddoos of een brandblusser te hebben. In landen als Frankrijk en Duitsland is het soms ook verplicht om winterbanden of sneeuwkettingen te gebruiken. Check het overzichtje verderop in het artikel om te zien wat je allemaal bij je moet hebben en voorkom ze problemen onderweg.
Verkeersregels in België
Ga je naar België op vakantie? Hoewel het land natuurlijk in veel opzichten vertrouwd voelt, gaat het er in het verkeer soms net even anders aan toe. Zo is het verboden om je motor onnodig te laten draaien en kun je boetes krijgen als je in de auto eet, drinkt, je make-up bijwerkt of een sigaret rookt. Een mobiele telefoon vasthouden als fietser of automobilist is ook strafbaar. Verder geldt tot nu toe alleen nog in Antwerpen en Brussel een milieuzone, maar in de toekomst komen er in Belgische steden milieuzones. Zo’n zone wordt in België meestal een LEZ (low emission zone) genoemd en het houdt in dat de meeste vervuilende auto’s deze steden niet meer in mogen.
De weg op in Frankrijk
Ook in Frankrijk kun je boetes krijgen voor eten, drinken of roken in de auto en het vasthouden van een mobiele telefoon in het verkeer. Sinds 2016 mag niet in een voertuig gerookt worden in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar. In Frankrijk bestaan er permanente milieuzones, zoals in de binnenstad van Parijs, maar ook tijdelijke milieuzones. Voor tijdelijke milieuzones heb je meestal geen sticker nodig, voor de permanente zones wel. Voor meer informatie over de Franse milieusticker ga je naar de website certificat-air.gouv.fr. Kijk op internet ook na of je route in Frankrijk tolwegen bevat, deze tol kan namelijk vrij hoog oplopen, afhankelijk van je route.
Duitse ‘Umweltzones’
In Duitsland zijn de wegen tot nog toe tolvrij, maar hier kan vanaf 2020 verandering in komen. Duitsland kent verder vele milieuzones, ofwel ‘Umweltzones’. Je komt er niet onderuit om te zorgen voor een geldige milieusticker, want veel Duitse stadscentra zijn alleen met een milieusticker toegankelijk. Daarnaast kunnen Duitse steden een verbod op dieselauto’s hebben. Autowegen die binnen een milieuzone vallen zijn vrijgesteld van de regeling, dus als je op doorreis bent naar Oostenrijk of Italië is een sticker niet nodig. Milieustickers zijn verkrijgbaar in alle ANWB-winkels en kunnen ook online besteld worden. Ook via de website milieusticker.nl is het mogelijk een sticker te bestellen.
Complexe milieuregels in Italië
In Italië wordt rijden onder invloed zwaar bestraft, het kan je zelfs een gevangenisstraf opleveren. Ook mag je in het verkeer geen oortjes of koptelefoon dragen die beide oren bedekken. Verder zijn in Italië milieuzones ingesteld die ZTL of ‘Zone a Traffico Limitato’ genoemd worden. De regels voor deze zones zijn complex, verschillen per stad en de boetes zijn hoog. Meestal wordt verkeer alleen op beperkte tijden toegestaan of je moet een speciale ontheffing hebben. In veel zones wordt via camera’s geregistreerd welke auto’s de zone binnenrijden en zo nodig wordt de auto dan ook meteen beboet. De zones worden aangegeven met een verbodsbord. Parkeer dus buiten deze zones om problemen te voorkomen en ga liever met het openbaar vervoer of te voet de zones in.
Meerdere wegen leiden naar Spanje
Als je naar Spanje op vakantie gaat, voert de snelste route je via België en Frankrijk. Hier krijg je echter wel te maken met prijzige tolwegen, houd daar rekening mee. Wie de tolwegen wil vermijden, kan beter de ‘Routes Nationales’ en ‘Routes Departementales’ nemen door Frankrijk, zorg daarbij wel voor een goed navigatiesysteem. Net als in veel andere landen mag je geen mobiele telefoon vasthouden in het verkeer, ook niet als je auto stilstaat voor een rood licht of in een file. Omdat je altijd door andere landen reist als je naar Spanje rijdt, is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de verkeersregels in deze doorreislanden. Voor een compleet overzicht van alle verkeersregels per land en voor meer informatie over milieuzones in Europa ga je naar de website van de ANWB.
Laat je niet pakken...
Als je de bovengenoemde regels volgt, dan verklein je de kans om onderweg een boete te krijgen aanzienlijk. Maar ook op vakantie wil je natuurlijk het liefst uit de problemen blijven. Zorg daarom dat als je op je vakantiebestemming nog de auto instapt en ergens een bezoekje aan brengt, dat je parkeert op een plek waar dat toegestaan is. Je wilt immers niet dat je auto weggesleept wordt of dat er een bon op de voorruit zit.
Verder is het belangrijk dat je auto niet gestolen wordt. Het zou nogal wat zijn als je auto ineens weg is. Probeer je auto te parkeren op plekken die zoveel mogelijk openbaar zijn. Kijk daarnaast ook naar de optie om slotbouten toe te voegen. Hierdoor kunnen je velgen en banden niet op vakantie gestolen worden. Het laatste wat je wilt is dat je auto op jouw vakantiebestemming na een uitje jouw auto op een stel bakstenen staat zonder wielen. Slotbouten kan je op diverse plaatsen bestellen, zoals bij www.wheelpoint.nl/ wanneer je jouw velgen of banden laat vervangen. Zeker doen, zo verlaat je gerust je auto en kun je optimaal van je vakantie genieten!
Zo, met deze tips kun je heel wat zorgen achterwege laten. Wij wensen je alvast een overheerlijke vakantie!