Je hebt misschien wel eens van VPN of een VPN-verbinding gehoord, maar weet je ook wat het is? VPN, oftewel ‘virtual private network’ stel je in om te zorgen dat je privacy gewaarborgd blijft als je via een openbaar netwerk op internet gaat. Kortom, ideaal wanneer je bijvoorbeeld aan de slag wilt met internetbankieren in het buitenland, of wanneer je inlogt voor het bekijken van andere privégegevens.
Een VPN-verbinding instellen klinkt misschien wat moeilijk. Daarom helpen we je graag een eindje op weg. Want met de juiste informatie bescherm je je gegevens binnen no-time tegen kwaadwillige hackers, wel zo veilig!
Hoe werkt een VPN-netwerk?
Als je gebruik wilt maken van VPN dan heb je twee opties, je aansluiten bij een aanbieder die VPN aanbiedt, of zelf thuis een VPN-server installeren. In de meeste gevallen zal je gaan voor de eerste optie, want dit is het gemakkelijkst en voldoet ook wanneer je toetreedt op een openbaar wifi-netwerk. De tweede optie gebruik je bijvoorbeeld wanneer je vanuit ergens anders je eigen netwerk wilt gebruiken. Wij vertellen je meer over de eerste optie.
Wat doet een VPN-verbinding dan precies? Na het aanmaken van de account en het werken via de verbinding, maak je contact met een externe server, meestal in het buitenland. Hierdoor is jouw IP-adres niet te achterhalen. Het is technisch natuurlijk een langer verhaal, maar het komt erop neer dat inbreken in jouw computergegevens op deze manier een stuk lastiger (zelfs onmogelijk?) wordt. Je bent anoniem op internet.
Gratis versus betaalde VPN
Een VPN-verbinding is in principe net als het kiezen van een virusscanner: er zijn verschillende aanbieders met verschillende prijzen en kwaliteit. Dus hoe kies je nu de juiste?
- Gratis VPN: Dat het helemaal niets kost klinkt natuurlijk interessant. Wil dit dan zeggen dat dit ten koste gaat van de kwaliteit? Over het algemeen wel. Toch zijn er opties om bijvoorbeeld een maand gratis te proberen of een gratis versie te proberen die je kunt upgraden. We vertellen je er zo meer over.
- Betaalde VPN: Aanbieders vragen over het algemeen een kleine bijdrage, die ze dan weer gebruiken om hun servernetwerk te onderhouden, de diensten te verbeteren, de beveiliging te optimaliseren en klanten te ondersteunen.
Natuurlijk kan het zo zijn dat jij zelden gebruik maakt van openbare wifi en dat je daarom eens een VPN wilt proberen, zonder maandelijks een bedrag kwijt te zijn. Dit voldoet prima als je op zoek bent naar net dat beetje extra privacy…
Gratis VPN kiezen
Om je kennis te laten maken met ‘het veilige surfen’, zijn er aanbieders die het gratis aanbieden. Een paar interessante voorbeelden – VPN kan je gratis uitproberen met onder andere:
- GOOSE VPN: probeer het een maand gratis (je betaalt wel €0,45 verificatiekosten bij aanmelding). Je maakt er met het hele gezin gebruik van. Bij vragen raadpleeg je de Nederlandstalige helpdesk. Een maand gratis de volledige service gebruiken is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
- Hide.me: deze aanbieder heeft een gratis versie en een betaalde upgrade. Het verschil? De betaalde versie is heel wat sneller, omdat betalende klanten prioriteit krijgen wanneer het servernetwerk zwaar belast wordt. Maar ach, je kunt altijd de gratis versie proberen, overstappen naar de betaalde versie kan altijd nog.
- TunnelBear: Met de gratis versie heb je een datalimiet van 500MB, wat over het algemeen geen probleem is wanneer je ‘simpele dingen’ via internet doet, zoals je mail bekijken. Qua snelheid is er dan weer geen limiet! Wil je dan toch uitbreiden naar meer data, dan kan dat al voor minder dan €10 per maand.
Kortom, verschillende opties, waarvan het zeker de moeite waard is om eens de gratis versie te proberen. Indien het niet voldoet aan je wensen van bijvoorbeeld snelheid of datalimiet, dan stap je gewoon alsnog over naar de betaalde versie óf naar een andere gratis versie.
VPN instellen
Heb je een aanbieder gekozen, dan moet je alleen nog via de betreffende site van de aanbieder de VPN downloaden. De instructies staan steeds duidelijk uitgelegd, maar bij eventuele vragen kan je hen altijd nog raadplegen via chat of veelgestelde vragen.
Wil je nog meer weten over het instellen van je VPN-verbinding, de beste (betaalde) VPN-aanbieders voor welke apparaten en info over veilig internetten? Raadpleeg dan zeker de informatieve website VPNgids.nl. Zo ga je voorbereid een ander netwerk op en blijft jouw privacy gewaarborgd.