Het internet is een plek waar iedereen terecht kan voor werkelijk alles wat er bestaat. De internetwereld is in principe nog ‘groter’ dan de echte wereld en dat maakt het een erg interessante plek om te verkennen. Volwassenen, maar ook kinderen, maken gebruik van de mogelijkheden die het internet te bieden heeft en loggen in, laten hun gegevens achter en schrijven zich ergens voor in. Echter, elk voordeel heeft zijn nadeel: hoe veilig is het internet? Het kan niet anders of een plek die zo immens groot is kent zijn gevaren. In dit artikel geven we je tips om veiliger te internetten. Om stil te staan bij het besef van veilig internetten is 7 februari ingelijfd als Safer Internet Day. Onthoud: veilig(er) internetten begint bij jezelf als gebruiker!
Een compleet overzicht van alle internetgevaren en hoe je deze kunt voorkomen is bijna niet samen te stellen. De techniek wordt steeds complexer en er is steeds meer mogelijk. Laten we ons voor nu focussen op de belangrijkste regels en maatregelen voor veilig internetten. We bespreken internettermen en laten voorbeelden zien.Firewall en virusscanner
Ten eerste is het slim om de ‘firewall’ op je apparaat te allen tijde ingeschakeld te houden. De firewall controleert alle informatie die binnenkomt vanaf het internet. Deze is standaard ingebouwd in je computer en beschermt je tegen misbruik van buitenaf. Ongewenst verkeer wordt buitengehouden en inbraken of aanvallen van bijvoorbeeld hackers worden tegengehouden. Echter, een firewall biedt geen garantie voor 100% beveiliging en kan een slippertje maken. ’t Zijn net mensen hè..
Het is daarom slim om ook een virusscanner op je apparaat te zetten. Je computer heeft namelijk meerdere vormen van beveiliging nodig om hackers en virussen te detecteren en buiten te houden. Een virusscanner kun je online bestellen en ontdekt virussen en ander ongewenst materiaal, waarna het deze verwijdert. Er zijn veel fabrikanten van virusscanners, dus surf eerst het internet rond op zoek naar een scanner die je aanstaat en past bij jouw apparaat.
Let op! Een firewall in combinatie met een virusscanner biedt nooit gegarandeerde, complete veiligheid. Waar het om draait is wat jij met de computer doet, wat je installeert, waar je bestanden vandaan haalt, wat je opent, wat je downloadt en meer. Jouw bewust oplettende gedrag is cruciaal voor een veilige computer. Installeer nooit rare bestanden, open nooit vreemde linkjes in mails en laat nooit je gegevens achter op verdacht ogende sites. Kortom: wees niet roekeloos op het internet en houd altijd een kritische bril op.
“Vreemde linkjes in mails?! Leg uit!”
Oplichters worden steeds slimmer en benaderen je steeds vaker via privécommunicatie, zoals e-mail. Je ontvangt bijvoorbeeld een mailtje van je bank, waarmee je wordt doorgestuurd naar de website van je bank en wordt gevraagd om daar je bankgegevens achter te laten. Echter, dit kan phishing zijn, pure oplichting! Dat mailtje komt niet van je bank en je wordt ook niet doorgestuurd naar de website van je bank, hoe erg hij er ook op lijkt. Op deze manier proberen oplichters aan jouw privégegevens zoals wachtwoorden en bankgegevens te komen, om jou vervolgens te kunnen hacken. Let bij mails altijd op het volgende:
- De afzender. Komt de mail echt van je bank? Check het e-mailadres vanwaar de mail is verstuurd. Bij bijvoorbeeld banken, maar ook andere bedrijven, eindigt het e-mailadres vaak met de naam van het bedrijf (bijvoorbeeld @ing.nl). Bij nepmails van oplichters is dit e-mailadres vaak verwarrend ([email protected]) of lijkt het een betrouwbaar e-mailadres (@ingbanknederland.nl). Stel daarom bij je bank of welk bedrijf dan ook vast wat hun exacte e-mailadres is. Het veiligst is om even te bellen ter controle.
- De inhoud. Een bank zal jou nooit vragen om je bankrekeningnummer met pincode ergens achter te laten, gewoon voor de zekerheid. Een bedrijf zou jou nooit vragen om ergens je wachtwoord in te voeren, gewoon omdat het kan of omdat er een fout is in hun systeem. Niemand heeft om welke reden dan ook jouw pincodes of wachtwoorden nodig (tenzij je natuurlijk op de echte site wilt inloggen). Wees daarom kritisch naar de inhoud van mails. Denk goed na en vraag je af of het wel logisch is dat het bedrijf zoiets van je vraagt.
- Linkjes in mails. Klik in een verdachte mail nooit op een link. Deze stuurt je naar een valse website, maar kan ook meteen een virus of ander kwaadwillig programma op je computer zetten. Wanneer je met je muis over de link gaat (zonder te klikken) kun je op je scherm zien waar je naartoe wordt gestuurd als je erop zou klikken. Als dit een rare website is die jou niets zegt, dan betekent dit dat er een oplichter uit is op jouw gegevens!
Het is 7 februari Safer Internet Day en deze dag staat in het teken van veilig internetten. Lees tips online, bespreek dingen met je kinderen en zorg dat je te allen tijde die kritische bril ophoudt wanneer je het internet bezoekt. Een firewall en virusscanner maken je computer heel veel veiliger, maar voor 100% veiligheid geef jij als gebruiker de doorslag.
Bedankt voor het inschrijven!
We hebben een mailtje gestuurd naar om je e-mailadres te bevestigen.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.