Eindelijk is het dan toch echt zomer. Heerlijk! Lekker genieten in de tuin, wandelen door het park en terrasjes pikken in de stad. In ons koude kikkerlandje kunnen wij extra goed genieten van al het moois dat de zomer ons te bieden heeft. Alleen helaas brengt de zomer niet alleen maar mooie dingen. Het warme weer zorgt er namelijk ook voor dat we meer last hebben van insecten. Muggen, wespen en dit jaar met name ook de processierups bederven voor veel mensen de zomerpret. Maar laat je niet kisten! Met deze handige tips kun je deze insecten vliegensvlug bestrijden in geniet jij in een mum van tijd weer van een insectenvrije zomer!
Zomerse plaaggeesten
Doordat het al zo vroeg warm was, hebben zich deze zomer extra veel muggen ontwikkeld. Veel mensen vinden de beestjes vervelend, omdat ze voor bulten en jeuk kunnen zorgen. Gelukkig zijn er heel wat tips die kunnen helpen bij het bestrijden van de muggen.
Natuurlijk is het verstandig om te zorgen voor horren voor je ramen of een grote klamboe (hier bij Xenos al vanaf €6,99) rond je bed, zodat de muggen niet bij je in de buurt kunnen komen. Vind je dat iets te rigoureus, dan is een muggenlamp of insectenlamp ook een heel handig middel tegen muggen. Door middel van UV-licht trekt de lamp allerlei soorten insecten aan, waar ze vervolgens worden geëlektrocuteerd als ze te dichtbij komen. Ten slotte zijn veel mensen tevreden over DEET, een anti-muggensmeersel dat weliswaar vrij agressief is (voor kinderen en zwangere vrouwen wordt het afgeraden), maar efficiënt is het wel. Zie je een zomer zonder muggenbulten wel zitten? Bestel direct hier bij Drogisterij.net je DEET spray.
Veel andere middelen, zoals citronella kaarsen, wierook, alcohol of geurapparaatjes werken niet, nauwelijks of slechts tijdelijk. Trap er dus niet in en ga meteen voor de middelen die wél echt werken. Als je helaas toch gestoken bent, houd dan wat ijs op de bulten of smeer ze in met vers citroensap of aloë vera om de jeuk te verminderen.
Tip
1. muggen leggen eitjes in stilstaand water. Verminder de kans op een mugenplaag en zorg dat je de potjes op bijvoorbeeld de tuintafel altijd leeg hebt.
2. Sommige stoffen in het bloed, zoals aminozuren, zijn aantrekkelijk voor muggen. Voor deze zuren hebben muggen een neusje. Er zijn aanwijzingen dat vitamines B de lichaamsgeur zodanig veranderen dat het een stuk minder aantrekkelijk wordt voor muggen. Word je veel gestoken, dan zou je eens kunnen denken aan extra vitamine B inname. Let wel op dat je niet meer vitamines inneemt dan de voorgeschreven hoeveelheid.
Prikkende pestkoppen
Net als je lekker buiten zit en geniet van een zomers drankje of een boek, duikt er ineens een wesp op. De meeste mensen kunnen dan niet meer rustig blijven zitten en willen koste wat kost de wesp verjagen. Wat nu? Allereerst is het belangrijk om rustig te blijven en niet op te springen, weg te rennen of wild om je heen te gaan slaan, dit werkt alleen maar averechts.
Effectiever is het om te zorgen voor een wespenval. Deze kun je in een minuut tijd zelf maken van een oude frisdrankfles. Snijd de fles op tien á vijftien centimeter van de bovenkant doormidden, haal de dop eraf en zet het bovenste gedeelte omgedraaid in het onderste gedeelte. Vul de fles met een zoete stof, bijvoorbeeld ranja en voilà! Laat die wespen nu maar komen.
Bepaalde geuren kunnen wespen ook op afstand houden. Denk aan de geur van kruidnagel, azijn, uien, wierook, koffie en citroen. Kijk dus wat je in huis hebt en zet de geurende ingrediënten in een kommetje op tafel neer.
Wanneer een wesp je toch te pakken heeft gekregen, is het goed om zo snel mogelijk azijn tegen de wespensteek te houden. Het azijn zorgt ervoor dat het gif van de wespenbeet inactief wordt gemaakt. Probeer daarna als het lukt de angel eruit te zuigen, maar spuug het gif dat je uit de beet zuigt wel meteen uit. Daarna is het belangrijk de huid te koelen en eventueel kun je er aloë vera opsmeren tegen de jeuk. Als je echt een allergische reactie bemerkt, zoals shockverschijnselen of benauwdheid, of bij een zwelling in nek of hals, bel dan direct het alarmnummer.
Kruipende kwelduivels
Ten slotte zorgt de processierups dit jaar voor extra veel overlast.
De rupsen zijn te herkennen aan hun lange witte haren. Ze vervellen in gezamenlijke spinsels of nesten, meestal op eikenbomen. Nadat de rupsen verpopt zijn, duurt het nog vijf jaar voordat de in de bomen achtergebleven haren vergaan zijn.
En het zijn nu net de haren die voor veel overlast zorgen. De haren kunnen bij aanraking met de huid niet alleen tot verschrikkelijke jeuk, maar ook tot astmatische reacties en zelfs ernstige ontstekingen leiden. Soms kunnen ze via de wind in je kleding of op je huid terecht komen. Probeer dus alle contact met de rupsen te vermijden, trek dichte kleding aan die ook de hals, armen en benen beschermt, ga niet op de grond zitten in de buurt van de rupsen en neem een paraplu mee tijdens wandeltochten.
Als je toch in contact bent gekomen met de haren, ga dan niet krabben of wrijven, maar was de huid grondig met water en was ook al je kleding. Eventueel kun je je huid, kort na aanraking met de brandhaartjes, nog strippen met plakband. En behandel de uitslag met een verzachtende crème op basis van kamfer of menthol. Aloë vera kan ook hier helpen om de irritatie te verminderen.
Last van uitslag, of misschien wel zonverbranding? Bestel hier bij Drogisterij.net een pot PHB's Skin Repair Gel Aloe & Lavender en haal weer opgelucht adem.
Ga in ieder geval nooit zelf de rupsen te lijf met bestrijdingsmiddelen of hogedrukreinigers, want daarmee verspreid je de haren alleen maar meer via de lucht.