Lady Gaga staat in oktober in Ziggo Dome in Amsterdam! Ed Sheeran is in april weer terug in Nederland voor een nieuw concert! U2 is in juli weer te vinden in ons koude kikkerlandje! Het is hartstikke gaaf dat zulke grote internationale sterren regelmatig naar Nederland komen om een spectaculair concert neer te zetten. Eén nadeel: tickets zijn vaak erg prijzig. Je wilt het liefst zo goedkoop mogelijk je ticket kopen, maar je wilt ook geen slachtoffer worden van neptickets of andere soorten van fraude. De vraag die we in dit artikel beantwoorden, is: hoe en waar koop ik veilig concert- of festivaltickets? Bovendien geven we advies over wat je het beste kunt doen wanneer je besluit je gekochte concert- of festivalticket te verkopen.
Ik wil concert- of festivaltickets kopen!
De veiligste manier om je ticket(s) te bemachtigen, is om ze te kopen via de website van de artiest, via de website van de organisator of via de locatie waar het evenement plaatsvindt. In dat geval koop je ‘nieuwe’ tickets via de officiële weg en ben je ervan verzekerd dat je de juiste tickets voor het juiste evenement koopt. Deze manier van tickets kopen gaat altijd via een goed beveiligde online betaalomgeving, zodat er in principe weinig mis kan gaan bij de transactie. Wanneer er toch onverhoopt iets mis lijkt te zijn gegaan, kun je altijd gemakkelijk contact opnemen met de verkoper van de tickets. Er zijn ook officiële verkoopadressen die, met toestemming van de organisator en artiest(en), tickets verkopen. Voor een overzicht van deze verkoopadressen kijk je even op weetwaarjekoopt.nl.
Mocht je onverhoopt op het allerlaatste moment nog naar een optreden willen, maar de kaartjes zijn reeds uitverkocht, dan kun je als laatste toevluchtoord terecht bij een tweedehands verkoopsite. Er zijn ontzettend veel van zulke sites actief, maar het grootste gevaar ligt in de fraude en oplichting. Wanneer je via de ‘onofficiële’ weg je ticket koopt, is het vaak onmogelijk te garanderen dat het kaartje wat je koopt echt is of überhaupt bestaat. Een oplichter kan gemakkelijk claimen een kaartje te hebben, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn.
Een ticket kan ook nep blijken te zijn, waardoor je bij de ingang van het festival of concert wordt weggestuurd wegens een ongeldig ticket (neptickets kunnen er vandaag de dag erg realistisch uitzien, vergelijkbaar met het bestaan van nepgeld). Koop daarom nooit je tickets op ‘zomaar’ een tweedehands verkoopsite, maar kijk welke veiligheid en garantie de site stelt, zodat jij dadelijk niet kan worden opgelicht. Er bestaat op het internet (wanneer je even Googlet) een hele waslijst aan verkoopsites voor tickets die je NIET moet bezoeken, een zogenaamde ‘zwarte lijst’.
Ben jij op zoek naar voordelige, veilige concerttickets? Houd dan zeker Vakantieveilingen.nl in de gaten. Hier vind je geregeld veilingen voor populaire concerten in Nederland en daar buiten. Zo kan je voor een klein bedrag tóch die dure concerttickets op de kop tikken!
Ontdek het huidige aanbod!Een goede en veilige plek om tweedehands tickets te kopen is TicketSwap. Bij deze bekende verkoopsite heb je de mogelijkheid je tickets te kopen met het zogenaamde Secure Swap-logo. Hiermee garandeer je jezelf dat jij een nieuw, uniek ticket van de website krijgt wanneer blijkt dat je gekochte ticket vals is. Naar verkopers op TicketSwap wordt goed gekeken en ze moeten allerlei controles uitvoeren, zodat ze de website zoveel mogelijk bewijzen dat het ticket echt is. Hiermee is TicketSwap geen gemakkelijk doelwit voor fraudeurs.
Mocht je je ticket tweedehands willen kopen (soms is dat goedkoper, wanneer mensen hun kaartje kwijt willen), koop er dan eentje met Secure Swap op TicketSwap. Dit is echt de veiligste manier. Let wel: het zou zomaar kunnen dat prijzen nog hoger zijn dan via de officiële weg, zeker wanneer de kaartjes daar zijn uitverkocht. Je kent het marktmechanisme ‘vraag en aanbod’ wel, toch?
Ik wil concert- of festivaltickets verkopen!
Het zou kunnen dat je plotseling niet naar het festival of concert van je favoriete artiest kunt, terwijl je al een kaartje hebt gekocht. Als je, om welke reden dan ook, van je ticket af wilt, kun je deze wellicht verkopen aan een vriend of collega. Mocht er ‘in real life’ niemand interesse hebben in je ticket, dan kun je je ticket online proberen te verkopen. Ook hier geldt, net zoals voorheen bij het kopen van tickets, dat je een bekende, veilige en vertrouwde website kiest voor het verkopen van je ticket. Mensen gaan geen tickets kopen op een website die niet veilig lijkt of onbekend is.
Het ticket dat je van de hand wilt doen zou je dus bijvoorbeeld op TicketSwap kunnen verkopen. Na een redelijk strenge controle, waar je de website overtuigt van de echtheid van jouw ticket, kies je je ideale verkoopprijs (ook gebaseerd op de verkoopprijs van dezelfde tickets van andere verkopers) en lukt het je hopelijk je ticket nog van de hand te kunnen doen. Of je nu een tikkeltje verlies maakt met de verkoop, of ervandoor gaat met een redelijke winst, je ticket is verkocht en jij kunt met een gerust hart slapen.