Iedereen wil gezond blijven en zorgen dat zijn/haar lichaam fit en in conditie blijft. Iedereen wil er ook (enigszins) goed uitzien en zorgen dat overtollige vetrolletjes zo snel mogelijk worden vervangen door slankheid of een superstrakke sixpack. Je zult hier zelf voor moeten zorgen! De vraag is alleen: moet ik gebonden zijn aan een abonnement bij een sportschool of kan ik beter het heft in eigen handen nemen?
De sportschool
Prijs
Sporten bij een sportschool is niet altijd even goedkoop. Prijzen van een abonnement verschillen echter sterk tussen verschillende sportscholen. Grote en goedkope bedrijven zoals Fit for Free en Basic Fit schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn erg in trek. Het goedkoopste abonnement bij Basic Fit is bijvoorbeeld slechts €15,99 per maand. Vergeleken met duurdere sportscholen, waar je soms zelfs €52 per maand betaalt, is dit een erg groot verschil in prijs. In beide gevallen betreft het onbeperkt sporten per maand en prijs is voor veel Nederlanders doorslaggevend.
Faciliteiten
Wat biedt zo’n sportschool precies? Een goede reden om naar een sportschool te gaan is bijvoorbeeld de apparatuur van topkwaliteit. Hoogstwaarschijnlijk heb je thuis geen volwaardige fitnessruimte met verschillende toestellen en apparatuur. Wanneer je sport bij een sportschool heb je deze apparaten wel tot jouw beschikking. De meeste sportscholen hebben instructeurs die je begeleiden met de verschillende oefeningen en toestellen. Zo weet je zeker dat je op een juiste manier aan het sporten bent en geen verkeerde bewegingen maakt!
Instructeurs geven vaak ook live groepslessen waar je aan mee kunt doen en personal trainers maken het je nog gemakkelijker. Een sportschool biedt voor en na het sporten ook kleedruimtes met gratis douches en lockers om jezelf voor te bereiden of af te koelen na een flinke workout. Relatief nieuwe sportscholen zoals Basic Fit bieden ook veel extra’s, zoals gratis virtuele groepslessen, een gratis app met trainingsprogramma’s en een deelbare familiepas. De duurdere sportscholen bieden nog veel meer faciliteiten, zoals een zwembad, sauna, tennisbanen, squashbanen, een kinderopvang en meer.Check alle faciliteiten en mogelijkheden van een bepaalde sportschool voordat je jezelf hiervoor aanmeldt. Ga ook na of je van zoveel faciliteiten gebruik wilt maken of dat een goedkopere sportschool met minder faciliteiten voldoet. Een extra tip: volg eerst een paar proeflessen alvorens je een keuze maakt om jezelf in te schrijven bij de sportschool. Hierdoor krijg je al enigszins een gevoel of sporten bij een sportschool iets voor jou is.
Is een sportabonnement wel nodig?
Dat ligt een beetje aan welke sport je wilt beoefenen, hoe moeilijk de sport te beoefenen is en hoeveel sportervaring je hebt. Als je bijvoorbeeld wilt fitnessen, is het niet zo raar om eigen cardio fitnessapparaten aan te schaffen voor thuis. In dat geval kun je thuis fit blijven en apparatuur zoals een hometrainer of een loopband spreken eigenlijk wel voor zich. Wanneer spieren kweken je doel is, heb je vaak complexere apparatuur nodig die niet iedereen zomaar in huis haalt. In dat geval, of als je op meer vlakken actief wilt zijn, loont het om te sporten in een sportschool. Je krijgt dan wellicht ook begeleiding van een instructeur, zodat je de apparatuur op een juiste manier gebruikt.
Als je puur sport om fit en gezond te blijven, hoef je natuurlijk niet per se naar een sportschool. Het idee van ‘koop een paar goede joggingschoenen met een trainingspak en loop er lekker op los’ gaat hier dan uitstekend op. Lichaamsbeweging an sich is niet verbonden aan een sportabonnement. Loop een extra blokje om met de hond, maak eens in de week een leuke fietstocht of boek een sportieve vakantie. Je bespaart veel geld als je bewust niet kiest voor een sportschool, maar zelf aan de gang gaat.
Waar moet ik rekening mee houden bij besparend sporten?
- Doorzettingsvermogen. Hoe graag wil je sporten? Ben je consequent en wil je wekelijks je sportkleding aantrekken en los gaan? Wanneer je jezelf bindt aan een sportabonnement, moet je ook daadwerkelijk op wekelijkse basis gaan sporten. Als je niet consequent gaat sporten, gooi je geld weg en dat is zonde. Niet op vaste momenten sporten? Dan is een sportabonnement wellicht niets voor jou en is het beter om zelf aan de slag te gaan (thuis of buiten).
- Ga je sporten bij een sportschool? Neem dan je eigen eten en drinken mee (zover dit is toegestaan). Een flesje water kopen lijkt misschien een kleine uitgave, maar op jaarbasis tast dit dieper in de buidel dan je zou denken, vooral als je meerdere keren per week gaat sporten. Ook het kopen van belegde broodjes en andere snacks in de sportschool tikt aan. Wees daarom gewoon de ‘bespaarder van de sportschool’ en neem je eigen flesje water (wat je in de sportschool weer gewoon kunt vullen) en broodjes mee.
- Let op het aanbod van sportscholen. Soms hanteren ze verschillende tarieven voor verschillende tijdstippen. Wellicht levert dat een leuke besparing op! Bovendien hebben sommige sportscholen aanbiedingen voor groepen sporters. Als je in dat geval samen met anderen gaat sporten bespaart dat een leuk zakcentje en bovendien werkt samen sporten ook nog eens extra motiverend.
- Ongeacht of je gaat sporten in een sportschool of zelf aan de slag gaat: combineer het kopen van nieuwe sportkleding of andere sportaccessoires met feestdagen zoals verjaardagen, Kerstmis of Sinterklaas. Hiermee voorkom je dat je ‘doorslaat’ in het kopen van sportspullen. Je kunt ook geld vragen of opzij zetten tijdens deze dagen, zodat je er sportspullen van kunt kopen. Overigens is het ook slim om amper tot geen geld mee te nemen als je gaat sporten, aangezien je dan niet zo lang in de kantine kunt blijven hangen! Gezellig voor een keer, maar meermaals per week je geld spenderen in de sportkantine werkt niet echt besparend (overigens heb je net gesport, dus je wilt wel graag de vruchten plukken van je workout en niet meteen de kilo’s er weer bij eten/drinken!).